עמוד הבית > חדשות > טיפול DBT - טיפול דיאלקטי התנהגותי
DBT

טיפול DBT - טיפול דיאלקטי התנהגותי

טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT) הוא גישה חדשנית ומקיפה המיועדת לטפל במגוון הפרעות נפשיות, ובמיוחד בהפרעת אישיות גבולית (BPD). השיטה, שפותחה על ידי מרשה ליינהאן, משלבת כלים קוגניטיביים-התנהגותיים עם גישה דיאלקטית שמבוססת על איזון בין קבלה ושינוי. מהם עקרונות היסוד של DBT וכיצד הם מסייעים למטופלים להתמודד עם רגשות עזים? כיצד בנוי הטיפול ומדוע נדרשת עבודה משולבת פרטנית וקבוצתית? אילו כישורים נרכשים בתהליך הטיפולי, ואיך הם מסייעים למטופלים להתמודד עם משברים יומיומיים? מאמר זה יסקור את מבנה הטיפול ב-DBT, את האסטרטגיות המרכזיות, ואת השפעתו על איכות חייהם של המטופלים לאורך זמן.
avatarPsychologim.com | 09/06/2024 14:50
0

טיפול DBT פותח בשנות השמונים על ידי מרשה ליינהאן כדי לספק מענה טיפולי למטופלים עם הפרעת אישיות גבולית (BPD). ליינהאן, שחוותה בעצמה קשיים רגשיים, חיפשה פתרון שמצד אחד יקבל את המטופלים כמו שהם ומצד שני יוביל לשינוי חיובי. הטיפול מתמקד בהקניית כלים להתמודדות עם רגשות עוצמתיים ומצבי קונפליקט פנימיים, המאפיינים הפרעות נפשיות מורכבות.

במהלך השנים, DBT נחקר באופן נרחב והוכח כיעיל גם לטיפול בבעיות אחרות כמו הפרעות אכילה, התמכרויות, וחרדות. גמישותה של השיטה ויעילותה הובילו לכך שהיא אומצה בקליניקות רבות בעולם. DBT נשענת על שילוב בין טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מסורתי לבין גישות דיאלקטיות שמעמידות את המתח בין קבלה לשינוי במרכז התהליך הטיפולי. מטרת הטיפול היא לסייע למטופלים לפתח כישורי חיים המאפשרים להם לנהל את רגשותיהם ולשפר את התפקוד היומיומי.

גישת DBT מבוססת על דיאלקטיקה, שהיא גישה פילוסופית המתמקדת באינטראקציה בין ניגודים. דיאלקטיקה מציעה שהאמת נמצאת במתח בין שני צדדים, ולכן מטרת הטיפול היא למצוא את שביל הזהב בין קבלה של המצב הקיים לבין השאיפה לשינוי. רעיון זה מאפשר למטופלים לפתח הבנה עמוקה יותר של מצבם הרגשי וההתנהגותי. DBT מציעה גישה מאוזנת ותמיכה מתמדת במטופלים, כדי לסייע להם לשפר את חייהם תוך שמירה על עקרונות הדיאלקטיקה.

כיום, DBT משמשת לא רק לטיפול ב-BPD אלא גם לטיפול במגוון רחב של בעיות נפשיות, כמו דיכאון, חרדות, והתנהגויות מזיקות אחרות. השיטה כוללת מסגרת טיפולית מקיפה הכוללת טיפול פרטני וקבוצתי, "שיעורי בית" ויומן לתיעוד התחושות וההתמודדויות של המטופלים. היא עברה התאמות ושינויים במטרה להתאים לצרכים משתנים ולהיות נגישה יותר למטפלים ומטופלים ברחבי העולם.

מבנה ותהליך הטיפול ב-DBT

טיפול DBT מורכב משתי מסגרות טיפול עיקריות: פרטנית וקבוצתית. המסגרת הפרטנית מיועדת לדיון בקשיים האישיים של המטופל ומאפשרת לו להתמודד עם בעיות שוטפות ומעוררות קושי רגשי. המסגרת הקבוצתית, לעומת זאת, מתמקדת בלימוד כישורי חיים פסיכוסוציאליים שמסייעים למטופל לשפר את יכולות ההתמודדות שלו במצבים יומיומיים. שילוב זה בין טיפול קבוצתי ופרטני מאפשר תמיכה משמעותית בתהליך השינוי.

הטיפול ב-DBT נמשך לרוב כשנה, ומבוסס על פגישות שבועיות פרטניות וקבוצתיות. במהלך תקופה זו, המטופלים לומדים כישורים ומתרגלים אותם כדי לשפר את התנהגותם ואת יכולתם לווסת את רגשותיהם. מפגשי הקבוצה מספקים מרחב תומך ללמידה ותרגול של כישורים חדשים, בעוד שבמפגשים הפרטניים ניתן דגש על נושאים אישיים הדורשים התערבות ממוקדת יותר. המטרה היא ליצור תהליך מתמשך של שיפור אישי תוך עמידה במצבים מורכבים.

לתרגול בבית יש חשיבות מרכזית ב-DBT, והמטופלים מקבלים "שיעורי בית" שבועיים שנועדו לחזק את הכישורים הנלמדים. תרגולים אלה כוללים משימות פשוטות כמו זיהוי רגשות, תרגילי מיינדפולנס, ושימוש בכישורים נלמדים במצבי קונפליקט. תרגול מתמיד עוזר למטופלים לשלב את הכישורים בחייהם האישיים ולהשיג תחושת שליטה מוגברת על חייהם.

היומן הוא כלי טיפולי חשוב נוסף ב-DBT, המאפשר למטופלים לתעד את התמודדויותיהם היומיומיות ואת תחושותיהם. השימוש ביומן מסייע להם להיות מודעים יותר למצבם הרגשי ולזיהוי דפוסים שחוזרים על עצמם. המטפלים מנתחים את הרשומות ביומן ומסייעים למטופלים לשפר את ההתנהלות שלהם במצבים דומים בעתיד.

עקרונות DBT: דיאלקטיקה והאיזון בין קבלה לשינוי

הדיאלקטיקה בטיפול DBT מבוססת על גישה של אינטגרציה בין ניגודים, המאפשרת לאדם לקבל את עצמו כפי שהוא וגם לשאוף לשינוי. עקרון זה מאפשר למטופלים להתמודד עם קונפליקטים פנימיים, כמו הצורך בקבלה עצמית מול הרצון לשנות התנהגויות מזיקות. הגישה הדיאלקטית היא ייחודית ל-DBT ומספקת מענה לאתגרים הנפוצים של מטופלים הסובלים מ-BPD.

קבלה היא עקרון חשוב בטיפול DBT, ומטרתה היא לעזור למטופלים להתמודד עם הרגשות והחוויות שלהם בצורה לא-שיפוטית. דרך תהליך של קבלה, המטופלים לומדים להתבונן ברגשותיהם מבלי להיאבק בהם או לשפוט את עצמם. הדבר מקנה להם את היכולת להכיר בתחושותיהם ובקשייהם מבלי להרגיש אבודים בתוכן, מה שמאפשר להם לפתח הבנה עמוקה יותר של עצמם.

עקרון השינוי, לעומת זאת, מתמקד בפיתוח מיומנויות שמטרתן לשנות את הדפוסים ההתנהגותיים והרגשיים של המטופלים. השאיפה לשינוי מציבה את המטופלים מול המטרות והערכים שלהם, ומקדמת פיתוח מיומנויות לניהול עצמי. טיפול DBT שואף לספק למטופלים כלים ותמיכה כדי לשנות את אורח חייהם ולשפר את איכותם.

הגישה המאוזנת של DBT, הכוללת קבלה ושינוי, מאפשרת למטופלים להתפתח מבלי לוותר על עצמם. הם לומדים לחיות עם הקשיים תוך שמירה על תחושת אחריות אישית לשינוי חיובי. גישה זו מספקת להם את הביטחון לשפר את חייהם ולהגיע לרמה גבוהה יותר של תפקוד רגשי והתנהגותי.

ארבעת תחומי הכישורים המרכזיים ב-DBT

טיפול DBT כולל ארבעה תחומים מרכזיים של כישורים שמסייעים למטופלים להתמודד עם קשיים: מודעות מלאה (Mindfulness), כישורים בין-אישיים, וויסות רגשי, והתמודדות עם משברים. ארבעת התחומים הללו נלמדים במסגרת הקבוצתית, והם מהווים את הבסיס לפיתוח יכולות התמודדות וניהול עצמי.

מיינדפולנס (Mindfulness) היא כישור בסיסי שמטרתו לעזור למטופלים להישאר ברגע ההווה ולחוות את המציאות בצורה לא שיפוטית. על ידי תרגול מודעות מלאה, המטופלים לומדים להתמודד עם רגשות חזקים ולהימנע מהתנהגות אימפולסיבית. מודעות מלאה מהווה את הבסיס לשאר הכישורים ומקדמת התפתחות של שליטה עצמית.

הכישורים הבין-אישיים מספקים למטופלים כלים לניהול מערכות יחסים בצורה אפקטיבית ומכובדת. יכולת זו מאפשרת להם לשמור על כבוד עצמי ולבנות קשרים משמעותיים ובריאים. כישורים אלו כוללים גם אסטרטגיות לפתרון קונפליקטים ולשיפור התקשורת עם אחרים.

וויסות רגשי הוא כישור חיוני נוסף, המסייע למטופלים לזהות, להבין ולנהל את הרגשות שלהם. כישורים אלו כוללים טכניקות שמאפשרות למטופלים לווסת תגובות רגשיות, להפחית חרדות ולהתמודד עם תחושות עזות בצורה פרודוקטיבית. וויסות רגשי מסייע ביצירת איזון רגשי ומונע התפרצויות בלתי נשלטות.

התמודדות עם משברים היא הכישור האחרון במערך ה-DBT, שמטרתו לספק למטופלים כלים לשליטה במצבי מצוקה ומניעת תגובות הרסניות. כישורים אלו כוללים טכניקות לניתוק מהמצב והפחתת תחושות לחץ חזקות, והם מאפשרים למטופלים להתמודד עם אתגרים מבלי לפגוע בעצמם או באחרים.

מודעות מלאה (Mindfulness)

מודעות מלאה היא אחד הכישורים החשובים בטיפול DBT, ומטרתה היא לעזור למטופלים לשהות ברגע ההווה ולחוות את מציאות חייהם באופן ישיר. כישורי מודעות מלאה מבוססים על עקרונות מדיטטיביים ומאפשרים למטופלים להתרכז ב"כאן ועכשיו" מבלי להיסחף למחשבות ולרגשות שמסיחים את דעתם. כישור זה מהווה את הבסיס לכישורים אחרים ב-DBT ומקדם שליטה עצמית והתמודדות בריאה.

במסגרת תרגול מודעות מלאה, המטופלים לומדים לזהות את רגשותיהם ולהבין את מקורותיהם מבלי לשפוט את עצמם. גישה זו מאפשרת להם להתרכז בתחושותיהם ובמחשבותיהם בצורה נייטרלית, ובכך למנוע תגובות אימפולסיביות שיכולות לפגוע בהם. היכולת לשהות במצב של מודעות מלאה מעניקה למטופלים תחושת שליטה על תגובותיהם.

תרגולי מודעות מלאה כוללים פעילויות כמו מדיטציה, תרגילי נשימה ומודעות לגוף. הטכניקות השונות מכוונות לפיתוח יכולת להבחין ברגשות ובמחשבות בצורה מכוונת. עם הזמן, המטופלים מצליחים לשפר את היכולת להיות נוכחים במצבים מאתגרים, להתמודד עם רגשותיהם בצורה מעמיקה יותר, ולהימנע מהתנהגות אימפולסיבית.

המטפלים ב-DBT משתמשים במיומנויות מודעות מלאה כדי לסייע למטופלים לפתח גישה מאוזנת יותר לחיים. המודעות המלאה מקדמת תחושת שקט ושלווה, ומאפשרת למטופלים למצוא תחושת יציבות גם במצבים מורכבים. באמצעות כישור זה, המטופלים מסוגלים לפתח גישה חיובית כלפי עצמם וכלפי המציאות היומיומית.

כישורים בין-אישיים

כישורים בין-אישיים ב-DBT נועדו לסייע למטופלים לשפר את מערכות היחסים שלהם ולהתמודד עם אתגרים בין-אישיים באופן מכבד ויעיל. מטופלים עם הפרעת אישיות גבולית מתקשים לרוב בניהול מערכות יחסים, ולכן כישורים אלו הם קריטיים לשיפור התקשורת שלהם עם סביבתם. הכישורים בין-אישיים כוללים כלים להגנה עצמית, לבקשה באופן אסרטיבי ולהתמודדות עם קונפליקטים.

מודל DEAR MAN הוא כלי מרכזי בכישורים הבין-אישיים של DBT. המודל כולל מספר שלבים: תיאור (Describe), ביטוי (Express), דרישה (Assert), חיזוק (Reinforce), שימת לב (Mindful), הופעה בביטחון (Appear Confident), ומשא ומתן (Negotiate). המודל מספק כלים לניהול דיאלוגים עם אחרים בצורה בונה ומאוזנת, מבלי לוותר על כבוד עצמי או על צרכים אישיים.

הכישורים הבין-אישיים כוללים גם אסטרטגיות לניהול רגשות במהלך אינטראקציות חברתיות. המטופלים לומדים איך להגיב למצבים רגשיים מבלי להיכנע לרגשות קיצוניים. מיומנויות אלו מסייעות להם לשמור על מערכות יחסים יציבות ולהתמודד עם תסכולים מבלי לגרום נזק לעצמם או לסביבתם.

בפועל, תרגול הכישורים הבין-אישיים מסייע למטופלים לבנות יחסים קרובים ובריאים יותר עם אחרים, להגביר את תחושת השליטה שלהם במערכות יחסים, וליצור סביבה חברתית תומכת ומאוזנת. יכולת זו היא כלי חיוני לשיפור איכות חייהם ולהפחתת מצבים המעוררים מתח וקונפליקט.

וויסות רגשי

וויסות רגשי הוא אחד הכישורים הקריטיים ב-DBT, שמטרתו לעזור למטופלים לנהל את תגובותיהם הרגשיות ולהגיב בצורה מתונה למצבים מעוררי קושי. מטופלים עם הפרעת אישיות גבולית חווים רגשות בעוצמה גבוהה, ולכן הכישורים לוויסות רגשי מסייעים להם להפחית את עוצמת התחושות ולהגיב בצורה מאוזנת.

הכישורים לוויסות רגשי כוללים זיהוי והבנה של רגשות, והיכולת לבחור תגובות מועילות. מטופלים לומדים טכניקות כמו הרפיה, דמיון מודרך, וניהול מחשבות שליליות. כלים אלו עוזרים להם לשלוט על תגובותיהם ולבחור תגובות חיוביות שמקדמות את מטרותיהם האישיות.

גישה נוספת לוויסות רגשי כוללת קבלה עצמית והתבוננות לא-שיפוטית ברגשות. תהליך זה מאפשר למטופלים לשחרר תחושות של בושה ואשמה, ולהיות מודעים למצבם הרגשי מבלי לשקוע בו. הכישורים לוויסות רגשי מקדמים הבנה עמוקה יותר של העצמי ושל מנגנוני התגובה האישיים.

בסופו של דבר, יכולת וויסות רגשי תורמת לשיפור יכולת ההתמודדות של המטופלים במצבי לחץ וליציבות רגשית לאורך זמן. כישורים אלו משפרים את היכולת של המטופלים להתמודד עם קשיים רגשיים ולהגיב בצורה המקדמת צמיחה והתפתחות אישית.

התמודדות עם משברים

התמודדות עם משברים היא יכולת שמטרתה לסייע למטופלים להתמודד עם מצבי מצוקה בצורה מאוזנת ולמנוע תגובות הרסניות. כישורים אלה כוללים טכניקות לניתוק ממצבים מאתגרים ולשיפור היכולת להתמודד עם לחץ נפשי גבוה. השימוש בטכניקות אלו מאפשר למטופלים לשמור על שליטה עצמית ולפעול בצורה שקולה.

במצבים בהם המטופלים נתקלים במצוקה עזה, הם יכולים להשתמש בכישורים להפחתת עוצמת הרגשות ולהקטנת הפגיעות האישית שלהם. כלים כמו "מרחק רגשי" ו"נשימה מרגיעה" עוזרים למטופלים להתרחק מהמצב ולבחור את התגובה הטובה ביותר. טכניקות אלו מאפשרות להם לנהל את עצמם בצורה יציבה מבלי להיכנע ללחץ.

שיטות נוספות להתמודדות עם משברים כוללות תכנון מוקדם של תגובות והתאמת סביבה תומכת. כאשר המטופלים יודעים מראש איך יגיבו למצבי משבר, הם מסוגלים להתמודד עם מצבי חירום באופן יעיל יותר. התאמת הסביבה מסייעת להם למצוא תמיכה במצבים מורכבים ולחזק את תחושת הביטחון העצמי.

בסופו של דבר, כישורים להתמודדות עם משברים מסייעים למטופלים לבנות רשת כלים שיכולה לעזור להם להתמודד עם מצבים קשים באופן חיובי. יכולת זו תורמת לשיפור התפקוד היומיומי ולפיתוח כישורים להתמודדות עם מצבי לחץ בצורה מעשית ויעילה.

התפקיד של המטפל ב-DBT

התפקיד של המטפל ב-DBT הוא מפתח להצלחת התהליך הטיפולי, כשהוא נדרש לשלב בין אמפתיה לתמיכה בצורך לשינוי. המטפל עובד בשיתוף פעולה צמוד עם המטופל ומעורר בו מוטיבציה לשיפור עצמי ולפיתוח כישורים חדשים. המטפל נדרש למצוא את האיזון בין קבלת המטופל לבין האתגר לשינוי התנהגותי.

הגישה הדיאלקטית, שמציבה את קבלת המטופל לצד דחיפה לשינוי, מכתיבה את האופן שבו המטפל מתקשר עם המטופל. יחסי מטפל-מטופל ב-DBT מבוססים על אמפתיה, תמיכה והבנה לצד שמירה על גבולות בריאים. המטפל מעודד את המטופל לעבור תהליך של שינוי אישי ומעודד את התחייבותו להצלחת הטיפול.

מעורבותו האקטיבית של המטפל היא קריטית בתהליך הטיפול, ומטפלים ב-DBT נדרשים להעניק למטופלים כלים אפקטיביים להתמודד עם קשיים רגשיים. דרך הנחיה ישירה, תרגול הכישורים ו"שיעורי הבית", המטפל מעודד את המטופל להתקדם לקראת מטרותיו האישיות. תמיכה זו עוזרת למטופלים להתחייב לתהליך ולהשיג שינוי משמעותי.

בסופו של דבר, המטפל משמש כמודל לחיקוי עבור המטופלים, כשהוא מדגים גישה חיובית לחיים ומספק למטופלים דוגמה לפיתוח כלים יעילים להתמודדות. תפקידו של המטפל ב-DBT משלב בין תהליך טיפולי מקצועי לבין בניית מערכת תמיכה רגשית שמסייעת למטופל לחוות שינוי חיובי לאורך זמן.

השפעת הטיפול ואסטרטגיות להמשכיות השינוי

טיפול DBT הוכח כמשפיע על תחומים רבים בחיי המטופלים, ומשפר את איכות חייהם לאורך זמן. DBT מצליח לצמצם התנהגויות מסכנות חיים, להפחית דיכאון ולשפר את היחסים הבין-אישיים של המטופלים. האפקטיביות של DBT נובעת משילוב הכישורים שמועברים בטיפול עם התמיכה שמספקים המטפלים לאורך התהליך.

תחזוקת הכישורים לאחר סיום הטיפול היא קריטית לשמירה על השינויים שהושגו במהלך התהליך. המטופלים לומדים לשמור על הרגלים ומיומנויות שנרכשו בטיפול כדי לשמר את יכולות ההתמודדות גם לאחר סיום הטיפול. בנוסף, הם מעודדים להמשיך בפעילות התומכת ביציבות רגשית, כמו מדיטציה או תרגול מיומנויות בין-אישיות.

אסטרטגיות למניעת נסיגה מתמקדות בחיזוק הכישורים לטווח הארוך. המטופלים לומדים להכיר במצבי מצוקה ומכינים תוכנית פעולה לכל תרחיש שעשוי לעלות בעתיד. חיזוק תחושת היציבות והביטחון העצמי עוזר להם להתמודד עם קשיים מתמשכים בצורה אפקטיבית.

לסיכום, DBT הוא כלי טיפולי רב-עוצמה המעניק למטופלים מערכת כלים פסיכוסוציאליים להתמודדות עם רגשות קשים ולהובלת חיים מאוזנים ומשמעותיים יותר. השפעת הטיפול ניכרת הן בהתמודדות עם קשיים יומיומיים והן בשיפור איכות החיים, והמטופלים יכולים להמשיך ולשמר את ההישגים לאורך זמן בעזרת תחזוקה עצמית נכונה.

מקורות:

  • Linehan, M. M. (2020). Dialectical Behavior Therapy: A Comprehensive Guide. New York: Guilford Press.
  • Neacsiu, A. D., Rizvi, S. L., & Linehan, M. M. (2010). "Dialectical Behavior Therapy Skills Use as a Mediator and Outcome of Treatment for Borderline Personality Disorder." Behavior Research and Therapy, 48(9), 832-839.
  • Chapman, A. L. (2006). Dialectical Behavior Therapy: Current Indications and Unique Elements. Psychiatry Clinics of North America, 29(4), 855-868.
האם הכתבה עניינה אותך?
תגובות
    כלי נגישות