התמכרות לאוכל היא מצב שבו אדם משתמש במזון לא כדי להשביע רעב, אלא כדי להתמודד עם רגשות לא נעימים שונים. למשל, עם חרדה, בדידות או שעמום. על פי מחקר של בית הספר לרפואה בהרווארד, התמכרות לאוכל יכולה להיות גרועה ומסוכנת בדיוק כמו התמכרות לאלכוהול או לסמים. אכילת יתר שיטתית וטיולי לילה למקרר לא רק מקלקלים את המראה, אלא גם מעוררים מחלות שונות. רק רופא יכול לבצע אבחנה מדויקת, אבל הנה כמה מהסימנים הנפוצים ביותר שצריכים להתריע בפניכם.
עבור אנשים עם התמכרות, אוכל אינו צורך פיזיולוגי גרידא. במקום זאת, זוהי דרך להירגע ולהפיג מתחים. מכיוון שהגוף שלנו מסתגל במהירות לכל שינוי, כדי להמשיך לקבל את אותו האפקט, יש להגדיל את המנות כל הזמן. אז השליטה על מצב השובע אובדת וגם לאחר ארוחה מלאה, נותר רעב רגשי, שאינו קשור לצורך באנרגיה ובחומרי הזנה. האדם ממשיך לצרוך מזון עד שהוא חש אי נוחות פיזית (עיכול, בחילות). יחד עם זאת, הוא נהנה לא כל כך מהטעם אלא מהתהליך. רופאים ממליצים לעזוב את השולחן עם תחושת רעב קלה. אם אינך יכול לעצור ולמלא את הבטן, זהו אות מדאיג.
טריגרים למזון הם מזונות שגורמים להתמכרות ולהתקפי אכילת יתר. ככלל, אנו צורכים אותם ללא חוש פרופורציה וממשיכים לאכול, גם כשאנחנו שבעים. לאנשים שונים יש טריגרים למזון משלהם, אך לפי חוקרים אמריקאים, לרוב מדובר במזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה. הם מפעילים את "מערכת התגמול" במוח ומגבירים את ייצור הנוירוטרנסמיטר דופמין. כך נחסמות רגשות וחוויות לא נעימות, ואיתם – אותות שובע. כתוצאה מכך, אדם לא רק מתמכר לרגשות הנגרמים על ידי מזונות מופעלים, אלא גם אוכל יותר מדי באופן קבוע. יתר על כן, הוא מתחיל לקנות אותם במיוחד להקלה רגשית ולהילחם במצבי רוח רעים.
אנשים עם התמכרויות לאוכל אוכלים כשהם מרגישים רע כדי לתמוך או לנחם את עצמם. לדברי פסיכולוגים, הדבר נובע מחוסר יכולתם להתמודד עם לחץ בדרכים אחרות. אדם מתרגל לתפוס אפילו את הלחץ הקטן ביותר, וכדי להשתחרר ולהפר הבטחות, הוא מוצא תירוצים רבים. במהלך מיקוח כזה עם עצמו, אפשר להעלות הרבה טיעונים מדוע האכילה הייתה שימושית והכרחית לגוף. למשל, היה לנו יום רע, אז אתה בהחלט חייב לרצות את עצמך במשהו. או להיפך, היום התברר כטוב מדי, וכך אנחנו מחליטים לתגמל את עצמנו על עבודה טובה. תירוצים כאלה תמיד נשמעים הגיוניים והגיוניים, ולכן איננו רואים סיבה לעמוד בפיתוי.
ניסיונות קבועים להתחיל לשלוט בתזונה שלך והתמוטטויות והתסכולים הבאים, בונים רגשות אשמה עמוקים ואפילו תיעוב עצמי. למרות זאת, המחזור חוזר על עצמו שוב ושוב. עקב התקפי אכילת יתר, מכורים לאוכל לעיתים קרובות מבטלים פעילויות מתוכננות מכיוון שהם מרגישים לא מספיק רזים. לדוגמה, הם עשויים להימנע מדייטים רומנטיים או לפגוש חברים. מאותה סיבה, מכורים לאוכל נוטים יותר מאחרים לסבול מדיכאון, מחשבות אובססיביות, חרדה ודימוי עצמי נמוך. זה מעורר התקפים חוזרים ונשנים של אכילת יתר. מסתבר מעגל קסמים: אדם לא יכול לרסן את התיאבון שלו, מתעצבן בגלל זה ושוב מפיג מתחים בדרך הרגילה – בעזרת מזונות טריגר.
מול אנשים אחרים, מכורים לאוכל מתנהגים אחרת מאשר כשהם לבד. הם מנסים להסתיר מאחרים את כמות האוכל שאכלו ואת מערכת היחסים הלא בריאה שלהם עם האוכל. ישנן דרכים שונות לעשות זאת. לדוגמה, חלקם אוכלים רק בלילה, בעוד יקיריהם ישנים, ולאחר מכן הם מכסים בזהירות את עקבותיהם. אחרים תמיד מחזיקים מלאי של ג'אנק פוד במכונית שלהם כדי שיוכלו ליהנות ממנו בלי עיניים סקרניות. אחרים שממהרים אוכלים חפיסת שוקולד או חבילת עוגיות בדרכם הביתה מהחנות. במקביל, בהיותם בחברת זרים, הם בוחרים לטובת ארוחות בריאות יותר וכופים על עצמם מנות קטנות. אם אתם מתחילים לשים לב שהרגלי האכילה שלכם בבית שונים מאוד מאלה שאתם רגילים להפגין בחברה, זו סיבה להיזהר.
מדענים ממכון המחקר סקריפס (פלורידה) הגיעו למסקנה שעם התמכרות לאוכל, מתרחשים אותם שינויים במוח כמו באלכוהוליזם והתמכרות לסמים. למשל, אם ארוחה אהובה נגמרת בבית, המטופל מתחיל לחוות סבל פיזי קשה, בדומה לגמילה של נרקומן. בנוסף, המחשבות של אנשים כאלה סובבות כל הזמן סביב אוכל. במהלך היום, לעתים קרובות הם מפנטזים על פינוקים והיכן ומתי תהיה הארוחה הבאה שלהם. אוהבי אוכל אוהבים לצפות מה הם יקנו בסופר אחרי העבודה ואיזו מנה הם יבשלו לארוחת ערב. כל זה מקשה על הריכוז בעניינים חשובים יותר. אם ההתמחות שלך לא קשורה לבישול, אבל אתה תופס את עצמך באופן קבוע חושב על אוכל ונאבק ברצון אובססיבי למשהו לאכול, עדיף לקבל עזרה.
התמכרות לאוכל לא רק מסבכת את החיים, אלא גם גורמת למחלות: מעודף משקל, עייפות ואקנה ועד סוכרת והפרעות לב וכלי דם. עם זאת, אפילו לדעת על ההשלכות הלא נעימות האפשריות, האדם המכור אינו מסוגל להתאגד ולארגן את האוכל שלו. הוא מודאג כל הזמן מעודף משקל ומראה, ממשיך לספוג מנות גדולות של "זבל". קשה מאוד לוותר על מזון לא בריא ולהתחיל לשלוט בהרגלי האכילה שלך בן לילה. מאחר וההתמכרות נוצרת עם השנים, יש להפחית בהדרגה את תכולת הקלוריות בתזונה. באופן אידיאלי – בהדרכתו של מומחה שיעזור לכם לבחור תזונה מאוזנת וילמד אתכם כיצד לזהות אותות גוף.