עמוד הבית > חדשות > פחדים אצל ילדים
פחדים אצל ילדים

פחדים אצל ילדים

פחד הוא תגובה טבעית של אדם לסכנה או לסיכון להתרחשותה, לתופעות בלתי מוסברות ולהיעדר מוצא מהנסיבות. פחד ממשהו מלווה אדם לאורך כל חייו. אבל דווקא בילדות חוסר ההבנה של מילים ותופעות, חוסר היכולת להסביר מה משך תשומת לב, מוליד מחשבות ורגשות המתיישבים בחוזקה בנפש, ממלאים את כל המרחב הנפשי, כובלים, משתקים.
avatarPsychologim.com | 16/12/2021 20:18

מחפשים טיפול רגשי לילדים? לחצו כאן >>

סוגי פחדים אצל ילדים

פסיכולוגים נוהגים לחלק את הפחדים של ילדים לשלוש קבוצות:

אובססיבי, הזוי ומוערך יתר על המידה.

פחדים אובססיביים הם תופעה אמיתית שיכולה להיות מפחידה – קהל, גובה, ריקנות.

פחדים הזויים – דחייה בלתי מוסברת של פריט ספציפי: בגדים, צעצועים, מסרקים. התנהגות זו צריכה להזהיר את ההורים, שכן היא עלולה להעיד על הפרעה נפשית. אבל לפני טיפול בילד, אתה צריך להבין למה האובייקט "המסוכן" יכול להיות קשור, זכור, אולי, כאשר הוא גרם לכאב פיזי. לדוגמה, כשאתה מצחצח שיער רטוב ומעורב, הקטן שלך שונא את המסרק.

פחדים מוערכים יתר על המידה – הפחד ממפלצות מומצאות, מפלצות, אנשי זאב. הילד לומד להכיר אותם בסרטים מצוירים או באגדות, ולאחר מכן מעביר אותם לחיים האמיתיים. הם מופיעים בכל מקום ובהחלט רוצים להזיק.

גילו של כל ילד מאופיין בפחדים זמניים משלו, שאינם מעידים על חריגות נפשיות ועם התפתחות תקינה נעלמים ללא עקבות.

שנה ראשונה לחיים
היעדר אמא ושינוי במצב הרוח שלה, תנועות מהירות, רעשים חזקים, אנשים וסביבה חדשים, ניקוז בשירותים או בכיור, חוסר אונים מול המצב.

1-2 שנים
מאופיין בפחד משינה, הירדמות ויקיצה, פחד מכאב. זרים והיעדר הורים ממשיכים להפחיד אותי.

3-5 שנים
האיום נראה בחפצים גדולים בלתי מובנים, לעתים קרובות מאוד במכשירי חשמל ביתיים, הם חוששים משינויים בסביבה, הסבירות לשריפות, אסונות טבע, מוות של יקיריהם, הפרדת הורים. סיוטים קיימים.

בני 6-7
פחד מאובדן או לאבד הורים, מותקף על ידי דמויות מהאגדות, בדידות והתעללות פיזית. ישנן בעיות "בית ספר" – פחד מכישלון ואי התאמה לאידיאלים שבנו ההורים.

בני 8-9
פחד מדחייה מצד צוות בית הספר, אובדן אהבה בין הורים למורים, ענישה פיזית. הילד שואף להוכיח את עצמו היטב בבית הספר וחושש שלא יפרגו לו, יבזוהו, יאחר, לא יילקח למשחק. יש חשש לחדרים מסתוריים – מרתף, עליית גג, ארון סגור, החשש מאובדן הורים מחמיר.

בני 10-11
חיות מפחידות, פושעים, מחלות מפחידות. הבעיה הדוחקת – מה אם אני לא יכול?

בני 12-13
פחד מכישלון, מחלה ומוות, התגובות ההתנהגותיות הלא סטנדרטיות שלהם, אלימות מינית. מפוחדים מחוסר האמון באטרקטיביות שלהם, מביקורת על אחרים, מאובדן דברים חשובים.

כתובות נוספות:

התקף חרדה, פוביה, פרנויה, איך מטפלים?

חרדה אצל ילדים

ילדים וגירושים

מחפשים פסיכולוג ילדים? לחצו כאן >>

פחד מהחושך

  • הסיבה הראשונה לפחד היא התנהגות זו של מבוגרים. אולי, לאחר שנכנסה פעם אחת לחצר לא מוארת, האם הביטה בזהירות סביבה, מושכת את הילד אוטומטית קרוב יותר. או, לאחר שנקלעה לצעצוע בחדר ילדים חשוך, היא אמרה "אלוהים, מה יש כאן?" המחשבה הופיעה מיד במוחו של הילד – יש משהו נורא בחושך!
  • הסיבה השנייה היא הדחלילים המודעים של מבוגרים על בחור עם תיק, באבאיקה, זאב. הילד רואה שבמהלך היום לא טורפים ולא גברים עם תיקים גדולים רודפים אחרי ילדים, מה שאומר שהם מופיעים כשהם לא נראים. על רקע חוויות כאלה, כלב אהוב או אבא שחזר מהעבודה ונכנס לחדר חשוך כדי לאחל לילה טוב יכול לגרום ללחץ עצבני אמיתי.
  • הסיבה השלישית היא שהילד גדל, תפקודי המוח שלו מפתחים, בפרט, דמיון ופנטזיה. כולם יודעים שחפצים רגילים בחושך יכולים ללבוש צורות מוזרות. מוארים בפנס רחוב או מכונית חולפת, הנקלעים לזרם רוח מחלון פתוח, הם יכולים להפוך לבוגים אמיתיים שמנופפים בראשם, מסתובבים ואף נעים לעבר העריסה.

פחד מבדידות

בדידות לא רק לא נעימה לילדים. אדם הוא מרכיב חברתי ולכן שואף לתקשורת. אבל תינוקות, שאיבדו את אמם מהעין לשנייה, יכולים להרגיש נטושים ובודדים מאוד. הסיבה לכך עשויה להיות הרגע החינוכי הלא נכון, שאליו הורים נוקטים לפעמים – "תנו לה לבכות לכמה דקות, אני לא יכול ללכת לשנייה".

והתינוק בעריסה צורח, לא יכול לזחול או לבוא בריצה, אבל אמא לא הולכת. שניות כאלה נראות כמו נצח, ואז נולדת המחשבה "כמה רע להיות לבד".

לפעמים, בהיעדר הורים, הילד מפחד מהתקפה של דמויות מיתיים, שכן לא נעים, או אפילו חיות מרושעות. במקרה זה, הוריו הם ערבים לבטיחות.

הסיבה לפחד הזה היא לרוב סרטים ואגדות שהוא לא הבין, אבל זכר.

פחד מכישלון

הילד לא רוצה לשחק משחק חדש, ללכת בחצר אחרת, וקשה לתקשר עם בני גילו. בגן ובבית הספר הוא אף פעם לא יוזם, מפחד להגיד חרוז בטקס או לענות על הלוח. הסיבה היא לרוב הדרישות המוגזמות של ההורים, היעדר תמיכה, שבחים על הישגים קטנים וביקורת. ההתמוטטות הסופית של האמונה בעצמו – כאשר שמו לדוגמא את הילד פטיה מהדלת הבאה. הילד מרגיש שהוא לא עמד בציפיות ואינו מבקש לעשות דבר.

איך להתמודד עם פחדים?

כדי להתמודד עם פחדים, תחילה עליך לדון בפחד אם הילד כבר יודע איך לדבר ורוצה לעשות זאת. מאיפה הוא בא, באיזה צבע הוא, בן כמה הוא, מה הוא לובש. לאחר מכן, אתה צריך להגיע למצב שבו הפחד הופיע, ו"הבסנו" אותו – הרדמנו אותו, אכלנו אותו, זרקנו אותו, ריסקנו אותו. אז חייב להיות קוסם חביב או פיה יפה שתיתן לנו קמע נגד פחד. זה יכול להיות מטריה, מפתחות, טבעת או כל חפץ קטן שתמיד יהיה בחדר של הילד ואפילו לישון איתו באותה מיטה.

טכניקת עבודה נוספת היא לצייר משהו מפחיד. בדרך כלל, זו תהיה מפלצת מפחידה עם קרניים ופרסות. אבל, אם ילד מצייר לו קשת, נמשים, מכנסיים קצרים מנוקדים ומגיש לו בועות סבון, אז המפלצת לא תגרום לשום דבר מלבד חיוך.

הישועה מבעיות פסיכולוגיות רבות היא המשחק. נניח שילד מפחד להיות לבד. יש צורך ליצור מצב שבו הוא רוצה את זה. לדוגמה, משחק. הוא צריך למצוא מקום שבו אף אחד לא היה בסביבה, אף אחד לא ידע איפה הוא לא מצא אותו! הוא יעשה את זה בהנאה, ואמא חכמה תציין כמה טוב הילד שלה.

כדי להתגבר על הפחד מהחושך, אפשר לבנות ביחד "בית" של כיסאות, מאוורר, עריסה, לכסות את המבנה בשמיכה ולכבות את האור. בבניין הזה אפשר לפתור בעיות "ביתיות", וכשאבא חוזר מהעבודה, להפחיד אותו ביחד. העיקר שאבא לא יצטרך להיות מטופל בלחץ אחר כך!

עצות והמלצות של פסיכולוג ילדים

פחדי ילדות לרוב נעלמים מעיניו כאשר ילד גדל במשפחה אוהבת.

אל תשכח לספר לתינוק שלך כמה הוא יקר לך.

לעולם אל תצחק על החוויות שלו, אל תבייש אותו, אל תשווה לילדים אחרים.

הקפידו למצוא זמן, כוח ומצב רוח להיות עם ילדכם ולדון ברגשותיו, הוא באמת צריך את זה!

אם קשה לך, אינך יכול לפתור את הבעיה לבד, פנה לפסיכולוג שיחד איתך ועם ילדך יתגבר על כל הפחדים.

כלי נגישות