עמוד הבית > חדשות > פרופ' מרים פאוסט ז"ל
פרופ' מרים פאוסט ז"ל

פרופ' מרים פאוסט ז"ל

בצער רב התבשרנו על מותה של פרופ' מרים פאוסט ז"ל, אשר נפטרה ב-21 במרץ 2024. כחוקרת מובילה ומורה מעוררת השראה, תרומתה לתחום מחקר המוח והשפה תיזכר לדורות. כדי להוקיר את עבודתה המהפכנית ולהמשיך את מורשתה, אנו מזמינים אתכם לצפות באחת מהרצאותיה המוקלטות האחרונות, שבה היא חקרת את היבטים קוגניטיביים ומוחיים של יצירתיות. זו הזדמנות להצטרף אלינו בהוקרה ובלמידה מהידע שהיא הותירה אחריה, ולהעמיק את ההבנה שלנו על הקשרים המרתקים בין המוח, השפה, והיצירתיות.
avatarPsychologim.com | 23/03/2024 16:22

פרופ' מרים פאוסט ז"ל

פרופ' מרים פאוסט ז"ל, שנפטרה ב-21 במרץ 2024, הייתה דמות מרכזית בעולם האקדמאי ובתחום מחקר המוח והשפה. במהלך קריירה מרשימה ומשפיעה, פרופ' מרים פאוסט תרמה תרומות חשובות להבנת התהליכים הקוגניטיביים העומדים מאחורי עיבוד השפה במוח האנושי, והניחה אבני דרך בתחומי ידע שונים הקשורים בפסיכולינגוויסטיקה.

תחומי מחקר והישגים

פרופ' מרים פאוסט הובילה מחקרים חלוציים בתחום הפסיכולינגוויסטיקה, עוסקת בשאלות כמו: איך המוח מעבד שפה? מהם המנגנונים הנוירולוגיים המאפשרים יצירה והבנה של שפה? ואיך הפרעות שונות משפיעות על יכולת זו? מחקריה כיסו נושאים כמו עיבוד השפה בחצאי הכדור הימני והשמאלי של המוח, הפרעות פיתוח שפה, איתור מילים, ייצור שפה, ועיבוד ביטויים מטפוריים.
אחד התרומות המשמעותיות ביותר של פרופ' פאוסט למחקר היא הבנת התפקידים השונים של חצאי הכדור המוחי בעיבוד השפה. מחקריה הראו כי למרות שחצי הכדור השמאלי נחשב ל"אחראי" על עיבוד שפתי, חצי הכדור הימני משחק תפקיד חשוב לא פחות בהבנת משמעויות מעמיקות יותר, כמו ביטויים מטפוריים והבנת הקשר.
מעבר לתרומותיה המחקריות, פרופ' פאוסט הותירה חותם עמוק גם בתחום ההוראה וההדרכה. כמורה ומנחה לדוקטורנטים, היא נתפסה כמורה ומנחה מעוררת השראה, המקדישה את ליבה ונשמתה לפיתוח הדור הבא של חוקרים. פרופ' פאוסט ידעה להעביר את תשוקתה למחקר ולידע באופן שהדליק את הניצוץ בעיני תלמידיה, וכן להעניק להם את הכלים הנדרשים לפתח קריירה אקדמאית מוצלחת. רבים מתלמידיה ומחניכיה הפכו לחוקרים מובילים בתחומם, הממשיכים לפתח את הידע והתובנות שהיא הנחילה להם.

השפעה ומורשת

ההשפעה של פרופ' מרים פאוסט על המחקר האקדמי ועל תחום עיבוד השפה במוח אינה נמדדת רק במספר המאמרים שפרסמה או בפרויקטים שהובילה. היא נמדדת גם בדרך בה היא העצימה את התודעה לחשיבות המחקר הבין-תחומי ולאופן שבו תרומותיה השפיעו על תחומים נוספים כגון נוירופסיכולוגיה, לימודי חינוך, ורפואת ילדים. מחקריה תרמו לפיתוח תובנות חדשות ולפתרון בעיות קליניות בתחום הפרעות שפה ותקשורת.
פרופ' מרים פאוסט ז"ל הותירה אחריה מורשת של חדשנות, יצירתיות, ומחויבות עמוקה לחקר האנושי. היא הייתה מודל לחיקוי ומקור השראה לא רק לקהילה האקדמית אלא גם לכל מי שמעריך את השאיפה לידע ולהבנה עמוקה יותר של העולם האנושי והטבעי.
בזמן שאנו נפרדים מפרופ' מרים פאוסט, אנו מתבוננים במורשתה העשירה ומכירים תודה על תרומתה הבלתי נשכחת למדע ולחברה. דרכה ומורשתה ימשיכו להדריך ולהשפיע על דורות הבאים של חוקרים ואקדמאים, מסמנת את הנתיב למצוינות ולחקר אמיץ. היא עוזבת אחריה קהילה שלמה של תלמידים, עמיתים, וחוקרים שנושאים בלבם את רוחה, תשוקתה לידע, ואת ההתמדה הפנומנלית שלה לפתרון חידות המוח והשפה.
המורשת של פרופ' מרים פאוסט מחייבת אותנו לא רק לזכור את עבודתה המחקרית החשובה, אלא גם ללמוד מדרכה אישית ומקצועית. היא הוכיחה שבעזרת עמל, סקרנות אינסופית, ומחויבות לאמת מדעית, אפשר להגיע להישגים רבי ערך, להשפיע על חייהם של אחרים ולתרום להתפתחות הידע האנושי.
בהמשך למורשתה, עלינו להמשיך ולחקור, ללמד, ולהוביל בחזון של פתיחות, שיתוף פעולה וחדשנות. פרופ' מרים פאוסט השאירה חריץ עמוק בלב האקדמיה ובתחום המחקר המדעי, והיא מזמינה אותנו להמשיך את דרכה, לשאוף למצוינות, ולהשפיע בעולם באמצעות מחקר, חינוך וידע.

הרצאתה של פרופ' מרים פאוסט, על היצוג המוחי של השפה והיבטים קוגניטיביים ומוחיים של יצירתיות. במה שונה המחשבה היצירתית מהמחשבה השגרתית? האם ניתן לטפח יצירתיות, וכיצד עושים זאת? כדי לשנות את העולם צריך מוח יצירתי שכן רובנו נוטים לחשוב באופן המוכר וקשה לנו לזהות מטרות שבעצם עדיין לא קיימות. איך יצירתיות והמחשבה השגרתית משתלבות במוחנו, ואיך ניתן לשלב ביניהן.

"איך למות את החיים טוב יותר" הוא ספר המביא לנו את תובנותיו ומחשבותיו של אמיר וייס ז"ל, פסיכולוג קליני שהיה חלק משמעותי בקהילת הפסיכולוגים, ברשתות החברתיות ובקבוצת פסיכולוגים בפרט.

כלי נגישות