עמוד הבית > חדשות > טיפול קוגניטיבי התנהגותי (מעודכן 2024)
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (מעודכן 2024)

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (מעודכן 2024)

מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)? אילו תהליכים הובילו להופעתו של טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). היכן מדורג טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) בין הטכניקות הפסיכותרפויטיות המודרניות?
avatarPsychologim.com | 23/12/2021 18:57

התיאוריה של פרויד

טיפול קוגניטיבי התנהגותי – בסוף המאה ה-19 הציג פרויד לציבור את השקפתו על נפש האדם, מרכיביה, הסיבות להיווצרות הפסיכופתולוגיה ועקרונות הטיפול בה – הפסיכואנליזה. פרויד שם את הדגש העיקרי בתיאוריה שלו על חקר תהליכים נפשיים לא מודעים, וייצג אותם כמקור העיקרי הן לפסיכופתולוגיה והן למעשים התנהגותיים יומיומיים.

תורת התנהגות ופסיכותרפיה התנהגותית

באותו סוף המאה ה-19 החלה להתפתח תיאוריה התנהגותית – ביהביוריזם, שמקורה בפבלוב ובחטרב והופיעה כתיאוריה שהתגבשה ביצירותיהם של סקינר ובנדורה עד אמצע המאה ה-20. סקינר העדיף להסביר את נפש האדם, האישיות, ההתנהגות והפסיכופתולוגיה במונחים התנהגותיים, בטענה שיש לפעול רק עם אותם מושגים שניתן למדוד באופן אמפירי. ביהביוריסטים טענו שרק גירוי והתנהגות הם מושגים הניתנים למדידה אובייקטיבית. יחד עם זאת, נטען כי המוח האנושי הוא "קופסה שחורה" – מעין חור שחור שבו מתרחשים באופן אובייקטיבי תהליכים שאינם ניתנים למדידה ובלתי ניתן לדעת. לכן, הביהביוריסטים בעבודתם פנו רק לגירוי ולהתנהגות.

עוד כתבה

ACT – תרפיית קבלה ומחויבות

נתונים חדשים על המוח וטיפול קוגניטיבי התנהגותי

בשנות ה-60-70. במאה ה-20, צצים נתונים חדשים על המוח ועל תהליכים קוגניטיביים. מדעי המחשב מתפתחים (ידע על המוח ותהליכים קוגניטיביים משמש כבסיס להידור תוכנות מחשב, בתורו, המוח והקוגניציה מוסברים באנלוגיה למחשב) וכעת זה הופך להיות בלתי אפשרי להתייחס למוח כאל חור שחור .

כתוצאה מכך, עבודתם של פיאז'ה ותלמידיו בתיאור תהליכים קוגניטיביים תופסת מקום הולך וגובר בעבודתו של הפסיכולוג. יצירותיו של ויגוצקי מתורגמות באופן פעיל לשפות אחרות ותופסות מקום איתן בפסיכולוגיה האקדמית המערבית. בפסיכותרפיה, ארון בק מפתח תיאוריה קוגניטיבית, ואלברט אליס מפתח תיאוריה רציונלית-רגשית, המשולבת מאוחר יותר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). הדגש העיקרי בתיאוריות אלו מושם על תהליכים קוגניטיביים הקובעים במידה רבה את נפש האדם, האישיות, ההתנהגות והפסיכופתולוגיה.

עוד כתבה:

טיפול רגשי לילדים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי על קצה המזלג

CBT מסביר תהליכים פסיכופתולוגיים על ידי השפעתן של מחשבות טפיליות על התנהגות האדם. מחשבות טפיליות הן מחשבות המשפיעות לרעה על ההערכה העצמית האנושית, על תפיסת העולם החיצוני והפנימי. למחשבות כאלה יש צבעים שונים: קריאת מחשבות ("אני יודע מה אחרים חושבים עלי"), הלקאה עצמית ("אני אשם בהכל"), תפיסה שלילית של המציאות, ציר זמן, עצמך או אחר, הנקראת 'שלישיית בק'. ', בשם אהרון בק, שהצביע לראשונה על סוג זה של טפילי מחשבה ("הכל רע, זה תמיד היה ככה, זה ויהיה, ואני לעולם לא אצא מהחור הזה"). מחשבות טפיליות משפיעות לרעה על רגשותיו ופרשנותו של האדם, הנתפסות על ידי חושים אנושיים, תחושות (נדחקתי בכוונה, כל העולם נגדי ואני מרגיש רע מאוד). שרשרת כזו נסגרת בהתנהגות המתאימה (אם אני מרגישה כל כך רע וכולם נגדי, אז אין לי סיבה לחיות, אני לא רוצה לצאת מהבית). בהתאם לכך, גם המעשים שלנו וגם הרגשות שלנו משפיעים על דרך החשיבה שלנו.

עוד כתבה:

דיכאון, איך מטפלים?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

קיימות גישות וטכניקות רבות הנובעות מהפיתוח התיאורטי של טיפול CBT. פסיכותרפיסט בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יציע לזהות מחשבות טפיליות ולשנות את הכיוון שלהן באמצעות מה שנקרא שאלות סוקרטיות: מי אמר שהכל רע?; מאיפה הבאת את הרעיון שזה יהיה ככה לנצח? וכו ' ניתן להשתמש במספר רב של טכניקות קוגניטיביות אחרות כדי להפוך דפוסי חשיבה שליליים. אבל שינוי הלך הרוח שלך לבדו אינו מספיק כדי להקל על מצוקה או לבנות מערכות יחסים. נדרש טיפול קוגניטיבי התנהגותי מסוים (אוטו-אימון, טכניקות מדיטציה, אימוני תקשורת וכו'), שהשימוש בו מוביל את המטופל הן לשינוי בחשיבה השלילית לאופטימית יותר והן לרכישה של יותר מסתגלת. דפוסי התנהגות.

היעילות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

על פי מחקרים עדכניים בפסיכותרפיה הן של ארגון הבריאות העולמי והן של משרד הבריאות האמריקאי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא הטיפול היעיל ביותר לרוב ההפרעות הנפשיות. בין הבעיות עם הצלחת הטיפול בשיטת פסיכותרפיה זו ניתן למנות הפרעות חרדה, התמכרויות, אובססיות, הפרעת דחק פוסט טראומטית, פוביות, הפרעות מיניות וכו'. זה גם מייצר תוצאות מצוינות בתחומים כמו טיפול בנוירוזה, טיפול בדיכאון וטיפול בהתקפי פאניקה. לעיתים רחוקות פסיכולוג או פסיכיאטר מתכחשים ליעילותה של שיטה זו. בפסיכותרפיה מערבית, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא טכניקת הטיפול הנפוצה ביותר עם תוצאות טובות בזמן קצר יחסית.

עוד כתבה:

What is Cognitive Behavioral Therapy

כלי נגישות