פנייה לטיפול רגשי לילדים נדרשת במצבים בהם יש צורך לקבוע את הסיבות האמתיות לסטיות בהתנהגותו של הילד ולשחזר את תגובותיו ההתנהגותיות, כדי לאזן את המצב הרגשי.
מאפיין מרכזי בעבודתו של פסיכולוג ילדים צריך להיות יצירת אווירה של אמון עם ילדים בכל הגילאים, מפעוטות ועד מתבגרים.
ייחודיות עבודתה של מטפלת רגשית לילידם טמונה בעיקר ביצירת תקשורת פתוחה, אווירה של אמון מוחלט. על הפסיכולוג לבחור את המפתח לילדים הקשים ביותר, למצוא איתם נקודות מגע. זה יאפשר לבחור את השיטות האופטימליות ביותר להשפעה על התחום הנפשי, המצב הרגשי וההתנהגות הנכונה. פסיכותרפיסט מנוסה מסייע בבניית מערכות יחסים בין ילדים להורים, מורים בבתי ספר, מחנכים, קרובי משפחה, מלמד תקשורת עם חברים, עוזר לפתח את היכולת לנהל את רגשותיהם.
ילדים או מתבגרים עשויים להידרש לעזרה מטפלים במצבים של:
כמו כן, תחומים שונים של טיפול רגשי לילדים מסייעה לילדים הסובלים מעיכובים בהתפתחות דיבור, בעיות אוטיסטיות וכו'. שיטות שונות משמשות לזיהוי הפרעות שונות:
ישנם עקרונות בסיסיים ושיטות יעילות של טיפול פסיכולוגי לילדים שיכולים לאפשר לא רק לבצע אבחון מלא של סטיות בהתנהגות או תגובות רגשיות, לזהות את הסיבות האמיתיות שלהן, אלא גם לתקן לחלוטין את הבעיות הקיימות בעתיד. מטפלים רגשיים משתמשים בטכניקות השונות באופן משמעותי מאלה של מטופלים מבוגרים. הם מבוססים על מאפייני גיל ופסיכולוגיה של ילדים ומתבגרים.
טכניקה זו מאפשרת לזהות בעיות, שכן ילדים בשל מאפייני גיל, מושגים בלתי מעוצבים וכישורים מילוליים חלשים, אינם יכולים לספר במדויק וברור על הסיבות לחרדה. משחקים עוזרים להבין מאילו בעיות ילדים הכי מודאגים . ראשית, מטפל רגשי המתבונן במשחק, קובע את התפקיד שהילד מייעד לעצמו, מעריך משתתפים אחרים ותגובות למצבים מתעוררים, כמו גם התערבויות במשחקים של מבוגרים או דמויות נוספות. זוהי דרך לזהות את הבעיות הלא מודעות של הילד. במשחקים הוא מרגיש חופשי, מבטא רגשות אמיתיים או רגשות עמוקים. הממחישים ביותר יהיו משחקי תפקידים, שנבחרו לפי גיל. מטפל מעריך באיזה מהתפקידים הילד מנסה, איך הוא מתקשר עם הבובות, איך הוא מתייחס להתערבות במשחק. בהשתתפותו הוא דוחף את הילד לפתרון חיובי למצבים. הטכניקה משמשת הן לטיפול קבוצתי והן לטיפול פרטני.
שימוש ביצירתיות לתיקון תהליכים נפשיים תת-מודעים. הוא מבוסס על מנגנון הסובלימציה. בעת שימוש טיפול באומנות, רגשות וחוויות שליליות תת-מודעות מופנים ליצירתיות, מה שמאפשר לילד לשקף את יחסו למשפחה ולמצבים המטרידים אותו. על ידי ניתוח התמונה, מטפל מעריך את המצב הרגשי. חשובה לא רק בחירת הצבעים, אלא גם סידור האלמנטים בציור, קרבתם זה לזה ועוד היבטים רבים נוספים.
הטכניקה מאפשרת, בעזרת מבוגרים, לתקן את המצב, לכוון את הרגשות לכיוון הנכון. בנוסף לשימוש בעפרונות או צבעים, ניתן להשתמש בטכניקות אחרות:
גירויים במישוש, ריכוז ביצירתיות ועזרה מקצועית יכולים לתקן משמעותית בעיות רגשיות.
השימוש בצלילים ובמוזיקה לתיקון מצב נפשי. זה יכול להיות השפעה פסיבית, האזנה לקומפוזיציות שנבחרו במיוחד, או אקטיביות – נגינה בכלים, שירה, ריקוד. כמו כן, ניתן לשלב טיפול רגשי לילדים באמצעות אמנות עם השפעת מוזיקה, משחקי חוץ בליווי מוזיקלי, תיאטרון וכו'.
יצירת תמונות וקומפוזיציות על מגש מיוחד עם חול ואור, שיכולים לתת מענה – מה הבעיה של הילד.
קריאה או יצירת סיפורים פסיכו-מתקנות, שגיבוריהן ילדים משליכים על עצמם. גיבורי הסיפורים הללו מתגברים על קשיים האופייניים לילד. כתוצאה מכך, הם מציעים דרכים לפתור את הבעיות של הילד עצמו. הילד יכול למצוא פתרונות באופן עצמאי או בעזרת פסיכולוגית ילדים.
ילדים בגיל בית ספר ובגיל ההתבגרות עשויים להזדקק לטיפול CBT ( טיפול קוגניטיבי התנהגותי). זה מאפשר לווסת רגשות, להעריך מחדש מצבים, להסתכל עליהם מזווית אחרת. עם הזמן זה משנה את היחס למצב ואת הרגשות שהוא מעורר.
כתבות נוספות: