נרקיסיזם של היטלר במבט היסטורי. אדולף היטלר הוא אחת הדמויות האכזריות והקטלניות ביותר בהיסטוריה האנושית. אדם שהגיע מרקע עני, יתום מגיל צעיר, חסר השכלה, תמיכה משפחתית או קשרים חברתיים משמעותיים (למעט חברותו עם אוגוסט קוביצק), הצליח לעלות לשלטון על ידי רטוריקה כריזמטית ולגרום להרס חסר תקדים בתולדות האנושות.
הספר "היטלר הצעיר שהכרתי", שנכתב על ידי קוביצק, ידיד נעוריו היחיד של היטלר, מציע תובנות חשובות על אישיותו של היטלר בצעירותו. דרך עדות אינטימית זו, ניתן להבין כיצד הפרעת נרקיסיזם עמוקה עיצבה את אופיו של היטלר ואת דרכו לכוח.
כבר בנעוריו ניכרו דפוסים נרקיסיסטיים מובהקים בהתנהגותו של היטלר. בדומה למיתוס על נרקיסוס, היטלר היה שקוע בעצמו בצורה קיצונית ולא הצליח לראות אנשים אחרים כבעלי משמעות נפרדת. קוביצק, שגדל לצידו בעיירה לינץ ולאחר מכן חלק איתו חדר בווינה, היה עד מקרוב לאופן שבו היטלר התייחס לאחרים – או ליתר דיוק, התעלם מהם.
קוביצק, אישיות פאסיבית ומנומסת, שימש כהשתקפות מושלמת לנרקיסיזם של היטלר. הוא היה מאזין תמידי לדברי חברו, חסר קול עצמאי ומסוגל להתאים את עצמו לדרישותיו של היטלר. מערכת היחסים בין השניים לא הייתה מאוזנת – היטלר היה הדומיננטי, המכתיב, המנחה, בעוד שקוביצק היה קהל צייתן שאיפשר להיטלר לבנות לעצמו תחושת חשיבות עצמית.
דפוסים אלו התגלו בכל אספקט של יחסיהם. לדוגמה, היטלר סירב שאוגוסט יבלה עם אנשים אחרים או יקיים קשרים חברתיים מעבר לקשר עמו. כל ניסיון מצד קוביצק לחרוג מהתפקיד שהיטלר ייעד לו נענה בזעם ובסנקציות רגשיות. תכונה זו, של דרישת בלעדיות מוחלטת, היא מאפיין קלאסי של הפרעה נרקיסיסטית – הצורך בשליטה ובדאגה מתמדת לתחושת העליונות העצמית.
הכישלון של היטלר להתקבל לבית הספר לאמנות בווינה היה רגע מכונן. הוא הגיב לכישלון זה בזעם מופנה פנימה והחוצה. תחושת העליונות והגרנדיוזיות שלו, שהיו חלק בלתי נפרד מהפרעת הנרקיסיזם שלו, לא אפשרו לו לקבל את הכישלון באופן רציונלי. במקום זאת, הוא בנה לעצמו נרטיב שבו הכישלון אינו נובע מחוסר כישרון אישי אלא מאי-הבנה מצד הממסד או מהתנכלות מכוונת.
בעולמו של היטלר, אנשים סביבו לא היו יישויות עצמאיות אלא כלים למימוש צרכיו האישיים. אפילו קוביצק, שהיה הקרוב ביותר להיטלר באותה תקופה, שימש בעיקר כקהל תומך. כאשר קוביצק התקבל לאקדמיה למוזיקה, היטלר לא הגיב בשמחה או בפרגון אלא בזלזול מרומז ובתחושת נחיתות מוסווית. אמנם הוא חווה רגעים של חיבה והערכה כלפי קוביצק, אך אלו היו נדירים מאוד ותמיד נשלטו על ידי הצורך של היטלר לשמור על עליונותו ביחסים.
נרקיסיזם בולט נוסף בא לידי ביטוי בפנטזיות של היטלר ובדרך שבה הוא בנה את עולמו הפנימי. אחת הדוגמאות הקיצוניות היא סיפור אהבתו לסטפני, נערה שמעולם לא שוחח איתה. היטלר התאהב בסטפני בצורה אובססיבית, ותיאר אותה כאידיאל של שלמות. במשך שנים הוא היה עוקב אחריה, צופה בה ברחובות, וחולם על חיים משותפים. עם זאת, הוא מעולם לא עשה צעד כדי לתקשר איתה, ובדיעבד התברר שסטפני כלל לא ידעה על קיומו.
ההתנהלות הזו אינה מקרית. היטלר לא ראה את סטפני כאדם עצמאי, אלא כאובייקט להשלכה – אידיאל שייצג את מה שהיה חסר לו בחייו. הוא בחר להשאיר אותה בפנטזיות שלו, משום שהמפגש עם המציאות היה עלול להפר את האיזון השביר של עולמו הנרקיסיסטי. מבחינה זו, סטפני לא הייתה שונה משאר האנשים שסבבו את היטלר – היא הייתה חלק מעולמו הפנימי, ולא ישות עצמאית. תכונה זו, של ראיית אנשים כהשתקפות של העצמי, היא מאפיין מרכזי של הפרעה נרקיסיסטית.
גם ביחסיו עם קוביצק, פנטזיות היטלר מילאו תפקיד מרכזי. פעמים רבות הוא תיאר בפני חברו חזונות גרנדיוזיים על העתיד, שכללו מבנים אדריכליים עצומים, פרויקטים אמנותיים ושינויים תרבותיים רחבי היקף. קוביצק, שהיה אדם מעשי ומציאותי יותר, התקשה להתלהב מהחזונות הללו, אך תמיד נאלץ להקשיב ולהביע תמיכה.
היטלר דרש מקוביצק להיות לא רק מאזין אלא גם משתף פעולה. הוא ראה בו שלוחה של עצמו, ולא שותף שווה ערך. כאשר קוביצק הצליח להתקבל לאקדמיה למוזיקה, דבר שהיווה הישג אישי משמעותי עבורו, היטלר התעלם מהשמחה של חברו. במקום לחגוג עמו, הוא הגיב בציניות ובריחוק, דבר שהבהיר לקוביצק כי רגשותיו אינם חשובים.
פנטזיותיו של היטלר לא היו מוגבלות לתחום האישי בלבד. לאורך השנים, הן התפתחו לכדי חזון אידיאולוגי מלא שבו הוא עמד במרכז. חזון זה היה מבוסס על רעיון העליונות של העם הגרמני, רעיון שהיטלר התחיל לטפח עוד בשנות נעוריו. קוביצק מתאר כיצד היטלר היה נושא נאומים ארוכים בפניו, שבהם הוא מתאר חזון שבו גרמניה הופכת למעצמה הגדולה בעולם, וכל מתנגדיה מושמדים.
יש להדגיש כי נאומים אלו לא נועדו לשכנע את קוביצק אלא לחזק את התחושה של היטלר עצמו כי הוא נועד לגדולות. כמו כל נרקיסיסט, היטלר השתמש באחרים כדי לשקף את גרנדיוזיותו ולהזין את תחושת העליונות שלו. קוביצק שימש כקהל תומך ותו לא.
באופן כללי, אפשר לראות בנרקיסיזם של היטלר את היסוד למערכת היחסים הלא שוויונית שהייתה לו עם האנשים שסבבו אותו. הוא ראה בהם כלים למימוש חלומותיו, ולא כשותפים אמיתיים. הדבר נכון גם לגבי יחסיו עם קוביצק וגם לגבי התנהגותו כלפי סטפני ואנשים נוספים שהיו חלק מחייו.
מערכת היחסים בין אדולף היטלר לאוגוסט קוביצק, כפי שמתוארת בספרו של קוביצק, היא דוגמה ברורה לאופן שבו נרקיסיזם עמוק יכול לעצב קשרים בין-אישיים. בעוד שקוביצק שימש בתפקיד של "הד" לנוכחותו של היטלר, היחסים ביניהם לא היו מאוזנים או הדדיים, אלא נבעו ממערכת נרקיסיסטית שהיטלר שלט בה לחלוטין.
אחת התכונות המרכזיות ביחסיו של היטלר עם קוביצק הייתה דרישתו לבלעדיות מוחלטת. היטלר לא היה מוכן שאוגוסט יקיים חיי חברה מחוץ למסגרת הקשר ביניהם. בכל פעם שקוביצק העז לבלות עם אנשים אחרים, היטלר הגיב בכעס ובזלזול, ולעיתים אף ניתק קשר לזמן מה. דרישת הבלעדיות הזו לא נבעה מאכפתיות או מחברות עמוקה, אלא מהצורך של היטלר לשלוט בסביבה הקרובה אליו.
כפי שמתאר קוביצק, היטלר ראה באנשים שסביבו כלי לסיפוק צרכיו הרגשיים. הוא לא היה מסוגל לשאת מצב שבו מישהו קרוב אליו יקדיש תשומת לב למישהו אחר. תכונה זו, המאפיינת נרקיסיזם פתולוגי, מעידה על הפחד העמוק של היטלר מנטישה ועל הצורך שלו לשלוט בסביבתו כדי לשמר את תחושת הגדולה העצמית שלו.
נרקיסיזם מאופיין לעיתים קרובות בנטייה לזלזל באחרים כדי לחזק את תחושת העליונות העצמית, והיטלר לא היה יוצא דופן. כאשר קוביצק התקבל לאקדמיה למוזיקה, היטלר לא הביע שמחה או תמיכה. במקום זאת, הוא הגיב בציניות ובזלזול מרומז, כאילו ההישג של קוביצק אינו ראוי להערכה.
בפעם היחידה שבה פרגן היטלר לקוביצק על נגינתו, האירוע היה כה נדיר שקוביצק זכר אותו כל חייו. תקרית זו ממחישה עד כמה היה היטלר ממוקד בעצמו, ועד כמה קשה היה לו להכיר בהצלחתם של אחרים. גם כשפרגן, הדבר נעשה מתוך צורך רגעי לשמור על יחסי הקרבה עם קוביצק ולא מתוך הערכה אמיתית.
היטלר לא ראה את קוביצק כאדם עצמאי, אלא כהשתקפות של עולמו הפנימי. הדינמיקה ביניהם הייתה ברורה: היטלר היה הדמות הדומיננטית, המורה, המנהיג, בעוד שקוביצק היה המאזין הנאמן, התומך, זה שמעניק להיטלר את תשומת הלב הדרושה לו. קוביצק מתאר כיצד היטלר נהג לשאת נאומים ארוכים בפניו, שבהם הוא מפרט את חזונותיו האדריכליים, התרבותיים והאידיאולוגיים. תפקידו של קוביצק היה להקשיב, להנהן, ולעיתים להחמיא – אך לעולם לא לערער על דבריו של היטלר.
תפקידו של קוביצק כ"הד" לנרקיסיזם של היטלר לא היה מקרי. היטלר בחר את חבריו בקפידה, ודאג להקיף את עצמו באנשים שלא יאיימו על תחושת העליונות שלו. קוביצק, עם אופיו הפאסיבי והנכונות שלו להתאים את עצמו לצרכי חברו, התאים באופן מושלם לתפקיד זה.
הפרידה בין היטלר לקוביצק הייתה חד-צדדית ולא צפויה. יום אחד, היטלר פשוט נעלם מחייו של קוביצק מבלי להודיע או להסביר. עבור קוביצק, שהיה קשור רגשית להיטלר, האירוע היה טראומטי. אך מנקודת מבטו של היטלר, הפרידה הייתה צעד הגיוני. כאשר קוביצק לא היה עוד נחוץ לצרכיו הנרקיסיסטיים, הוא הפך ללא רלוונטי.
הנטייה להשליך אנשים מחייו כאשר הם אינם עונים על צרכיו היא תכונה מרכזית בהפרעת נרקיסיזם. היטלר ראה את מערכות היחסים שלו ככלים זמניים ולא כמטרות בפני עצמן. כאשר קוביצק לא הצליח עוד לספק לו את ההערצה והתמיכה שדרש, הוא סיים את הקשר באופן קר וחסר רגישות.
אחת התכונות המרכזיות באישיותו של אדולף היטלר, כפי שמתאר אותה אוגוסט קוביצק, הייתה נטייתו לברוח מהמציאות אל תוך עולם של פנטזיות. היטלר לא היה רק אדם חולמני, אלא אדם שחי ברובו במציאות מדומיינת, שבה הוא עצמו היה הדמות המרכזית והמושלמת. נטייה זו, המאפיינת הפרעה נרקיסיסטית, השפיעה על כל תחומי חייו – ממערכות היחסים שלו ועד לתפיסתו את עצמו ואת תפקידו בעולם.
היטלר פיתח אובססיה רגשית כלפי נערה בשם סטפני, שאותה ראה לראשונה כשהייתה הולכת ברחובות לינץ עם אמה. במשך שנים היטלר היה מחכה לסטפני, עוקב אחריה מרחוק, וחולם על חיים משותפים איתה. הוא כתב לה שירים, תכנן תוכניות לחיים משותפים ואף דמיין אותה כאשתו לעתיד. אך כל זה התרחש רק בראשו – הוא מעולם לא דיבר איתה או ניסה ליצור קשר אמיתי.
פנטזיה זו מדגישה את הנרקיסיזם של היטלר, שכן היא לא הייתה מבוססת על האדם האמיתי אלא על דמות מדומיינת לחלוטין. עבור היטלר, סטפני הייתה אידיאל של יופי ושלמות, אך למעשה היא הייתה אובייקט להשלכה, ולא יישות עצמאית. כפי שמתאר קוביצק, ייתכן שהיטלר נמנע מלפנות לסטפני כי חשש שהמציאות תשבור את הפנטזיה.
מעבר לסטפני, עולמו הפנימי של היטלר היה מלא בחזונות גרנדיוזיים. הוא דמיין את עצמו כאמן דגול, אדריכל מהולל ומנהיג דגול. הוא היה מבלה שעות בשרטוט מבנים ותכניות לעתיד, מתאר בפני קוביצק את ערי העתיד שיבנה ואת התרבות החדשה שייצור. בעיני היטלר, חלומות אלו היו אמיתיים לחלוטין, והם סיפקו לו תחושת משמעות ושליטה.
עם זאת, חזונות אלו לא היו אלא בריחה מהמציאות. היטלר התמודד עם כישלונות חוזרים ונשנים – דחייה מבית הספר לאמנות, חוסר יכולת להשתלב במסגרת חברתית או מקצועית, ועוני מחפיר. במקום להתמודד עם כישלונות אלו, הוא בחר לבנות עולם דמיוני שבו הוא עצמו תמיד מצליח.
קוביצק מתאר כיצד היטלר לא הצליח לגשר בין עולמו הפנימי לבין העולם האמיתי. כאשר המציאות התנגשה עם הפנטזיות שלו, הוא היה מגיב בזעם, תסכול או התעלמות. לדוגמה, כאשר נדחה מבית הספר לאמנות בווינה, הוא לא קיבל את הדחייה כתוצאה של חוסר כישרון אלא האשים את הממסד והאנשים שסביבו.
פנטזיות אלו היו לא רק בריחה אלא גם מקור כוח. הן העניקו להיטלר תחושת שליחות וייעוד, שהפכו עם השנים לבסיס לאידיאולוגיה הנאצית. החזון הגרנדיוזי של גרמניה כמעצמה עולמית, שבו הוא עצמו עומד במרכז, היה תוצר ישיר של עולמו הפנימי.
קוביצק היה העד המרכזי לחיים הפנימיים של היטלר. הוא מתאר כיצד היטלר היה משתף אותו בפנטזיות שלו, לא מתוך רצון לשתף פעולה אלא מתוך צורך לקבל אישור. קוביצק, שאופיו הפאסיבי התאים לתפקיד זה, היה מקשיב בסבלנות ותומך בחלומות של היטלר. עם זאת, הוא מעיד כי לעיתים התקשה להבין את עוצמת הפנטזיות והניתוק שלהן מהמציאות.
אדולף היטלר, כפי שמתאר אוגוסט קוביצק, לא היה אדם שהשלים עם כישלון. להפך, כל כישלון שחווה הפך למקור לתחושת זעם ותסכול, שהוסוו לעיתים קרובות בתחושת עליונות מדומיינת. בין אם מדובר בדחייתו מבית הספר לאמנות בווינה או בחוסר היכולת להשתלב בחברה, היטלר תמיד בחר להאשים את העולם שסביבו ולא את עצמו. דפוס זה, המאפיין הפרעה נרקיסיסטית, איפשר לו להימנע מחשבון נפש אמיתי ולשמר את הדימוי הגרנדיוזי שלו.
הדחייה מבית הספר לאמנות הייתה אירוע מכונן בחייו של היטלר. הוא ראה בעצמו אמן מוכשר ונועד לגדולות, אך המציאות טפחה על פניו. במקום להכיר במגבלותיו, הוא האשים את הממסד ואת החברה. בעיניו, הדחייה לא נבעה מחוסר כישרון אלא מאי צדק, מרשעות, או מאי-הבנה מצד אחרים.
תקופתו של היטלר בווינה, שבה התגורר עם קוביצק, הייתה מהקשות בחייו. הוא חי בעוני מחפיר, התקיים מקצבת יתומים זעומה, ולעיתים נאלץ לאכול בבתי תמחוי. אך חשוב להבין כי בעיניו, העוני לא היה מצב כלכלי בלבד, אלא גם תחושה נפשית של דחייה וחוסר שייכות.
במקום לשאוף להשתפר, היטלר שקע עמוק יותר בפנטזיות הגרנדיוזיות שלו. הוא בילה שעות בציור ושרטוט, לא כדי להרוויח כסף או להתקדם, אלא כדי לחזק את תחושת העליונות העצמית שלו. עולמו הפנימי הפך לעוגן היחיד שלו, בעוד שהמציאות נדחקה לשוליים.
אחד המאפיינים הבולטים של הפרעת נרקיסיזם הוא הנטייה לזעם נרקיסיסטי – תגובה רגשית עזה למצבים שבהם הדימוי העצמי מאוים. אצל היטלר, זעם זה היה חלק מרכזי באישיותו. כאשר הוא חווה דחייה או כישלון, הוא לא הגיב בצער או בייאוש, אלא בזעם כלפי העולם שסביבו.
זעם זה התבטא לא רק ברמה האישית אלא גם ברמה האידיאולוגית. תחושת הקורבן של היטלר, שהחלה עוד בנעוריו, הפכה עם השנים לתשתית רעיונית שלמה, שבה גרמניה מוצגת כקורבן של כוחות חיצוניים. רעיון זה איפשר לו להשליך את תסכוליו האישיים על קבוצה גדולה יותר, ולחזק את תחושת הגדולה שלו דרך חזון פוליטי ואידיאולוגי.
מלחמת העולם הראשונה הייתה נקודת מפנה בחייו של היטלר. בניגוד לתקופות קודמות, שבהן חווה בעיקר דחייה וכישלון, המלחמה סיפקה לו תחושת שייכות והכרה. הוא זכה בעיטורים על אומץ לב, וזכה להערכה מצד מפקדיו. אך גם כאן, תחושת ההצלחה לא הייתה נטולת ממד נרקיסיסטי. היטלר ראה את עצמו כחייל מושלם, מעל חבריו לנשק, והשתמש בהצלחתו הצבאית כדי לחזק את הדימוי העצמי הגרנדיוזי שלו.
עם זאת, סיום המלחמה והפסדה של גרמניה היוו עבורו טראומה עמוקה. הוא לא היה מסוגל לקבל את העובדה שגרמניה הפסידה, ובחר להאשים קבוצות מסוימות – ובעיקר את היהודים – בכישלון זה. זוהי דוגמה נוספת לאופן שבו היטלר השתמש בנרטיבים נרקיסיסטיים כדי להסביר כישלונות ולחמוק מחשבון נפש.
גם בשנותיו המאוחרות, היטלר לא הצליח לשמר מערכות יחסים קרובות לאורך זמן. הקשר עם קוביצק, שנקטע בפתאומיות, היה אחד ממעטי הקשרים שנשמרו לאורך זמן. קוביצק מתאר כיצד, שנים לאחר שנפרדו, הוא הבין את עומק התסכול והזעם של היטלר, ואת האופן שבו אלו היו קשורים באופן בלתי נפרד לנרקיסיזם שלו.
אחד המאפיינים המרכזיים של הפרעה נרקיסיסטית הוא היחס המנוכר והבלתי שוויוני לאחרים. אנשים נרקיסיסטים נוטים לראות באחרים אמצעי להגשמת מטרותיהם האישיות ולא כיישויות עצמאיות בעלות ערך משלהן. דפוס זה בלט באופן שבו היטלר התייחס לאנשים שסבבו אותו, כפי שמתאר קוביצק, והגיע לשיאו בהתנהלותו כמנהיג.
בעוד שבנעוריו אנשים כמו קוביצק שימשו כהדים פסיביים לתחושת הגדולה של היטלר, בבגרותו הוא הרחיב את המנגנון הזה לכל היבט בחייו הפוליטיים. בעיניו, כל אדם או קבוצה היו נתונים לשתי קטגוריות בלבד: כלי להגשמת חזונו או אויב שיש להשמידו.
קוביצק מתאר כיצד היטלר דרש נאמנות מוחלטת מכל מי שהיה חלק ממעגל הקרובים שלו. אפילו הידידות הקרובה שלהם הייתה מותנית בציות מוחלט לרצונותיו של היטלר. בכל פעם שקוביצק חרג מהמסגרת שקבע לו, לדוגמה על ידי בילוי עם חברים אחרים או התמקדות באינטרסים אישיים, היטלר הגיב בזעם ובניתוק רגשי.
מאפיין זה נשמר גם בבגרותו של היטלר, כאשר דרש מנאמניו הפוליטיים, מפקדי הצבא ואפילו מהעם הגרמני כולו נאמנות עיוורת. כל סטייה מהתכתיבים שלו נענתה בתגובות חריפות, ולעיתים אף במעשי נקם קטלניים. בעיני היטלר, כל מי שלא היה נאמן לחלוטין לחזונו נחשב לבוגד שיש להענישו.
בתפיסתו הנרקיסיסטית, היטלר לא ראה את האחרים כקיימים בפני עצמם. בעיניו, אנשים היוו או המשך ישיר של עצמו או איום על תחושת העצמי שלו. קוביצק מתאר כיצד היטלר לא היה מסוגל לראות את קיומם של רצונות עצמאיים אצל אחרים. הדבר בלט במיוחד ביחסו לסטפני, שבה ראה אידיאל נשגב ולא אישה אמיתית.
בבגרותו, תפיסה זו התבטאה ביחסו לקבוצות כמו היהודים, שנתפסו בעיניו כ"אויב פנימי" המאיים על חזונו. שנאתו כלפי קבוצות שלמות לא נבעה מהיכרות ממשית עימן, אלא מהצורך להשליך עליהן את הפחדים והתסכולים הפנימיים שלו.
היטלר חילק את עולמו לשניים – "חברים" שהיו נאמנים לו באופן מוחלט, ו"אויבים" שיש להשמידם. דיכוטומיה זו אפיינה לא רק את יחסיו האישיים אלא גם את מדיניותו הפוליטית. קבוצות שהיוו חלק מהחזון הנרקיסיסטי שלו זכו להגנה ותמיכה, בעוד שקבוצות שנחשבו כמאיימות נרדפו עד חורמה.
דוגמה מעניינת היא יחסו של היטלר לכמה דמויות יהודיות שהכיר באופן אישי. בניגוד לאנטישמיות הכללית שלו, הוא הגן עליהם כל עוד היו נאמנים לו. ד"ר בלוך, הרופא שטיפל באמו, וארנסט הס, מפקדו במלחמת העולם הראשונה, זכו ליחס מיוחד. יחס זה מדגים את האופן שבו היטלר היה מוכן לראות אחרים כבעלי ערך רק כאשר הם היו חלק מחייו הפרטיים והנרקיסיסטיים.
היטלר השתמש באחרים לא רק כדי לחזק את תחושת הגדולה שלו אלא גם כדי להשליך עליהם את כל מה שלא היה יכול לשאת בעצמו. כל חולשה, כישלון או חוסר הצלחה הושלכו על קבוצות אחרות, והאשמה הופנתה כלפיהן. שנאתו ליהודים, כפי שמתאר קוביצק, אינה רק אידיאולוגיה פוליטית אלא גם השלכה רגשית של התסכולים האישיים של היטלר.
המנגנון הנרקיסיסטי הזה איפשר להיטלר להצדיק מעשי הרס וחורבן בהיקף חסר תקדים. בעיניו, ההרס לא היה רק אמצעי להשגת מטרותיו אלא גם ביטוי לתחושת הכעס והתסכול שהיו חלק בלתי נפרד מאישיותו.
קוביצק, שהיה קרוב להיטלר בתקופה הקריטית של נעוריו, מספק עדות ייחודית לאופן שבו הנרקיסיזם של היטלר התבטא ביחסיו האישיים. הקשר ביניהם, שהתבסס על שליטה וניצול, נותק ברגע שבו היטלר כבר לא ראה בו צורך. פרידה זו משקפת את הדפוס הכללי של היטלר ביחס לאחרים – חיבור מותנה ונצלני, שנותק ברגע שבו הוא לא סיפק עוד את צרכיו.
אישיותו הנרקיסיסטית של היטלר לא התבטאה רק במערכות היחסים האישיות שלו, אלא גם עיצבה את תפיסתו הפוליטית ואת האידיאולוגיה שהוא הוביל. היטלר לא ראה את עצמו כעוד מנהיג או פוליטיקאי, אלא כגואל – דמות משיחית שנועדה להציל את גרמניה ולהוביל אותה אל עתיד של גדולה ועוצמה. תפיסה זו, שהייתה מבוססת על נרקיסיזם גרנדיוזי, הפכה לאחד המנועים המרכזיים של עלייתו לשלטון ושל המדיניות שהוביל.
היטלר הציג את עצמו כמי שמבין את מצוקות העם הגרמני וכמי שיכול להציע פתרון מוחלט לבעיותיו. הוא לא ראה עצמו כחלק מהעם, אלא כדמות נפרדת ונעלה. באמצעות נאומיו הכריזמטיים, הוא הצליח לשכנע המונים כי הוא היחיד שיכול להוציא את גרמניה מהמשבר.
נאומיו היו מלאים ברעיונות גרנדיוזיים שהבליטו את מקומו המרכזי בהם. היטלר לא דיבר על גרמניה בלבד, אלא על חזון עולמי שבו היא עומדת בראש, והוא המנהיג שמכוון אותה. דימוי זה של "המשיח הגרמני" לא היה רק אמצעי רטורי, אלא חלק בלתי נפרד מתפיסת עולמו הנרקיסיסטית.
כחלק מהאידיאולוגיה שלו, היטלר תמיד חיפש אויבים שישמשו כתמריץ לאחדות העם וכאמצעי לחיזוק מעמדו. האנטישמיות שהפכה למרכזית במשטר הנאצי הייתה תוצר ישיר של מנגנון ההשלכה הנרקיסיסטי של היטלר. היהודים, בעיניו, היוו את האנטיתזה למה שהוא שאף להיות: הם סימלו חולשה, חתרנות ופגיעות – כל מה שהיטלר התקשה לקבל בעצמו.
בנוסף ליהודים, קבוצות נוספות, כמו צוענים, הומוסקסואלים ונכים, הוגדרו כאויבי המדינה. עבור היטלר, רדיפת קבוצות אלו הייתה לא רק אמצעי פוליטי אלא גם ביטוי של תחושת עליונות שנבעה מהצורך הנרקיסיסטי שלו להרגיש שליטה מלאה על גורלם של אחרים.
היטלר השתמש בגרמניה ככלי למימוש חזונו הנרקיסיסטי. החזון שלו לגבי גרמניה היה למעשה השתקפות של האידיאל העצמי שיצר בתוכו: מדינה חזקה, מאוחדת ונעלה, ללא חולשה או מתנגדים. הוא ראה בגרמניה המשך של עצמו, ובאמצעותה שאף לממש את הפנטזיות הגרנדיוזיות שלו.
העם הגרמני שיחק תפקיד קריטי בהזנת תחושת הגדולה של היטלר. באירועים המוניים ובנאומים, הוא זכה לתשואות ולקריאות עידוד שהעצימו את תחושת השליחות שלו. הקשר בין היטלר לעם הגרמני לא היה חד-כיווני – הוא היה דינמי. היטלר העניק לעם תחושת אחדות ומשמעות, בעוד שהעם שימש כהד נלהב לאישיותו הנרקיסיסטית.
כפי שמתארים היסטוריונים, היטלר לא הוביל את העם הגרמני לבדו, אלא גם הובל על ידו. התשואות וההערצה שקיבל מההמונים היו עבורו אישור מתמיד לערכו העצמי, ומנגנון זה הוביל להקצנה נוספת של רעיונותיו ומעשיו.
כאשר גרמניה החלה להפסיד במלחמת העולם השנייה, תחושת הנרקיסיזם של היטלר הגיעה לנקודת שבירה. הכישלונות הצבאיים הובילו אותו לזעם נרקיסיסטי חסר מעצורים, שהתבטא בהחלטות חסרות אחריות שגרמו להרס נוסף. בסופו של דבר, היטלר לא היה מוכן לראות את גרמניה נכנעת. אם הוא לא הצליח לממש את חזונו, בעיניו היה עדיף שגרמניה כולה תיחרב יחד איתו.
עדותו של אוגוסט קוביצק מספקת לנו הצצה ייחודית לתחילתו של התהליך הזה. כבר בנעוריו, היטלר ראה בעצמו דמות עליונה ובאחרים כלים בלבד. ההתפתחות של האישיות הנרקיסיסטית הזו למנהיגות פוליטית הייתה בלתי נמנעת, ומעוררת מחשבה על הסכנות הטמונות בנרקיסיזם במוקדי כוח.
אחת התופעות המרתקות והמטרידות ביותר בנוגע לאישיותו של היטלר היא הדרך שבה הנרקיסיזם שלו הוביל לא רק להרס חסר תקדים של אחרים, אלא גם להרס עצמי. הפרעת הנרקיסיזם, שהעניקה לו כוח ושכנעה מיליונים להאמין בחזונו, הפכה בסופו של דבר לגורם המרכזי בנפילתו.
היטלר לא היה מסוגל לשאת כישלון. בכל פעם שהמציאות סתרה את הפנטזיות הגרנדיוזיות שלו, הוא הגיב בזעם, הכחשה או השלכה על אחרים. אך בשלב מסוים, הכישלונות הפכו לבלתי ניתנים להכחשה. מלחמת העולם השנייה, שהתחילה כהצלחה מסחררת, הפכה לשורת כישלונות קשים. בעיניו של היטלר, כישלונות אלו לא היו תוצאה של טעויותיו או מגבלותיו, אלא של בגידה מצד אחרים.
בשלביה המאוחרים של המלחמה, אישיותו הנרקיסיסטית של היטלר התפרקה כמעט לחלוטין. הוא הפך לחשדן כלפי הקרובים אליו, ניתק קשרים עם נאמניו הוותיקים, וקיבל החלטות הרסניות שנבעו מזעם נרקיסיסטי יותר מאשר משיקולים אסטרטגיים.
דינמיקה זו הגיעה לשיאה בהחלטתו להשמיד את גרמניה עצמה. היטלר האמין שאם הוא לא יצליח להוביל את גרמניה לניצחון, אזי העם הגרמני כולו אינו ראוי להמשיך להתקיים. זוהי דוגמה קיצונית לאופן שבו נרקיסיזם פתולוגי יכול להפוך לכוח הרסני לא רק כלפי הסביבה, אלא גם כלפי האדם עצמו.
הבונקר שבו שהה היטלר בחודשי חייו האחרונים היה זירה סגורה שהדגישה את בידודו ואת הקריסה הנרקיסיסטית שלו. מוקף במספר מצומצם של נאמנים, הוא המשיך לשמר את הפנטזיות הגרנדיוזיות שלו, גם כשכל הסימנים הראו שהסוף קרוב.
אחד המאפיינים הבולטים של התקופה הזו היה סירובו להכיר במציאות. היטלר המשיך לתת פקודות חסרות משמעות לצבאו, לדמיין תוכניות צבאיות מופרכות, ולהשליך את האשמה על כולם – מלבד עצמו. ההכחשה המוחלטת של הכישלון הייתה ניסיון נואש לשמר את הדימוי העצמי הגרנדיוזי שלו, גם ברגעי השפל הגדולים ביותר.
מותו של היטלר, שהתאבד לצד אווה בראון בבונקר, היה החלטה נרקיסיסטית בפני עצמה. עבור היטלר, החיים ללא תחושת העליונות וללא היכולת לשלוט על גורלו היו בלתי נסבלים. המוות נתפס בעיניו לא כבריחה, אלא כדרך לשמר את הדימוי שלו כדמות טרגית ומיתית.
היטלר לא היה מסוגל להתמודד עם האפשרות להיתפס ולהישפט. ברגעים האחרונים שלו, הוא דאג להשמיד כל עדות לחולשתו – מהשמדת גופתו ועד הנחיות מחמירות לגבי גורלם של הקרובים אליו. גם ברגעי הסוף, הנרקיסיזם שלו נותר הכוח המניע המרכזי.
בספרו, קוביצק לא מתאר את השנים האחרונות של היטלר, אך התובנות שהוא מעניק על אישיותו המוקדמת מאפשרות להבין את הדפוסים שהובילו לקריסה הזו. דמותו של היטלר כפי שמתוארת בספר – אדם שמונע מפנטזיות, תלוי בהערצה ומסרב להתמודד עם כישלון – נשארה עקבית לאורך כל חייו.
האישיות הנרקיסיסטית של אדולף היטלר, כפי שמתאר אוגוסט קוביצק בספרו "היטלר הצעיר שהכרתי", הייתה הכוח המניע המרכזי שהשפיע על חייו, מערכות יחסיו והחלטותיו, החל משנות נעוריו ועד לסופו הטרגי. נרקיסיזם זה התבטא בפנטזיות גרנדיוזיות, בצורך מתמיד בהערצה, ביחס מנוכר לאנשים שסבבו אותו ובחוסר היכולת להתמודד עם כישלון.
בתיאוריו של קוביצק, היטלר הצעיר מתגלה כאדם חסר ביטחון, מנותק מהמציאות, שמחפש נחמה בעולם פנימי עשיר בפנטזיות. אהבתו ה"אובססיבית" לנערה בשם סטפני, שאיתה מעולם לא דיבר, משקפת את חוסר יכולתו ליצור קשרים אמיתיים עם אחרים ואת נטייתו לראות באנשים השתקפויות של עצמו.
מערכת היחסים עם קוביצק, היחידה שהייתה קרובה לחברות, לא הייתה שוויונית. היטלר שלט בקוביצק, דרש ממנו בלעדיות והשתמש בו כדי לחזק את תחושת העליונות שלו. בסופו של דבר, כשהקשר כבר לא שירת את צרכיו, היטלר ניתק אותו באופן חד-צדדי, כפי שעשה בהמשך חייו גם עם דמויות אחרות.
בשנותיו הבוגרות, היטלר הפך את הנרקיסיזם שלו לאידיאולוגיה ולכלי פוליטי. הוא ראה את גרמניה כהשתקפות של עצמו ושאף להפוך אותה למעצמה שתשקף את הפנטזיות הגרנדיוזיות שלו. נאומיו הכריזמטיים הצליחו להלהיב המונים, אך הם שיקפו בעיקר את עולמו הפנימי ואת הצורך שלו באישור ובהערצה.
במקביל, היטלר השתמש במנגנון של דיכוטומיה מוחלטת – "חברים" לעומת "אויבים". קבוצות כמו היהודים, שהוצגו כאויבי העם, שימשו לו כשעירים לעזאזל שעליהם השליך את תסכוליו האישיים והלאומיים.
כאשר המציאות החלה לסתור את הפנטזיות של היטלר, הוא לא היה מסוגל להתמודד עם הכישלון. במקום זאת, הוא הגיב בזעם ובהחלטות הרסניות שהובילו לא רק להרס גרמניה אלא גם לסופו שלו. אפילו בהחלטתו להתאבד, ניכרו הדפוסים הנרקיסיסטיים – הרצון לשמר דימוי של עוצמה ולהימנע מלהיתפס כחסר אונים.
עדותו של אוגוסט קוביצק מאפשרת לנו לראות את שורשי הנרקיסיזם של היטלר ואת הדרך שבה הוא התפתח למנגנון פוליטי והרסני. מה שנראה בתחילה כהתנהגות אישית של אדם מנותק ופגוע, הפך לכוח שהשפיע על מיליונים וגרם להרס עולמי.
הסיפור של היטלר הוא תזכורת עוצמתית לסכנות הטמונות בנרקיסיזם פתולוגי, במיוחד כאשר הוא משולב בכריזמה ובגישה למוקדי כוח. הוא מדגים כיצד אישיות שבורה יכולה להפוך לאיום הרסני על העולם כולו.
ניראה לי שהיטלר היה סובייקט לכמה פסיכופתלוגיות ולא רק נרקסיזם ממאיר טהור,
תודה. רשימה מאירת עיניים.
מרתק ומלמד
מרתק