
יחסים נרקיסיסטיים פסיכופתיים בתוך המשפחה מבוססים על דינמיקה של שליטה, חוסר איזון כוח וניצול רגשי. לרוב, ההורה מחזיק בתפקיד הדומיננטי באופן מוחלט, בעוד הילד נדרש להתאים את עצמו למערכת הציפיות הבלתי יציבה שההורה מציב בפניו. יחסים אלו אינם מתבססים על הדדיות, תמיכה ואמפתיה, אלא על שימוש בילד כאמצעי למימוש צרכים פסיכולוגיים של ההורה – בין אם מדובר בצורך בהאדרה עצמית, סיפוק רגשי, או כלי לפריקת תסכולים.
אחד המאפיינים המרכזיים של דינמיקה זו הוא הדרישה המובלעת או המפורשת לכך שהילד יתאים את עצמו לחלוטין לצרכיו של ההורה, מבלי להחזיק בסובייקטיביות נפרדת. במקרים מסוימים, הילד משמש כהשלכה נרקיסיסטית של ההורה, והוא נתפס כחלק ממנו, כמי שנועד לשקף את הצלחתו או את ערכו. במקרים אחרים, הילד מתפקד כשק חבטות רגשי – סופג את תסכוליו של ההורה, חשוף להתפרצויות בלתי צפויות או מוענש רגשית באמצעות התעלמות, ביטול או השפלה.
הורה נרקיסיסטי נוטה להפעיל מנגנונים רגשיים מניפולטיביים, כמו גזלייטינג, שבו הוא גורם לילד לפקפק בזיכרונותיו, ברגשותיו ובתחושותיו. כך נוצרת תלות מתמשכת, שבה הילד מאבד את הביטחון בעצמו ונשען על פרשנויות ההורה לגבי המציאות. ילד הגדל במסגרת כזו מפתח תחושת עצמי מפוצלת – מצד אחד, הוא נדרש לעמוד בציפיותיו של ההורה ולרצות אותו, ומצד שני, הוא מתקשה לזהות ולבטא את רצונותיו האותנטיים.
בהקשר זה, אחד המנגנונים המגנים שהילד עשוי לפתח הוא דיסוציאציה – ניתוק רגשי ואובדן קשר עם החוויה הפנימית שלו, במטרה לשרוד את האינטראקציה עם הורה הפועל באופן שאינו צפוי או שאינו עקבי. כאשר אין לילד יכולת אמיתית לברוח מהמציאות שבה הוא חי, הדיסוציאציה מאפשרת לו להתמודד עם הסביבה הקשה בכך שהוא "נוכח-נפקד" בחייו הרגשיים. מנגנון נוסף הוא הזדהות עם התוקפן, שבו הילד מפנים את דפוסי ההתנהגות של ההורה כדרך להגן על עצמו.
במשפחות שבהן מתקיימת דינמיקה זו, הדפוס העיקרי שמלווה את הילד לאורך חייו הוא פחד עמוק מדחייה. פעמים רבות הילד יאמץ אסטרטגיות ריצוי מתוך ניסיון לזכות בהכרה או באהבה, אך מבלי להבין שהוא לכוד בתוך מעגל אינסופי של דרישות בלתי אפשריות. הצורך של הילד לקבל חום ואישור מההורה, גם אם ההורה עצמו מתעלל בו רגשית, עלול להוביל לתלות ארוכת-טווח במערכות יחסים פוגעניות גם בבגרותו.
במשפחות שבהן יש יותר מילד אחד, ניתן לראות לעיתים קרובות "חלוקת תפקידים" בין האחים, כאשר אחד מהם מתפקד כ"ילד הזהב" – זה שעליו ההורה משליך את דימויו האידיאלי, בעוד האחר מתויג כ"כבשה השחורה" ונעשה מטרה לתסכוליו של ההורה. חלוקה זו יוצרת פיצול עמוק בתוך המשפחה, ומחזקת את תחושת הבדידות והניכור של הילד שאינו עומד בציפיות.
חשוב להבין כי הדינמיקה הזו אינה מתפתחת מתוך חוסר מודעות רגעי או בעיות אובייקטיביות בגידול ילדים, אלא מתוך מבנה אישיותי פתולוגי של ההורה עצמו. ברוב המקרים, ההורה הנרקיסיסטי או הפסיכופתי אינו מסוגל לראות את ילדו כסובייקט עצמאי בעל צרכים משלו, אלא כמי שנועד לשרת אותו רגשית. כאשר הילד מנסה לפתח עצמאות או להעמיד גבולות, ההורה יגיב בזעם, בהתעלמות או בניסיונות מניפולטיביים להחזיר את השליטה לידיו.
מערכת יחסים זו פועלת לא רק בתוך התא המשפחתי הגרעיני, אלא גם משפיעה על מערכות יחסים עתידיות של הילד. לרוב, ילדים שגדלו בסביבה כזו יתקשו לזהות יחסים בריאים בבגרותם, יהיו חשופים יותר לקשרים תלותיים או מנצלים, ויתמודדו עם קשיים בקביעת גבולות ובהבנה של ערכם העצמי.
השלכות אלו מובילות לשאלה הקריטית כיצד ניתן לטפל באנשים שגדלו בסביבה נרקיסיסטית או פסיכופתית, וכיצד ניתן לעזור להם להשתחרר מהדינמיקה הפוגענית שחוו בילדותם. השאלות הללו יעמדו במוקד הפרקים הבאים, שבהם נתמקד בהשפעה פסיכולוגית ארוכת טווח של דינמיקה זו, כמו גם בגישות טיפוליות אפשריות.
הורות נרקיסיסטית ופסיכופתית פועלת על ציר רחב שבין הזנחה רגשית לניצול ישיר. לעיתים, דינמיקה זו מתקיימת בו-זמנית: ההורה עשוי להתעלם מצרכיו הרגשיים של הילד ואף להזניח אותו פיזית, אך במקביל להשתמש בו ככלי למילוי צרכיו האישיים. היחסים המוקדמים שהילד מפתח עם הוריו משפיעים באופן ישיר על עיצוב אישיותו, מנגנוני ההתקשרות שלו והיכולת שלו להתמודד עם העולם הרגשי והחברתי.
בגיל הרך, התינוק תלוי לחלוטין במטפליו, ודרכם הוא לומד האם העולם בטוח וראוי לאמון. הורה נרקיסיסטי או פסיכופתי מתקשה לייצר תגובות אמפתיות ועקביות, והתוצאה היא בלבול וחוסר ביטחון רגשי. כאשר צרכיו הבסיסיים של הילד אינם נענים בצורה יציבה, מתפתחת תחושת חרדה מתמדת סביב השאלה האם הוא יוכל לקבל מענה רגשי או האם הוא יישאר לבד עם מצוקותיו.
במשפחות מסוימות, ההזנחה מתבטאת בכך שההורה כלל אינו רואה את הילד כסובייקט נפרד, אלא כנטל שיש להתמודד איתו. הורה כזה עשוי לספק את צרכיו הבסיסיים של הילד אך מבלי להעניק לו חום, קשר רגשי או תחושת ביטחון. במקרים חמורים יותר, הילד הופך לבלתי נראה – הצרכים שלו אינם נחשבים, התגובות שלו אינן זוכות להכרה, והוא נאלץ לפתח אסטרטגיות שונות כדי לזכות בתשומת לב כלשהי, גם אם שלילית.
מן העבר השני של הציר נמצאים הילדים שהופכים להיות "חלק" מההורה – הם אינם ישות נפרדת, אלא אמצעי להגשמת צרכיו של ההורה. כאשר ההורה רואה בילד "שלוחה" שלו עצמו, נוצרת דינמיקה שבה הילד לא זוכה לפתח זהות נפרדת. הורה כזה עשוי להשליך על הילד את רצונותיו הכמוסים, לכוון אותו להגשמת חלומותיו שלו, ואף לצפות ממנו למלא תפקידים שהיו אמורים להיות מסופקים על ידי מבוגר אחר.
במקרים מסוימים, הניצול הרגשי כולל היפוך תפקידים: הילד נדרש להיות זה שמרגיע את ההורה, מנחם אותו, או אפילו משמש כתחליף לבן זוג. זוהי דינמיקה מוכרת בתופעה של "הורות הפוכה" (parentification), שבה הילד ממלא תפקיד הוריי כלפי ההורה, על חשבון ילדותו והתפתחותו הרגשית. ילדים אלו חווים אשמה עמוקה כאשר הם מנסים להציב גבולות או לדרוש דבר מה עבור עצמם, מתוך אמונה כי תפקידם בעולם הוא לדאוג לאחרים ולא לעצמם.
השפעותיה של דינמיקה זו בגיל הרך הן עמוקות ומתמשכות. ילדים שגדלו תחת הזנחה רגשית עשויים לפתח תחושה שהם אינם ראויים לאהבה, מה שמוביל להסתגרות רגשית, חוסר ביטחון, וקשיים בהבעת רגשות גם בבגרותם. מנגד, ילדים שחוו ניצול רגשי עלולים לגדול עם דפוסי ריצוי חזקים, תחושה שהם אחראים לרגשות של אחרים, והימנעות מהצבת גבולות מתוך פחד מתגובות שליליות.
הנזק שנגרם בגיל הרך אינו מתבטא רק ברמה הרגשית, אלא גם ברמה הנוירוביולוגית. מחקרים הראו כי ילדים הגדלים בסביבות של חוסר יציבות רגשית חווים שינויים במבנה המוח, בעיקר באזורים הקשורים לוויסות רגשי ולתגובה ללחץ. ילדים אלו נוטים להיות רגישים יותר למצבי דחק, מתקשים להירגע לאחר חוויות שליליות, ולעיתים קרובות חווים עוררות יתר (hyperarousal) או ניתוק רגשי (hypoarousal) במצבים מאתגרים.
אחד ההיבטים המשמעותיים ביותר של השפעה זו הוא האופן שבו הילד לומד לתפוס את מערכות היחסים שלו בעתיד. ילדים שהוריהם לא היו עקביים עשויים לפתח דפוסי התקשרות לא בטוחים – בין אם התקשרות נמנעת (הימנעות מקרבה רגשית מתוך חשש לאכזבה) או התקשרות אמביוולנטית (צורך עז בקרבה לצד פחד מנטישה). במקרים קיצוניים, ילדים אלו עלולים לפתח התקשרות דיסאוריינטיבית, המאופיינת על ידי שילוב של משיכה ודחייה כלפי דמויות משמעותיות, דבר שמתבטא במערכות יחסים כאוטיות בבגרות.
על אף שהשלכות אלו עמוקות, חשוב להבין כי ילדים אינם "נידונים" לחיים של מצוקה. באמצעות התערבות טיפולית מתאימה, ניתן לעזור לאדם שגדל במסגרת כזו לזהות את הדינמיקות המזיקות שפעלו בילדותו, להבחין בין תחושותיו האותנטיות לבין המניפולציות שחווה, ולבנות מחדש תחושת עצמי בריאה. תהליך זה דורש עבודה ממושכת, אך הוא אפשרי באמצעות פסיכותרפיה.
ההשפעה של הורות נרקיסיסטית או פסיכופתית אינה מסתיימת בילדות. ילדים שגדלו תחת דינמיקה זו נושאים עימם דפוסים רגשיים וקוגניטיביים שמשפיעים על מערכות היחסים שלהם, על תחושת הזהות שלהם ועל הדרך שבה הם תופסים את עצמם ואת העולם הסובב אותם. לאורך השנים, חוקרים רבים זיהו כיצד טראומות התפתחותיות משנות את הדרך שבה המוח מתעצב, במיוחד כאשר מדובר בסביבה רגשית לא יציבה או מנצלת.
אחד ההיבטים המרכזיים של ההשפעה ארוכת הטווח הוא הפגיעה בתחושת העצמי. ילדים להורים נרקיסיסטים או פסיכופתים לא זוכים לחוויית שיקוף תקינה – כלומר, הם אינם מקבלים משוב עקבי המאפשר להם להבין מי הם ומה ערכם. במקום זאת, הם לומדים לראות את עצמם דרך העיניים של ההורה הפוגעני: כמי שאינם חשובים בפני עצמם, אלא אך ורק במידה שהם משרתים פונקציה מסוימת. פעמים רבות, תחושת הזהות מתעצבת מתוך ניסיון לרצות את ההורה או להימנע מעונשים רגשיים, מה שמוביל לאובדן הדרגתי של הקול הפנימי והצרכים האישיים.
היעדר ביטחון בזהות האישית בא לידי ביטוי גם בקשרים הבין-אישיים שמאפיינים את הבגרות. אדם שגדל בסביבה שבה אהבה הייתה מותנית עשוי לחוות קושי ביצירת מערכות יחסים בריאות. פעמים רבות, אנשים אלו מפתחים דפוסי התקשרות לא בטוחים:
מעבר לכך, ההשפעות באות לידי ביטוי גם בהיבטים של ויסות רגשי. ילדים שגדלו בהורות נרקיסיסטית או פסיכופתית לרוב חוו חוסר עקביות רגשית קיצוני – לעיתים הם זכו להאדרה פתאומית, ולעיתים הם הפכו למטרה לביקורת והשפלה. כתוצאה מכך, בבגרותם הם עשויים לחוות קשיים ביכולת לזהות ולהכיל את רגשותיהם. חלקם יפתחו חרדה קיצונית ורגישות יתר למצבי דחייה או ביקורת, בעוד אחרים יפגינו ניתוק רגשי כהגנה מפני כאב.
ההשפעה אינה רק רגשית, אלא גם קוגניטיבית. אנשים שגדלו תחת דינמיקה נרקיסיסטית או פסיכופתית עשויים להחזיק בדפוסי חשיבה נוקשים והרסניים, כגון:
מכיוון שאנשים אלו אינם חווים ביטחון עצמי מבוסס, הם עשויים להימשך באופן בלתי מודע לקשרים שחוזרים על דפוסי העבר. לעיתים קרובות, הם ימצאו את עצמם בזוגיות עם אנשים מניפולטיביים או נרקיסיסטיים, מתוך תחושת מוכרות. אחרים, לעומת זאת, עשויים להימנע לחלוטין ממערכות יחסים אינטימיות מתוך חשש להיפגע שוב.
למרות כל זאת, חשוב להבין כי דינמיקות אלו אינן גזירה מוחלטת. באמצעות טיפול נכון, ניתן לזהות את הדפוסים ההרסניים שנוצרו בילדות, לשנות את הדרך שבה האדם תופס את עצמו ואת האחרים, וללמוד כיצד לקיים מערכות יחסים בטוחות ובריאות. בפרקים הבאים נעמיק במנגנוני ההגנה שהילד מפתח, ובדרכים טיפוליות לסייע למי שגדלו תחת הורות זו להשתחרר מהעבר ולבנות חיים רגשיים בריאים.
כאשר ילד גדל בסביבה נרקיסיסטית או פסיכופתית, הוא מוצא את עצמו חסר אונים מול הורה שאינו מספק לו ביטחון רגשי, יציבות או אהבה בלתי מותנית. כדי לשרוד, הילד מפתח מנגנוני הגנה שמטרתם לצמצם את הכאב הרגשי, לנסות להימנע מסנקציות שליליות ולהסתגל למערכת המשפחתית הפוגענית. מנגנונים אלו מאפשרים לו לשרוד בטווח הקצר, אך בטווח הארוך הם עלולים להפוך לדפוסים אוטומטיים המגבילים אותו גם בבגרותו.
אחד המנגנונים הנפוצים ביותר הוא ריצוי (fawning). ילדים הגדלים עם הורה נרקיסיסטי לומדים במהירות שהדרך הבטוחה ביותר להימנע מתוקפנות רגשית היא לציית באופן מוחלט ולרצות את ההורה. הילד הופך לרגיש במיוחד למצב הרוח של ההורה, מפתח אינטואיציה חדה לקרוא סימני מצוקה או כעס, ומשתדל להימנע מכל דבר שעלול לעורר תגובה שלילית. כתוצאה מכך, הילד מאבד קשר עם צרכיו האישיים ומתמקד בצרכים של אחרים. בבגרותו, הוא עלול להפוך לאדם שמתקשה לומר "לא", נמנע מקונפליקטים בכל מחיר, ומעמיד את רצונותיהם של אחרים לפני שלו.
מנגנון נוסף הוא דיסוציאציה (dissociation) – ניתוק רגשי מחוויות כואבות או מפחידות. כאשר הילד אינו יכול לברוח פיזית מהסביבה הפוגענית, הוא מפתח בריחה מנטלית. זה יכול להתבטא בתחושות של חוסר מציאות, קהות רגשית, ואף "נוכחות-נפקדות" – מצב שבו הילד מגיב פיזית לסיטואציות, אך אינו מחובר אליהן מבחינה רגשית. במקרים חמורים יותר, הדיסוציאציה עלולה להוביל להתפתחות הפרעות דיסוציאטיביות כגון הפרעת דה-פרסונליזציה (תחושת זרות מהעצמי) או הפרעת זהות דיסוציאטיבית (פיצול בזהות כתוצאה מטראומה).
הזדהות עם התוקפן (identification with the aggressor) היא מנגנון נוסף שבו הילד מפנים את תכונות ההורה הפוגעני בניסיון לקבל תחושת שליטה על מציאותו. כאשר הילד חש חוסר אונים מול הורה שתלטן, הוא עשוי לפתח דפוסים של קשיחות רגשית ואף להפוך למי שמפעיל שליטה על אחרים. מנגנון זה מסביר כיצד ילדים מסוימים שגדלו עם הורה נרקיסיסטי או פסיכופתי עלולים לפתח בעצמם דפוסים של חוסר אמפתיה, מניפולציות רגשיות ושליטה בבגרותם.
הכחשה והימנעות הם מנגנונים שמטרתם להקטין את עוצמת הפגיעה הרגשית. ילד שחי תחת דינמיקה מתמשכת של פגיעות עלול לפתח תפיסות כמו "זה לא כזה נורא", "ההורה שלי התכוון לטוב" או "אולי אני מגזים". הוא עשוי להימנע מעיסוק בעברו, להמעיט בחשיבות הטראומות שחווה, ולעיתים אף להצדיק את התנהגותו של ההורה הפוגעני. מנגנון זה משרת מטרה אחת ברורה – הישרדות רגשית.
גזלייטינג עצמי (self-gaslighting) הוא מנגנון נוסף שמתפתח אצל ילדים להורים נרקיסיסטיים או פסיכופתיים. מכיוון שההורה עצמו מערער על המציאות של הילד ("זה לא קרה", "אתה מדמיין", "אתה רגיש מדי"), הילד מאמץ את אותו דפוס כלפי עצמו. בבגרותו, הוא עשוי להתקשות לסמוך על תחושותיו, לפקפק בזיכרונותיו ולחוש שאינו יודע מהי "האמת". מצב זה מוביל לחוסר ביטחון מתמשך ולתחושת תלות באחרים שיאשרו את חוויותיו.
בטווח הארוך, מנגנוני ההגנה שהילד פיתח בילדותו הופכים לדפוסים מרכזיים בחייו הבוגרים. אדם שהיה רגיל לרצות אחרים עשוי למצוא את עצמו במערכות יחסים מנצלות. אדם שחווה דיסוציאציה כדרך להתמודד עם כאב רגשי עלול לחוש ניתוק כרוני גם בסיטואציות שאינן מסוכנות. מנגנונים אלו נדרשים להתפרק ולהיבנות מחדש בתהליך טיפולי, שבו האדם לומד לזהות את הדפוסים האוטומטיים שלו, להבין את מקורם, ולפתח תגובות רגשיות בריאות יותר.
אנשים שגדלו תחת הורות נרקיסיסטית או פסיכופתית מגיעים לטיפול לרוב כשהם מתמודדים עם מגוון קשיים רגשיים וקיומיים: חרדה, דיכאון, תחושת ריק פנימי, קשיים ביצירת מערכות יחסים בריאות, חוסר אמון באחרים וביקורת עצמית מכרסמת. רבים מהם אינם מזהים את השורשים של בעיותיהם, משום שהדינמיקה ההורית שבה גדלו הייתה נורמלית מבחינתם, ולעיתים אף גובתה במסרים חוזרים מההורה כי הם "מפונקים", "רגישים מדי" או "כפויי טובה". מטרת הטיפול היא להאיר את הדינמיקה שהתקיימה בילדותם, לסייע להם לפרק דפוסים אוטומטיים שפיתחו ולבנות זהות אותנטית ובריאה.
השלב הראשון בטיפול הוא יצירת ברית טיפולית יציבה. מטופלים שגדלו עם הורים נרקיסיסטיים או פסיכופתיים לרוב אינם סומכים על דמויות סמכותיות, משום שהחוויה המרכזית שלהם הייתה שהוריהם השתמשו בהם למטרותיהם. לכן, המטפל נדרש להיות עקבי, אמפתי ונוכח, אך גם לאפשר למטופל לבחון אותו בקצב שלו, מבלי ללחוץ על פתיחות מהירה מדי.
מטופלים אלו עשויים לבדוק שוב ושוב את תגובות המטפל: האם הוא נעלב מדבריהם? האם הוא מעניש אותם בשתיקה? האם הוא באמת רואה אותם? בדיקות אלו הן ניסיון לבחון האם המטפל שונה מהדמויות ההוריות שהכירו. מודעות המטפל לכך חשובה, משום שלעתים המטופל ייטה לסגת או לבדוק את גבולות הקשר בדרכים לא מודעות.
מרבית האנשים שגדלו בהורות נרקיסיסטית אינם מודעים לכך שהם חוו טראומה. הם לרוב יתארו את ילדותם כ"נורמלית יחסית" או ימעיטו בערך הפגיעות שספגו. לעיתים, רק לאחר עבודה טיפולית ממושכת מתחילים לעלות זיכרונות של השפלות, מניפולציות רגשיות, מצבי פחד מתמיד או בידוד רגשי. באמצעות כלים כמו EMDR, טיפול מבוסס טראומה (TF-CBT) או SE (Somatic Experiencing) ניתן לאפשר למטופלים לעבד את החוויות הרגשיות שנצרבו בגופם ובנפשם.
מטופלים אלו עשויים לחוות אשמה או בושה כאשר הם מתחילים להכיר בפגיעה שחוו. פעמים רבות הם יבטאו עמדות כמו "אבל להורים שלי היה קשה", "אני בטח מגזים", או "אולי אני סתם רגיש מדי". המטפל נדרש לעזור להם להכיר בכך שתחושותיהם תקפות ושאין זו אשמתם שהם נפגעו.
מכיוון שהורים נרקיסיסטיים אינם מאפשרים לילד לפתח זהות עצמאית, בבגרותם מטופלים אלו מתקשים לדעת מי הם באמת. הם עשויים לשאול את עצמם שאלות כמו: מה אני באמת אוהב? מה אני רוצה? מהם הערכים שלי? עבור חלקם, השאלות הללו עשויות לעורר חרדה עמוקה, משום שמעולם לא הורשו להחזיק בדעה נפרדת מההורה.
בשלב זה של הטיפול, נעשית עבודה על חיבור מחדש לצרכים האישיים, על פיתוח קול פנימי עצמאי, ועל יצירת זהות שאינה מושתתת על ריצוי או הימנעות מקונפליקטים. גישות טיפוליות כמו טיפול ממוקד סכמה יכולות להיות יעילות במיוחד, משום שהן מסייעות לזהות דפוסים ישנים ולבנות תחושת עצמי חדשה.
מטופלים אלו מתקשים לרוב לנהל מערכות יחסים יציבות ובריאות, בין אם בשל חרדת נטישה או הימנעות מקשרים עמוקים. פעמים רבות, הם נמשכים באופן לא מודע לבני זוג עם מאפיינים נרקיסיסטיים, משום שזו הדינמיקה הרגשית שהם מכירים. חלקם, לעומת זאת, נמנעים מקרבה לחלוטין מחשש להיפגע שוב.
הטיפול כולל עבודה על זיהוי דפוסים אלו ושינוי דפוסי התקשרות, כך שהמטופל ילמד לבנות קשרים המבוססים על הדדיות, אמון וכבוד עצמי. עבודה זו יכולה להיעשות דרך טיפול מבוסס התקשרות (Attachment-Based Therapy), שבו ניתנת למטופל חוויה חדשה של קשר בטוח ומכיל.
מטופלים רבים חוששים להתרחק מהוריהם הפוגעניים, גם אם מדובר בניתוק רגשי בלבד. הם חשים צורך להמשיך לרצות אותם, חוששים מהשלכות חברתיות של התרחקות, ולעיתים חווים קונפליקט בין תחושת החובה ההורית לבין ההכרה בכך שהקשר פוגע בהם.
הצבת גבולות היא חלק קריטי בתהליך ההחלמה. חלק מהמטופלים יבחרו בצמצום הקשר עם ההורה, ואחרים יחליטו על ניתוק מלא. הטיפול מסייע להם להבין שאין דרך "לזכות" בהורה נרקיסיסטי או לשנות אותו, ושלעיתים ההחלטה הטובה ביותר עבורם היא להגן על עצמם.
השלב האחרון בטיפול עוסק ביצירת עתיד שאינו מושתת על הטראומה. לעיתים, מטופלים שגדלו תחת הורות פוגענית מגדירים את עצמם דרך סיפור חייהם הקשה, מבלי להבין שהם יכולים לפתח זהות חדשה שאינה מבוססת על כאב.
בשלב זה, נעשית עבודה על חקירה של רצונות ותחומי עניין חדשים, על פיתוח מערכות יחסים חדשות ועל יצירת חיים שיש בהם תחושת סיפוק, יציבות ושקט רגשי. זהו השלב שבו המטופל מתחיל לחוות תחושת חופש אמיתית, שבה הוא אינו נשלט עוד על ידי העבר שלו, אלא בונה את עתידו מתוך בחירה מודעת.
הטיפול במטופלים שגדלו תחת הורות נרקיסיסטית או פסיכופתית הוא מאתגר וייחודי, שכן הוא מחייב את המטפל להתמודד עם דפוסי התקשרות לא בטוחים, מנגנוני הגנה נוקשים, ונטייה להשלכה חוזרת של דינמיקות עבר על היחסים הטיפוליים. במקרים רבים, המטופל מגיע עם פגיעות רגשית עמוקה אך ללא מודעות מלאה לחומרת הפגיעה. תהליך ההכרה בפגיעות הללו, לצד הפיתוח ההדרגתי של זהות עצמאית, הוא תהליך מורכב הדורש זהירות, סבלנות והתאמה אישית של הגישה הטיפולית.
אחד האתגרים הראשונים בטיפול הוא החשדנות הבסיסית שהמטופל מביא עימו. אנשים שגדלו עם הורים נרקיסיסטיים או פסיכופתיים למדו מניסיון שהיחסים המשמעותיים ביותר שלהם היו מניפולטיביים, לא צפויים ומותנים. מטופלים אלו חוששים להיקשר למטפל משום שחוויותיהם לימדו אותם שקשר קרוב מסתיים בפגיעה. הם עשויים לבחון את גבולות הטיפול בדרכים שונות, לבדוק אם המטפל ישפיל אותם, אם הוא יגיב בזעם, ואם ניתן לסמוך עליו שיישאר יציב ונוכח גם כאשר המטופל חווה התפרצות רגשית.
בתחילת הטיפול, ייתכן שהמטופל ינסה "לרצות" את המטפל, להציג חזות מתפקדת ולמנוע מעצמו ביטוי רגשי אותנטי מחשש שייענש על כך. זהו דפוס שנוצר מתוך אינטראקציה עם הורה שלא אפשר לו לבטא רגשות חופשיים. תפקיד המטפל הוא ליצור סביבה טיפולית שבה המטופל יחווה בהדרגה חופש לבטא רגשות ולדעת שהקשר אינו מותנה בציות או בשלמות.
חלק מהמטופלים מתקשים להכיר בכך שהם חוו טראומה רגשית משמעותית. ההורים הפוגעניים הטמיעו בהם מסרים כמו "אתה מגזים", "זה הכל בראש שלך" או "אני עשיתי הכל בשבילך". כתוצאה מכך, המטופל עצמו נוטה למזער את חוויותיו ולשלול את חומרת הפגיעה.
כאשר מתחילים לגעת בזיכרונות קשים, מטופלים רבים מפעילים מנגנוני הגנה עוצמתיים כמו דיסוציאציה, ציניות, הומור כדרך להימנע מכאב, או אפילו הפסקת טיפול. תהליך זה מחייב רגישות רבה מצד המטפל, במיוחד בעבודה עם מטופלים שמנגנון ההגנה המרכזי שלהם הוא ניתוק רגשי. עבודה הדרגתית עם שיטות כמו EMDR, טיפול מבוסס חוויה (Experiential Therapy), וטיפול סכמה תרפיה , יכולה לעזור למטופל לעבד חוויות כואבות מבלי להציף אותו.
מטופלים שהוריהם הפגינו נרקיסיזם או פסיכופתיה עשויים להשליך על המטפל דפוסים רגשיים מהעבר. למשל, מטופל שגדל עם הורה לא צפוי רגשית עשוי לבדוק האם המטפל ינטוש אותו רגשית כאשר הוא הופך להיות "יותר מדי". מטופלים אחרים עשויים לאמץ גישה מרצה גם מול המטפל – לומר את הדברים "הנכונים", לנסות להיות "המטופל האידיאלי" ולמנוע מעצמם לחשוף חלקים כואבים.
כמטפלים, חשוב להיות ערים לאופן שבו הדינמיקה העברית של המטופל משתחזרת בתוך הקשר הטיפולי. הצבעה עדינה על דפוסים אלו, תוך מתן מקום לבדוק ולחקור אותם, יכולה להיות שלב קריטי בתהליך השיקום. יצירת סביבה טיפולית יציבה שבה המטופל לומד שהקשר אינו תלוי בהתנהגותו – אלא בקבלה בלתי מותנית – היא מפתח לשינוי.
אחד השלבים המורכבים ביותר בטיפול הוא עבודה על הצבת גבולות מול ההורה הפוגעני. מטופלים רבים חשים נאמנות עמוקה להוריהם, גם כאשר אלו ממשיכים לפגוע בהם בבגרותם. הפחד לאכזב, הפחד מנקמה, והפחד להישאר לבד הם רגשות שמלווים מטופלים בתהליך זה.
תהליך הצבת הגבולות מחייב למידה מחודשת של זכויות המטופל: הזכות לומר "לא", הזכות לא להיות זמין רגשית בכל עת, והזכות להפסיק לנסות לרצות הורה שלא ישתנה לעולם. בחלק מהמקרים, ההצבה של גבולות ברורים גורמת להתנגדות אגרסיבית מצד ההורה, מה שמחייב עבודה על חיזוק תחושת העצמי של המטופל ותמיכה ביצירת מרחב בטוח בחייו.
מטופלים אלו מוצאים עצמם פעמים רבות במערכות יחסים שחוזרות על הדינמיקה של ילדותם – בין אם דרך כניסה לקשרים עם בני זוג נרקיסיסטיים, או דרך חוויות של ריחוק וחרדה בקשרים אינטימיים. חלקם ימצאו את עצמם בתפקיד ה"מרצה" במערכות יחסים, בעוד אחרים יתקשו להאמין באפשרות לקשר בטוח ויימנעו ממנו לחלוטין.
הטיפול כולל עבודה על שינוי דפוסי התקשרות כך שהמטופל יוכל לזהות מראש סימני אזהרה לקשרים פוגעניים, ללמוד לחוש נינוחות בקשרים קרובים ולפתח תחושת ערך שאינה תלויה בהכרה חיצונית.
המטרה הסופית של הטיפול היא לאפשר למטופל לצאת ממעגל ההישרדות ולבנות לעצמו חיים שנשענים על תחושת עצמי בריאה. כאשר המטופל מתחיל לפתח זהות שאינה מבוססת על פחד או ריצוי, הוא יכול לבחור את דרכו באופן מודע, לבנות מערכות יחסים בריאות ולהתנסות בחוויות חדשות מבלי לחשוש מתגובה הרסנית.
המעבר מחיים של הישרדות לחיים של צמיחה מחייב סבלנות – התהליך אינו קו ישר, ולעיתים המטופל ירגיש שהוא "נסוג" לדפוסים ישנים. אך בסביבה טיפולית תומכת, ובאמצעות תהליך מתמשך של עיבוד רגשי והבנה עצמית, ניתן להגיע לשינוי עמוק וליצירת חיים חדשים.
הטיפול באנשים שגדלו תחת הורות נרקיסיסטית או פסיכופתית הוא אתגר מורכב, אך גם בעל פוטנציאל לשינוי עמוק. ההכרה בטראומה, פירוק הדפוסים ההרסניים, שיקום תחושת העצמי ולמידה של גבולות ומערכות יחסים בריאות – כל אלו הם שלבים קריטיים במסע ההחלמה. התהליך אמנם אינו קל, אך עם ליווי מקצועי נכון, ניתן להשתחרר מהשפעות העבר ולבנות חיים מלאי משמעות, ביטחון ואותנטיות.