עמוד הבית > חדשות > 8 שלבים להתמודדות עם חרדה
חרדה

8 שלבים להתמודדות עם חרדה

מדריך מעשי, עדין ולא שיפוטי, שילווה אותך צעד אחר צעד בדרך להרגעה עצמית, ויסות גופני, שינוי מחשבתי וחיים עם פחות פחד. מבוסס על עקרונות טיפוליים מוכחים – בשפה נגישה ואנושית.
avatarצוות Psychologim.com | 13/07/2025 12:33
0

לזהות את החרדה בזמן אמת

השלב הראשון בהתמודדות עם חרדה הוא לזהות אותה בזמן שהיא מתרחשת. נשמע פשוט, אך בפועל – אנשים רבים חווים חרדה מבלי לדעת שזה מה שהם מרגישים. התחושות מופיעות בגוף: דופק מהיר, תחושת חנק, רעד בידיים, סחרחורת, כאבי בטן או לחץ בחזה. לעיתים זה מלווה גם בתחושת אימה כללית, תחושת אובדן שליטה או מחשבה שהולכים להשתגע.

הזיהוי מתחיל בהבנה: "זה לא התקף לב – זו חרדה", או "אני לא באמת בסכנה – הגוף שלי רק חושב שכן". ההכרה הזו שמה את האדם בעמדת שליטה, ומאפשרת לו להגיב ממקום מודע ולא להיסחף בגל התחושות האוטומטיות.

לעיתים הזיהוי מגיע מאוחר, ורק בדיעבד מבינים: "הייתי בסטרס ולא שמתי לב". אבל ככל שנתאמנים בזיהוי מוקדם – כך קל יותר לעצור את החרדה לפני שהיא מתעצמת. אחת הדרכים לעשות זאת היא לנהל יומן רגשי קצר, ולסמן מתי הופיעו תחושות פיזיות בלתי מוסברות. עם הזמן אפשר לזהות דפוסים, טריגרים קבועים וזמנים מועדים לפורענות.

השלב הזה לא פותר את החרדה – אבל הוא עוצר את ההזדהות המוחלטת איתה. מרגע שהאדם יודע לומר לעצמו: "אני חווה עכשיו חרדה", נפתח פתח לבחירה – איך להגיב.

חרדה

לווסת את הנשימה ולהרגיע את הגוף

אחרי שהצלחנו לזהות את החרדה, הצעד הבא הוא לווסת את הנשימה ולהרגיע את הגוף. החרדה אינה רק מצב נפשי – היא מתבטאת במערכת העצבים כתגובה פיזיולוגית של "הילחם או ברח". כאשר אנחנו בחרדה, הגוף מפרש איום ומתחיל לפעול בהתאם: הדופק מואץ, השרירים מתכווצים, הנשימה מתקצרת – מה שמעצים עוד יותר את תחושת המצוקה.

לכן, כדי לשבור את המעגל, חשוב להתחיל מהגוף. הנשימה היא הכלי הראשון, כי היא גם מודעת וגם משפיעה ישירות על מערכת העצבים. תרגול של נשימה איטית ועמוקה מאותת למוח שהאיום חלף, ומפעיל את מערכת הרגיעה (הפאראסימפתטית). נשימה נכונה כוללת שאיפה איטית דרך האף למשך ארבע שניות, החזקה של האוויר לשתי שניות, ונשיפה ארוכה דרך הפה למשך שש שניות.

תרגול יומי של נשימות כאלה, אפילו כשאין חרדה, מאמן את הגוף להגיב אחרת בזמן אמת. בנוסף, מומלץ לשלב הרפיית שרירים מדורגת – כיווץ ושחרור של קבוצות שרירים שונות בגוף – מה שמפחית את המתח הפיזי ומקרקע את החוויה.

היכולת להרגיע את הגוף בזמן חרדה אינה פתרון קסם, אך היא תנאי הכרחי ליצירת מרחב בחירה: כשאנחנו פחות מוצפים פיזית, קל יותר לחשוב בהיגיון ולא להיסחף אחר החרדה.

חרדה

לשים לב למה שאתה חושב

אחד המאפיינים המרכזיים של חרדה הוא שפעול של דפוסי חשיבה שליליים, אוטומטיים ולעיתים קטסטרופליים. המוח מתחיל לשדר משפטים פנימיים כמו: "אני לא אצליח", "משהו רע עומד לקרות", "אני אתעלף", או "אני אאבד שליטה". לעיתים קרובות, האדם כלל לא מודע לכך שהמחשבות האלו הן שגורמות להחרפת החרדה – הן נתפסות כאמיתות מוחלטות.

השלב השלישי בהתמודדות עם חרדה הוא לתפוס את המחשבות בזמן. לא לנסות לשכנע את עצמך שהכול בסדר בכוח, אלא להבחין: "אני חושב עכשיו מחשבה מלחיצה", או "עלתה בי מחשבה שאני אכשל – זאת רק מחשבה, לא מציאות". ההבחנה הזו מאפשרת לצאת מהזדהות טוטאלית עם התוכן החרדתי.

כלים מעולמות טיפול CBT עוזרים מאוד בשלב הזה. לדוגמה, טכניקת "הכרטיס המנוגד" – שבה רושמים את המחשבה השלילית, ואז מנסחים לידה מחשבה חלופית מאוזנת. למשל: "אני לא אצליח במבחן" – מול: "אני מתכונן היטב ויש לי סיכוי טוב להצליח".

שימת לב לדיבור הפנימי לא אומרת להילחם בו, אלא ליצור ממנו מרחק. אפשר לדמיין את המחשבות כעננים שחולפים, או כרכבת של משפטים – ואתה לא חייב לעלות על כל קרון.

חרדה

לא להילחם בחרדה, אלא להסכים להיות איתה רגע

אחת הטעויות הנפוצות ביותר בהתמודדות עם חרדה היא המאבק בה. ברגע שמופיעה תחושת חרדה, רבים נכנסים למעגל של פחד מהפחד – הם מנסים "לגרש" את התחושות, להפסיק לחשוב מחשבות מפחידות, או להכריח את עצמם להירגע. אלא שבדיוק כמו חול טובעני – ככל שמנסים להילחם בחרדה, כך היא מתעצמת.

השלב הרביעי מלמד גישה אחרת לגמרי: להסכים להיות רגע עם התחושות. במקום לומר לעצמך "זה לא צריך לקרות לי", אפשר לומר: "אני מרגישה חרדה עכשיו – זה לא נעים, אבל זה מה שקורה". במקום להיכנס ללחץ מעצם התחושות – מתרגלים נוכחות סבלנית מולן.

תרגול מיינדפולנס, למשל, מעודד בדיוק את זה – לשים לב לתחושות גופניות ולמחשבות מבלי לשפוט או לנסות לשנות. אפשר לומר לעצמך: "שלום חרדה, אני מרגיש אותך בגוף", ולתאר לעצמך שאת נותנת לה מקום, בלי שהיא משתלטת.

גישה זו מקטינה את הפחד מהחרדה עצמה, מחזקת את תחושת השליטה ויוצרת הרגל חדש: גם כשעולה גלי חרדה, אפשר פשוט להניח להם לחלוף – כמו גל בים.

אחרי שהסכמנו להיות עם החרדה רגע – נוכל להתחיל להתמקד בדברים שמרגיעים אותנו בפועל. 

חרדה

לחזור לקרקע דרך חושים, תנועה וטקסים פשוטים

בזמן חרדה, התחושות הפנימיות משתלטות: הגוף מתוח, המחשבות רצות, והאדם מרגיש כאילו הוא "עף החוצה מעצמו" – מרחף, מנותק, או על סף התפרקות. במצבים כאלה, המוח זקוק לקרקוע – חזרה לחוויה של בטחון, גוף, וכאן ועכשיו.

השלב החמישי מלמד טכניקות פשוטות אך אפקטיביות של חיזוק הקשר בין הגוף לסביבה. דרך אחת לכך היא גירוי חמשת החושים: מגע, ראייה, שמיעה, ריח וטעם. לדוגמה – מגע של מים קרים, מישוש חפץ מחוספס, הרחת שמן אתרי, או טעימה של מנטה חזקה – יכולים לשדר למוח "אתה כאן, בגוף, ברגע הזה".

דרך שנייה היא תנועה מכוונת: הליכה איטית בבית, תרגול יוגה עדין, או קפיצה במקום – לא כמאמץ גופני אלא כאמצעי לייצב את עצמך בתוך הגוף. לפעמים אפילו לסדר מדף, לטאטא או לקפל בגדים יכול להיות טקס מווסת. הגוף זז – והמוח נרגע.

בנוסף לכך, כדאי לאמץ טקסים קבועים להרגעה: תה צמחים, שמיכה אהובה, מוזיקה שקטה, או סדר פעולות חוזר לפני השינה. החרדה משגשגת בחוסר שליטה – וטקסים פשוטים מחזירים תחושת שליטה דרך הרגל.

חרדה

לדבר עם מישהו שמקשיב באמת

חרדה אוהבת בדידות. היא לוחשת לנו: "אל תשתפי", "אף אחד לא יבין", או "אם תספרי, תיראי חלשה". אבל האמת הפוכה: שיחה עם אדם קשוב, לא שיפוטי ומכיל – יכולה להוריד משמעותית את עוצמת החרדה.

השלב השישי מדבר על חיבור אנושי כתרופה. זה לא חייב להיות טיפול מקצועי – אם כי פסיכותרפיה עם איש או אשת מקצוע יכול בהחלט להיות קרקע בטוחה לעיבוד החרדה. לפעמים מדובר פשוט בחברה טובה, בן משפחה קרוב, או אפילו קבוצה מקוונת תומכת שבה אפשר לומר: "אני מרגישה מוצפת" ולקבל תגובה אנושית, לא שיפוטית, ולא מיד מייעצת.

המפתח הוא לא עם מי מדברים – אלא איך. לא כל אדם מתאים. יש הבדל בין מישהו שממהר להרגיע ("אין לך ממה לדאוג") לבין מי שיודע רק להיות שם, להקשיב, ולומר: "אני איתך. זה באמת קשה". דווקא האישור לכך שהחרדה אמיתית – ולא ניסיון לסלק אותה – יוצר רגיעה.

במובנים רבים, החרדה נחלשת כשהיא נשמעת בקול. כאשר אדם שומע את עצמו מדבר על תחושותיו, ולצידו נמצא מישהו אחר שלא מתרחק – הוא חווה שהוא לא לבד, ושהגוף יכול להירגע.

חרדה

לשנות הרגלים קטנים בחיי היומיום שתומכים בוויסות עצמי

חרדה אינה תופעה שמתרחשת בריק. היא נטענת לאורך היום – לפעמים בגלל עומסים, לפעמים בגלל הרגלים לא מיטיבים, ולפעמים מתוך חוסר תשומת לב למה שהגוף והנפש צריכים. לכן, השלב השביעי כולל שינויים קטנים בשגרה, כאלה שאינם דורשים מהפכה, אך יוצרים מצע בריא לוויסות רגשי קבוע.

אחד ההרגלים החשובים ביותר הוא שינה סדירה. חוסר שינה הוא טריגר מובהק לחרדה – הוא מגביר רגישות, מקטין סף תגובה, ופוגע ביכולת הרגשית להכיל מתח. גם תזונה משפיעה: קפאין, סוכר ואלכוהול, למשל, עלולים להחמיר חרדה, בעוד שתזונה מאוזנת, עשירה במגנזיום ובוויטמין B, עשויה לסייע בוויסות.

פעילות גופנית מתונה, אפילו הליכה יומית של 20 דקות, משחררת חומרים כימיים במוח שמפחיתים סטרס – ומייצבת את הגוף. אבל לא פחות חשוב הוא לוח זמנים שמכיל רגעים של הפסקה: זמן בלי מסכים, בלי ביצועים, רק שהות רגועה.

הוספת הרגלים כמו כתיבה ביומן, מקלחת חמה או הקשבה למוזיקה נינוחה יכולה לשמש עוגנים של רוגע בתוך ימי שגרה לחוצים. לא מדובר ב"לתקן את עצמך" – אלא בלאפשר לעצמך סביבה שתומכת בך.

חרדה

להתחיל לפעול מתוך אומץ, גם כשהחרדה עוד שם

השלב האחרון בהתמודדות עם חרדה איננו ההיעלמות המלאה שלה, אלא ההסכמה לפעול למרות נוכחותה. בניגוד למה שרבים חושבים, המטרה בטיפול בחרדה אינה לחסל אותה לגמרי – אלא ללמוד לחיות חיים מלאים ומשמעותיים גם כשהיא עולה מדי פעם.

בשלב זה, האדם כבר יודע לזהות את החרדה, לווסת את גופו, לא להילחם בתחושות, ולדבר עליה. כעת הוא מוזמן לבחור פעולה – אפילו קטנה – שהחרדה מונעת ממנו, ולעשות אותה בכל זאת. לא מתוך הכחשה, אלא מתוך בחירה.

אם לדוגמה אדם נמנע מנסיעה בתחבורה ציבורית כי "מה יקרה אם אתקף בחרדה", השלב הזה הוא דווקא לעלות לאוטובוס – אולי בליווי אדם תומך, אולי עם תרגול נשימות – ולגלות שהגוף מסוגל להכיל את זה. העשייה היא התרופה העמוקה ביותר לפחד.

כל צעד כזה מחזק תחושת מסוגלות. החרדה אולי עדיין קיימת – אך היא כבר לא מנהלת. זהו הרגע שבו אדם חוצה את הקו שבין הישרדות לחיים.

במובן זה, ההתמודדות עם חרדה איננה רק תהליך טיפולי – אלא דרך חיים אמיצה, שמבוססת על הכרה, חמלה עצמית, ופעולה ערכית. ככל שממשיכים ללכת בה – כך החרדה נעשית שקטה יותר, והחיים – רועשים במובן הטוב.

ביבליוגרפיה

  1. American Psychological Association (APA). (2023). Anxiety.
  2. National Institute of Mental Health (NIMH). (2022). Anxiety Disorders.
  3. Clark, D. A., & Beck, A. T. (2012). The Anxiety and Worry Workbook: The Cognitive Behavioral Solution. Guilford Press.
  4. Harris, R. (2008). The Happiness Trap: How to Stop Struggling and Start Living. Trumpeter Books.
  5. Barlow, D. H. (2002). Anxiety and Its Disorders: The Nature and Treatment of Anxiety and Panic. Guilford Press.
  6. Linehan, M. M. (2015). DBT Skills Training Manual (2nd ed.). Guilford Press.
  7. Kabat-Zinn, J. (1990). Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Bantam Dell.
  8. פרופ' מולי להד. (2023). שישה צעדים להתמודדות עם מצבי לחץ וחרדה. המרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה.

שאלות נפוצות

חרדה רגילה היא תגובה טבעית למצבים מלחיצים, והיא לרוב זמנית. הפרעת חרדה מתבטאת בכך שהתחושות מופיעות בעוצמה גבוהה, נמשכות לאורך זמן ופוגעות בתפקוד היומיומי. אם אתה מרגיש שהחרדה מנהלת אותך או מונעת ממך לחיות את חייך – ייתכן שמדובר בהפרעה שדורשת התייחסות מקצועית.
בהחלט. חרדה גורמת לשינויים פיזיולוגיים כמו דופק מהיר, תחושת מחנק, כאבים בחזה, סחרחורות, שלשולים או נמלול בגפיים. לעיתים אנשים מגיעים לחדר מיון מתוך חשש שמדובר בהתקף לב – אך מתברר שמדובר בהתקף חרדה.
טיפול CBT הוא הגישה המבוססת ביותר לטיפול בחרדה, אך יש גם טיפולים נוספים כמו טיפול ACT, EMDR וטיפול פסיכודינמי. לעיתים משלבים גם תרופות נוגדות חרדה במינון נמוך – בעיקר כאשר החרדה פוגעת בתפקוד.
אם החרדה פוגעת בלימודים, עבודה, זוגיות או בריאות – או אם אתה נמנע מפעולות יומיומיות בגלל הפחד – כדאי לפנות לפסיכולוג או פסיכותרפיסט מוסמך. ככל שפונים מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להתמודדות מוצלחת.
כן, אבל לא תמיד. עבור חלק מהאנשים, תרגול נשימות, שינוי הרגלים ושיחות עם חברים מספקים. עבור אחרים – ההתמודדות דורשת ליווי מקצועי. לא מדובר בחולשה – אלא באחריות כלפי עצמך.
האם הכתבה עניינה אותך?
תגובות
    כלי נגישות
    8 שלבים להתמודדות עם חרדה - פסיכולוגים.קום