עמוד הבית > חדשות > רגישות מגדרית בהתערבות טיפולית
מגדר

רגישות מגדרית בהתערבות טיפולית

בעולם הטיפול, שבו המפגש האנושי עומד במרכז, מגדר הוא הרבה יותר מהבדל ביולוגי – הוא עדשה דרכה נחווים יחסי כוח, זהות, מצוקה וריפוי. מאמר זה מציע קריאה מעמיקה בשאלות שמעלה השונות המגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי, תוך שילוב בין תיאוריות עדכניות, דוגמאות קליניות, ותובנות מהשדה. הוא מיועד למטפלים, לעובדים סוציאליים ולכל מי שמבקש להרחיב את הכלים הרגשיים, האתיים והקליניים שלו לעבודה מודעת מגדר.
avatarצוות Psychologim.com | 29/05/2025 10:17
0

עבודתם של מטפלים בתחום הפסיכו-סוציאלי נשענת על הנחות יסוד הקשורות להבנה של נפש האדם, קשר בין-אישי, ומרקמים חברתיים שבהם נוצרים דפוסי מצוקה, חולי והתמודדות. אך בעוד שהתערבויות טיפוליות רבות מבקשות להציג עצמן כ"אוניברסליות", כלומר כמתאימות לכל אדם באשר הוא, הרי שבפועל – שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי מהווה מרכיב מרכזי שיש לו השלכות עמוקות על טיב המפגש הטיפולי, הדינמיקה הקלינית, ותפיסת היעילות של ההתערבות.

השונות המגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי מתבטאת הן בתוכן שהמטופל מביא עמו לחדר – בין אם מדובר בפגיעות, באירועי חיים, או באמונות ועמדות – והן באופן שבו המטפל או המטפלת מגיבים לו. לנוכח זאת, הגישה הביקורתית בעבודה סוציאלית מדגישה את הצורך בהתבוננות רפלקטיבית על ההבדלים הללו לא כפערים שיש לגשר עליהם, אלא כבסיס להבנת החוויה האישית והחברתית של האדם. הבנה זו איננה שולית: היא קריטית לשם כינון ברית טיפולית שאינה משעתקת יחסי כוח מגדריים, אלא פועלת לעבר שחרור והעצמה.

מטפל הפוגש אישה החווה אלימות בין-זוגית, או גבר הסובל מתחושת ניכור רגשי עמוק, אינו רק פוגש סבל פרטי, אלא גם מציאות חברתית מגדרית המעצבת את הדרכים שבהן מותר (או אסור) לבטא מצוקה. המרחב הטיפולי הופך אפוא לזירה של מפגש בין עולמות מגדריים שונים, אשר לעיתים מביאים איתם תפיסות סותרות על אינטימיות, אחריות, סמכות ופגיעוּת. במובן הזה, שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי אינה רק הבדל סטטיסטי בין גברים לנשים, אלא פער חווייתי ותרבותי שדורש נוכחות מקצועית מודעת, גמישה וביקורתית.

נכון להיום, הספרות המקצועית מדגישה כי התעלמות ממאפיינים מגדריים בתהליך הטיפולי עשויה להוביל להחמצת עומק החוויה הסובייקטיבית של המטופל, ואף לחיזוק בלתי מודע של סטריאוטיפים מגדריים. מנגד, כאשר פסיכולוגים מאפשרים למגדר להיכנס לחדר – לא בהכרח כנושא המרכזי, אלא כעדשה פרשנית נוספת – נפתחות אפשרויות חדשות להבנת חוויות חיים, דפוסי קשר, ודינמיקות של מצוקה והחלמה.

גישות תיאורטיות לשונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי

העיסוק בשונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי אינו תוצר של מגמות אקדמיות בלבד, אלא פרי התפתחות היסטורית של שדות ידע מגוונים – מהגישה הפמיניסטית, דרך הפסיכואנליזה, ועד למחקרים אמפיריים בני זמננו. כל אחת מהגישות הללו תורמת להבנת התפקיד שממלא המגדר בחיי האדם ובמערכות היחסים שלו, אך מציעה גם פרספקטיבות שונות ולעיתים אף סותרות לגבי האופן שבו יש להתייחס אליו במפגש הטיפולי.

הגישה הפמיניסטית בעבודה סוציאלית מציעה ניתוח רב-ממדי של יחסי הכוח המגדריים, וממקמת את הסבל הנפשי בהקשר חברתי-פוליטי. מהיבט זה, שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי נתפסת לא רק כשוני בין זהויות פרטיות של נשים וגברים, אלא כביטוי לתהליכים של דיכוי, הדרה והבניה תרבותית של תפקידים מגדריים. לדוגמה, ההתייחסות לתופעות כמו זנות, אלימות מינית או אימהות חד-הורית מתווכת דרך ההכרה בכך שאלה אינן רק תופעות אינדיבידואליות אלא גם תוצר של מבנים חברתיים עמוקים.

לעומתה, הגישה הפסיכואנליטית המסורתית – על אף שהייתה לעיתים קרובות עיוורת למגדר – תרמה תרומה משמעותית לבחינת התפתחותם של "היסוד הנשי" ו"היסוד הגברי" בנפש. תאוריות על הבדל בין סופר-אגו גברי לאם הקונפליקטואלית, או הבחנה בין אהבה נרקיסיסטית לאובייקט-אהבה, פתחו פתח לחקירה של האופן שבו מגדר נחווה ומעוצב כבר בשלב מוקדם של החיים. בהקשרים טיפוליים, גישות פסיכודינמיות מתקדמות יותר, לרבות פסיכואנליזה התייחסותית, מבקשות להחזיר את המגדר לשולחן כמשתנה חי ופעיל במרחב הבין-סובייקטיבי.

לצד אלו, גובר בשנים האחרונות השימוש בפרדיגמות של חקר הגבריות, המבקשות לבחון לא רק את האופנים שבהם גברים חווים ניכור רגשי או מבנים של שליטה, אלא גם את הדרכים שבהן החברה מקשה עליהם להיעזר, להיחשף ולהשתקף בטיפול. גברים רבים נושאים איתם אמונות תרבותיות לגבי מה מותר לומר, כיצד נכון לחוות רגשות, ומה ייחשב חולשה – וכל אלה עשויים לעצב את הקשר עם המטפל ואת עמדתם ביחס לטיפול בכלל.

מבעד לכל הגישות הללו מבצבצת הבנה ברורה: שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי איננה רק קטגוריה תיאורטית, אלא מרחב מורכב של עמדות, חוויות וסכמות שמבקשות הכרה – לא כדי לצמצם את האדם לכדי זהותו המגדרית, אלא כדי לראות את ייחודו בתוך מרחב חברתי שבו מגדר ממשיך לשמש גורם משמעותי בעיצוב מציאות החיים.

הדינמיקה הבין-מגדרית במפגש הטיפולי

שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי אינה באה לידי ביטוי רק בזהותם המגדרית של המטופלים, אלא גם – ולעיתים בעוצמה רבה – במפגש הבין-מגדרי שבין מטפל למטופל. הדינמיקה הנוצרת כאשר גבר פונה לטיפול אצל אשה, או כאשר אשה חושפת פגיעוּת בטיפול אצל גבר, מעלה סוגיות של כוח, השלכה, אינטימיות, רגרסיה וביטחון. אף שהמפגש הטיפולי שואף להיות מרחב מוגן וניטרלי, הרי שבפועל, מרחב זה לעולם אינו חף מהשלכות מגדריות, שנובעות מהתנסויות מוקדמות, הקשרים תרבותיים ודפוסי קשר שהופנמו לאורך החיים.

כך לדוגמה, מטופלת שעברה פגיעה מינית בידי גבר, עלולה לחוות מתח או חשש בלתי מודע כשמטפל גבר מציע לה אמפתיה או קשב רגשי. תגובה זו אינה משקפת את כוונות המטפל, אלא נובעת ממערכת שלמה של הקשרים פנימיים ותרבותיים. מאידך, גבר המטופל אצל אשה עשוי לחוש בושה להיחשף או להתקשות לדבר על כאב מתוך פחד להיתפס כחלש, במיוחד אם גדל בסביבה שבה תכונות כמו עצמאות, שליטה והכחשה של רגש זכו לחיזוק מתמשך.

במצבים אלה, השונות המגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי דורשת מהמטפל להפעיל רגישות מוגברת ולהיות ער לפרשנויות הסובייקטיביות שהצד השני מעניק להתנהגות ולמילים. הכרה באי-הסימטריה שבמפגש אינה נועדה לערער את הברית הטיפולית, אלא להעמיק אותה – מתוך כבוד לייחודו של כל צד ומתוך אחריות לאופנים שבהם מגדר, לעיתים מבלי משים, משחזר פצעים ולא רק מרפא אותם.

מעבר לרובד הבין-אישי, הדינמיקה המגדרית במפגש הטיפולי מעלה גם שאלות על עמדת המטפל עצמו. האם מטפלת שנחשפה לאלימות גברית מסוגלת להחזיק אמפתיה כלפי גברים שפגעו? האם מטפל שגדל בתרבות שבה נשים הוצגו ככנועות או מניפולטיביות יצליח להימנע מהשלכות כלפי מטופלות אסרטיביות או ביקורתיות? דיאלוג פתוח עם שאלות אלו מחייב התבוננות עצמית בלתי פוסקת, אשר מהווה מרכיב יסוד באתיקה של מקצועות הטיפול.

על כן, שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי אינה מתמצה רק בתכני השיח הטיפולי, אלא באה לידי ביטוי בגוף השיח, בנוכחות הלא-מילולית, ובמרקם העדין של היחסים הנרקמים. ההתמודדות עם מורכבות זו אינה מכשול, אלא הזדמנות ליצירת קשר טיפולי עמוק, כנה ורגיש להבדלים שמעצבים את עולמם של המטופלים – ולעיתים גם של המטפלים עצמם.

תופעות מגדריות מובהקות בשדה הטיפולי

שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי אינה מתקיימת רק במרחב המופשט של זהויות, אלא מתגלמת גם בתופעות חברתיות קונקרטיות הנושאות מאפיינים מגדריים ברורים. תופעות כגון זנות, פשיעה, התמכרויות ואלימות – ובייחוד אלימות בין-מגדרית – מופיעות בשכיחות שונה ובמאפיינים ייחודיים בקרב נשים וגברים, והן דורשות הבנה מעמיקה של הדינמיקה המגדרית המתקיימת סביבן. התייחסות טיפולית יעילה אינה יכולה עוד להרשות לעצמה להתעלם מההקשרים הללו, שכן בלעדיהם עלול הטיפול להחטיא את מוקד הכאב ואף להזיק.

דוגמה בולטת לכך היא הטיפול בנשים בזנות – תחום המעלה שאלות אתיות, חברתיות וטיפוליות כאחד. נשים רבות הפונות לשירותי הרווחה בהקשר זה נושאות עמן היסטוריה של טראומה מינית, עוני, ניכור מהמשפחה, ולעיתים קרובות גם התמכרות. כל אחד מהמרכיבים הללו טומן בחובו רכיב מגדרי, אך המכלול שלהם יוצר תמונת חיים שבה הגוף הנשי אינו נתפס כעצמי אלא כנכס, משאב, או שדה מאבק. טיפול שאינו מכיר בכך, או ממהר להציע פתרונות פונקציונליים בלבד, עלול לשעתק את הדיכוי במקום לשחרר ממנו.

באופן דומה, טיפול בגברים אלימים – בין אם במסגרת של צווי שיקום או טיפול התנדבותי – מצריך הבנה מורכבת של הגבריות כקונסטרוקט חברתי. לא ניתן לפרש אלימות רק כתוקפנות אישיותית או חוסר ויסות רגשי, מבלי לבחון את התרבות שהובילה את הגבר לפרש שליטה ככוח, הצפה רגשית ככישלון, והתנגדות כעלבון. מודלים טיפוליים המבוססים על שינוי עמדות מגדריות לצד פיתוח יכולת אמפתית והחזרת אחריות – הפכו בעשור האחרון לכלים משמעותיים בשיקום ובמניעת הישנות של אלימות.

גם בתחום הפשיעה, נמצאו הבדלים מגדריים הן בסוגי העבירות והן במניעים ובנסיבות. נשים עוברות עבירה פעמים רבות מתוך נסיבות הישרדותיות, תלות כלכלית או שיתוף פעולה תחת כפייה, בעוד שגברים נוטים יותר לפשיעה אלימה או מאורגנת, על רקע נורמות של כוח ודומיננטיות. בהקשרים אלו, שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי משמשת ככלי פרשני המאפשר להבין את התנהגות האדם לא כסטייה מהנורמה, אלא כביטוי למצוקה, זהות ותנאי חיים ייחודיים.

התייחסות מדויקת למאפיינים המגדריים של תופעות אלה אינה רק עניין של צדק חברתי או תקינות פוליטית, אלא הכרח קליני. היא מאפשרת לבנות תהליך טיפול שמכבד את סיפור החיים, חושף את השורשים התרבותיים של הסבל, ופותח דלתות לשינוי עמוק – הן ברמה האישית והן ברמה החברתית. מטפלים ומטפלות המודעים להיבטים הללו מסוגלים לעמוד טוב יותר לצד מטופליהם, ולהציע להם לא רק תמיכה, אלא גם הבנה.

שונות מגדרית כאתגר וכהזדמנות לשינוי טיפולי

במהלך השנים, שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי נתפסה לעיתים כאתגר מורכב, המערער על מודלים טיפוליים מסורתיים המבקשים להישען על עקרונות אחידים של ברית טיפולית, נייטרליות ויחסי אמון. ואכן, הבדל מגדרי בין מטפל למטופל עשוי לעורר תחושות לא צפויות, קשיים בהזדהות הדדית, חששות ממיניות או סמכות, ואף הימנעות מלבוא לטיפול מלכתחילה. אולם מבט עמוק יותר מגלה כי דווקא בתוך המורכבות הזו טמון פוטנציאל טרנספורמטיבי עמוק – הן עבור המטופל, והן עבור המטפל.

כאשר מטפל מצליח להחזיק בנוכחות רגישה ומודעת להבדלים המגדריים בחדר, נוצרת אפשרות לתיקון רגשי במפגש שלא רק מבין את המטופל, אלא גם מאשר את עולמו. כך למשל, גבר שמעולם לא הורשה לבטא כאב יכול לראשונה לבכות מבלי להיתקל בביקורת או לגלוג; אישה שנחשפה שוב ושוב לאובייקטיפיקציה יכולה לגלות שמישהו מתבונן בה מבלי לשפוט או לתייג; וגבר שגדל עם אב מתעלל עשוי להיחשף למודל גברי אחר – קשוב, נוכח, מחזיק – ולחוות בכך לא רק תמיכה אלא גם תיקון.

שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי היא לעיתים המקום שבו נופלות מחיצות של ציפיות מוקדמות, סטריאוטיפים והגנות. מטופלים מדווחים על שחרור רגשי דווקא כשנפער פער מגדרי המאתגר את עמדותיהם המוקדמות: גבר שמדבר על מיניות מול מטפלת, אישה שמתמודדת עם כעסים מול מטפל. ברגעים אלו, נוצרת אינטראקציה שיש בה לא רק הבנה אלא גם תנועה – מן הידוע אל הלא נודע, מן האוטומטי אל האפשר.

מנגד, יש להכיר בכך ששונות מגדרית עלולה גם לחשוף פצעים, לייצר התנגדויות או להחיות חוויות של טראומה. מטפל או מטפלת שאינם ערים לכך עלולים להחמיץ רגעים קריטיים או לחוות "פיצוץ" בלתי מוסבר בקשר. לכן נדרשת הכשרה ייעודית, ליווי מקצועי והעמקה רפלקטיבית מצד אנשי מקצוע, שלא רק מבינים מגדר כמונח תיאורטי, אלא גם יודעים לזהותו, לפענחו ולהגיב אליו בזמן אמת.

לבסוף, חשוב לזכור כי שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי איננה רק תכונה של המטופל – היא גם תכונה של המטפל. הדרך שבה מטפל מבין את גבריותו או נשיותו, החוויות שעבר בעצמו, היחסים עם הוריו, ועמדותיו התרבותיות – כל אלה נוכחים במפגש הטיפולי, גם אם לא מדוברים. דווקא שם, בפערים הקטנים בין דימוי לבין זהות, בין ייצוג לבין חוויה, נרקם הטיפול כבמה של שינוי: לא למרות השונות, אלא דרכה.

הכשרת מטפלים לעבודה עם שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי

ככל שמעמיקים בהבנת חשיבותה של שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי, כך מתחדדת ההכרה בצורך בהכשרה ייעודית למטפלים ומטפלות לעבודה רפלקטיבית, גמישה וביקורתית עם שאלות של מגדר. הכשרה זו איננה נלווית או שייכת רק לקורסים ייחודיים; היא צריכה להיות משולבת בליבת ההכשרה של אנשי טיפול, כבר בשלבים הראשונים של לימודיהם, ולאורך כל מהלך התפתחותם המקצועית.

הכשרה כזו דורשת קודם כל פיתוח שפה טיפולית שמכירה במגדר לא רק כנתון ביולוגי או חברתי, אלא כמרחב חווייתי מורכב. הסטודנט או המטפל המתמחה נדרש להיחשף הן לתיאוריות פמיניסטיות וביקורתיות, והן למודלים מתוך הפסיכואנליזה, חקר הגבריות, סוציולוגיה של הרגש וטראומה מגדרית. אך מעבר ללימוד התיאורטי, ההכשרה כוללת גם מרכיב אישי – חקירה עצמית של עמדות, תפיסות ותגובות לא מודעות כלפי גברים, נשים וזהויות לא בינאריות.

במקביל, נדרשת תרגול של מיומנויות קליניות בהקשרים בין-מגדריים: זיהוי של ביטויי מצוקה ייחודיים למגדרים שונים, קריאת מיקרו-תקשורת בהקשרים של בושה, פגיעוּת או הסתרה, יכולת להחזיק קונפליקטים מגדריים במרחב הטיפולי, ופיתוח של תגובות טיפוליות שאינן מחזקות סטריאוטיפים, אלא משקפות מורכבות. לצורך כך נבנים תרגולים סימולטיביים, הדרכות קבוצתיות והתערבויות בשטח תחת ליווי מקצועי הדוק.

חשוב גם לציין שהכשרה לעבודה עם שונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי אינה מיועדת רק למטפלות ולעובדות סוציאליות – אלא גם, ואולי במיוחד, לגברים מטפלים. גברים בעמדת טיפול נושאים מטען תרבותי כפול: מצד אחד, הם עשויים להיתפס כסמכותיים או מאיימים, ומצד שני – להיתקל בקשיים להחזיק מרחבים רגשיים פגיעים. הכרה במטען זה, לצד הבנה של כוחות הריפוי הייחודיים שגבר יכול להביא עמו לטיפול, חיונית כדי להכשיר מטפלים שאינם נרתעים ממורכבות אלא נענים לה באומץ ובפתיחות.

לבסוף, ישנה גם חשיבות מערכתית – בהכרה של מוסדות להכשרה טיפולית, בתי ספר לעבודה סוציאלית ותכניות לפסיכותרפיה בכך ששונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי אינה "תוספת" אלא בסיס להבנה של יחסי אנוש בעולם המודרני. מוסדות אלה נדרשים לא רק להכשיר, אלא גם לבחון את עצמם דרך עדשה מגדרית: מי לומד? מי מלמד? אילו קולות נשמעים בכיתה? ואילו זהויות נשארות מחוץ לגבול המושג "מטופל לגיטימי"?

תהליך ההכשרה, על כן, אינו מוגבל למסגרת פורמלית – הוא נמשך גם בתוך הקליניקה, בהדרכות, ובחיים עצמם. מטפלים הבוחרים להעמיק ולהתמודד עם מגדר לא כאיום אלא כהזמנה להרחבת המבט – יוצרים מרחבי טיפול שבהם לא רק הכאב נשמע, אלא גם האפשרות להיות אחר.

באוניברסיטת בר-אילן נלמד קורס ייעודי העוסק בשונות מגדרית בטיפול פסיכו-סוציאלי, כחלק מתוכנית ההכשרה לעבודה סוציאלית קלינית. הקורס מציע שילוב בין ידע תיאורטי עדכני לבין תרגול מעשי של מיומנויות באינטראקציה בין-מגדרית. בין הנושאים הנלמדים: הגישה הפמיניסטית בעבודה סוציאלית, חקר הגבריות, גישות פסיכואנליטיות להתפתחות מגדרית, והתערבות במצבים בעלי מאפיינים מגדריים מובהקים כגון אלימות, פשיעה וזנות. הקורס מדגיש את חשיבותה של הכשרה מודעת מגדר כמפתח ליצירת מרחב טיפולי רגיש, מעמיק ומכיל. 

למידע נוסף: https://social-work.biu.ac.il/gender

ביבליוגרפיה

  1. אליצור, ע. (2019). שונות מגדרית בטיפול: בין תיאוריה לפרקטיקה. הוצאת פרדס.
  2. בנבנישתי, ר. (2017). “הגבריות בטיפול – קריאה ביקורתית.” חברה ורווחה, 37(2), 201–219.
  3. גולן, מ. (2022). “המטפלת, המטופל והמגדר שביניהם.” כתב עת לפסיכותרפיה, גיליון אביב, 45–60.
  4. מור-סימון, נ., & הררי, ת. (2020). פמיניזם בעבודה סוציאלית: סוגיות עכשוויות. הוצאת רסלינג.
  5. Rabinowitz, F. E., & Cochran, S. V. (2008). Deepening Psychotherapy with Men. APA Books.
  6. Levant, R. F., & Wong, Y. J. (2017). The Psychology of Men and Masculinities. American Psychological Association.
  7. Butler, J. (2004). Undoing Gender. Routledge.
  8. hooks, b. (2000). Feminism is for Everybody: Passionate Politics. South End Press.
  9. Brown, L. S. (2010). Cultural Competence in Trauma Therapy: Beyond the Flashback. American Psychological Association.
  10. Courtenay, W. H. (2000). “Constructions of Masculinity and Their Influence on Men's Well-Being: A Theory of Gender and Health.” Social Science & Medicine, 50(10), 1385–1401.
האם הכתבה עניינה אותך?
תגובות
    כלי נגישות
    רגישות מגדרית בהתערבות טיפולית - פסיכולוגים.קום