עמוד הבית > חדשות > ד"ר אורנה יהודה-אברמסון: כשטייטלים גדולים מסתירים התמחות חסרה
אורנה יהודה אברמסון

ד"ר אורנה יהודה-אברמסון: כשטייטלים גדולים מסתירים התמחות חסרה

ד"ר אורנה יהודה-אברמסון היא דוגמה בולטת למורכבות שמסתתרת מאחורי תארים נוצצים והבטחות מקצועיות. בעידן שבו החברה הישראלית מתמודדת עם טראומות ולחצים חסרי תקדים מאז אירועי 7 באוקטובר, נראה כי חלק מהמטפלים בוחרים להסתמך על תארים ורישומים מרשימים, אך בפועל אינם עומדים בדרישות החוק או ההכשרה הנדרשת. מקרה זה מעלה שאלות נוקבות על אחריות מקצועית, שקיפות ואמון הציבור במטפלים הנדרשים להעניק סיוע רגשי לאנשים פגיעים במיוחד.
avatarPsychologim.com | 21/11/2024 09:32
4

טיפול פסיכולוגי איכותי אינו רק עניין של יוקרה מקצועית – הוא מציל חיים, במיוחד בזמנים שבהם המורכבות הנפשית מגיעה לשיאים חדשים. מאז אירועי 7 באוקטובר, החברה הישראלית נאלצת להתמודד עם מציאות קשה של טראומה, לחץ וחרדה עמוקה. אנשים מכל שכבות האוכלוסייה, ובמיוחד אלו שנפגעו ישירות או נפשית, נדרשים כעת להתמודדות נפשית מורכבת המצריכה תמיכה מקצועית, אמיתית ורגישה. על רקע המציאות הזו, מתחדד הצורך באנשי מקצוע מיומנים ומוסמכים, שעברו את ההכשרה הנדרשת ועומדים בסטנדרטים המחמירים ביותר. אלא שבפועל, קיימים מטפלים המציגים את עצמם כפסיכולוגים מומחים או כמטפלים בשיטות טיפוליות, אך למעשה אינם עומדים בדרישות החוק בישראל. מקרים כאלה מעלים שאלות כבדות משקל, במיוחד כאשר מדובר באנשים פגיעים הזקוקים לעזרה מקצועית ולליווי נפשי אמיתי.

בישראל, משרד הבריאות מגדיר באופן חד משמעי את הקריטריונים לעיסוק בטיפול נפשי. פסיכולוגים המבקשים לעסוק בפסיכותרפיה חייבים לא רק להשלים תואר אקדמי בפסיכולוגיה, אלא גם לעבור התמחות קלינית מקיפה ומפוקחת. רק לאחר סיום תקופת ההתמחות והעמידה במבחני רישוי ניתנת תעודת מומחיות, שמאפשרת עיסוק בטיפול נפשי באופן חוקי ומקצועי. מדיניות זו, שמטרתה להגן על הציבור, מבטיחה שהמטופלים יזכו לקבל טיפול ראוי ומוסמך בלבד, ולכן נדרשת אכיפה חזקה ושקיפות מלאה מצד המטפלים. אך כשמטפלים מציגים עצמם כמומחים על אף שלא עברו את מסלול ההכשרה הנדרש, מדובר בהטעיה הפוגעת באמון הציבור ועלולה לגרום לנזק משמעותי למטופלים.

המקרה של ד"ר אורנה יהודה-אברמסון מדגים את הקשיים הכרוכים בכך, במיוחד בימים אלו. יהודה-אברמסון מציגה את עצמה כפסיכולוגית קוגניטיבית ומטפלת בשיטת CBT, תוך שהיא משתמשת במספר רישום בפנקס הפסיכולוגים ומוסיפה את התואר "דוקטור" – לכאורה, כל מה שנדרש כדי לשדר אמינות ומקצועיות לציבור. עם זאת, מבט מעמיק יותר מעלה כי מאחורי התארים המרשימים עומדת מציאות שונה. אמנם היא רשומה בפנקס הפסיכולוגים, אך היא אינה מחזיקה בתעודת מומחיות, כיוון שלא השלימה את ההתמחות הקלינית הנדרשת בישראל. נוסף על כך, הדוקטורט שלה הוא בפילוסופיה ולא בפסיכולוגיה טיפולית, מה שמטשטש את הגבול בין הכשרה אקדמית לבין יכולת לטפל במצבי טראומה וחרדה.

מערכת האתר ביקשה מד"ר יהודה-אברמסון הבהרות בנוגע להכשרתה ולתחום התמחותה. כשהוצגו בפניה שאלות לגבי עמידתה בדרישות החוק הישראלי, היא השיבה כי היא "מטפלת ב-CBT"  וכי למדה את השיטה בארצות הברית, אך לא הסבירה כיצד הכשרתה עומדת בדרישות משרד הבריאות בישראל. בתשובתה אף ציינה כי בישראל קיימים מורים שלמדו קורסים קצרי מועד ב-CBT ומציעים טיפול בשיטה, אך טענה זו אינה עונה על הדרישה החוקית הקפדנית שמשרד הבריאות מציב למי שמבקש להציע טיפול נפשי כמומחה.

העובדה שד"ר יהודה-אברמסון מתארת את עצמה כפסיכולוגית קוגניטיבית ואף מוסיפה את התואר "דוקטור", מעוררת שאלות אתיות רבות. שימוש במספר רישום בפנקס הפסיכולוגים, כאשר אין הכשרה קלינית מאושרת, עלול להטעות מטופלים פוטנציאליים ולגרום להם לחשוב שמדובר במומחית. ואולם, רישום זה אינו מעניק לה את הזכות לעסוק בפסיכותרפיה או להציג את עצמה כפסיכולוגית מטפלת. כל פסיכולוג המבקש לעבוד כמומחה חייב לעבור את מסלול ההכשרה המלא, המפוקח בקפידה, ורק אז יכול להעניק טיפול באופן חוקי. השימוש במונחים כ"מומחית קוגניטיבית-התנהגותית" מטעה, כיוון שאין תחום כזה המוכר על ידי משרד הבריאות או הקיים כהתמחות חוקית בישראל.

בסיכומו של דבר, המקרה של ד"ר יהודה-אברמסון מדגיש את החשיבות הגדולה בבדיקה מעמיקה של כל מטפל בבריאות הנפש לפני פנייה אליו. המטופלים, בייחוד בעידן של אחריות חברתית מוגברת ובימים שבהם הטראומה הלאומית קשה ומורכבת כל כך, חייבים לדעת שהם פונים למומחה מוסמך, שעבר את ההכשרה המלאה, ושיש לו תעודת מומחיות מוכרת. משרד הבריאות, מצידו, מבהיר חד-משמעית את הכללים ומזהיר מפני טיפולים על ידי גורמים לא מוסמכים.

ממשרד הבריאות נמסר:

"על פי החוק, העיסוק בפסיכותרפיה מותר לפסיכולוגים מומחים או לפסיכולוגים בהתמחות בלבד. ככלל, אין בישראל תחום מומחיות בפסיכולוגיה  הנקרא "פסיכולוגיה קוגניטיבית". הצגתו של פסיכולוג כמומחה בתחום זה מהווה עבירה על חוק הפסיכולוגים וכללי האתיקה, ומטעה את הציבור. בנוסף, CBT היא שיטת טיפול מתחום הפסיכותרפיה, ועל כן, על פי החוק אדם שאיננו מומחה ו/או מתמחה בפסיכותרפיה אינו יכול לטפל באמצעותה. טיפול ע"י מטפלים לא מורשים כנדרש עלול לגרום לנזקים לבריאות הנפשית של המטופל."

מאת ד"ר אורנה יהודה אברמסון נמסר:

"במענה לפנייתך שנשלחה אליי באמצעות מסרון (ווטסאפ), שממנה עולה כי כוונתך לפגוע בשמי הטוב, במעמדי המקצועי, בניסיוני הישיר ובעבודתי שנעשית בעמל רב והשקעה לאורך עשרות שנים, ברצוני להבהיר: אני פסיכולוגית המחזיקה ברישיון משרד הבריאות מספר 27-103371 מאז שנת 2010, עם ניסיון של למעלה מ-14 שנים בתחום. אני בוגרת תואר ראשון, תואר שני ותואר שלישי ממוסדות אקדמיים מוכרים וידועים. הצגתי את עצמי כפסיכולוגית בעלת תואר שני בפסיכולוגיה קוגניטיבית ובעלת דיפלומה בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), וזאת מתוך מטרה לפעול בתום לב ובהתייעצות מקצועית.

הצגה זו נעשתה בהתאם לכל דין ועומדת בכללים שנקבעו, לרבות הקוד האתי של הסתדרות הפסיכולוגים ומול משרד הבריאות. עם זאת, הודעתך מכילה טענות שגויות, שנראה כי מטרתן לפגוע בשמי הטוב, בניסיוני המקצועי ובמוניטין שצברתי לאורך השנים. פרסום תוכן זה ברבים יהווה עוולה של לשון הרע, ואני אאלץ לפעול בכל האמצעים המשפטיים והמקצועיים נגד כל פרסום מסוג זה. זאת, כולל נקיטת הליכים נגד מנהלי האתר וקבוצת הפייסבוק, וכן נגד המודרטורים הרלוונטיים.

מכתבי זה נועד לאפשר לך לחזור בך מטענות הכזב שהועלו בפנייתך ולהימנע מפרסומם."

 נ.ב.

לאחר פנייה לד"ר אורנה יהודה-אברמסון במסגרת תחקיר, עמוד הפייסבוק העסקי שלה נסגר. הסיבה לסגירת העמוד אינה ידועה, אך ייתכן שהיא קשורה לתחקיר או לשיקולים אישיים ומקצועיים של ד"ר יהודה-אברמסון.

קישור

האם הכתבה עניינה אותך?
תגובות
  • מזמן היה צריך לחוקק את חוק הפסיכותרפיה
    אך מכיון שזה אינו קורה , הדבר מהווה פתח להרבה שרלטנים וכליאה לפגיעה בציבור התמים שאינו יכול לדעת האם מקבל טיפול מאיש מקצוע מוסמך או לא .

    מרלן מאור
    |
    21/11/2024 03:22
    • האם ידוע אם מי ממטופליה נפגעו על ידי הטיפול שלה? האם ידוע אם היא עזרה למטופליה? אולי היא אשת מקצוע שעוזרת רבות חאנשים במצוקה? רק מעלה כאן תהיות. אמת שהאופן שהיא מציגה את עצמה מעלה גם תהיות, אבל מכאן ללכנותה שרלטנית ועוד כל מיניה מרחק רב.

      אדם
      |
      23/11/2024 04:08
    • האם היית מפקיד את חייך בידי אדם שמציג את עצמו כטייס מוסמך, אך למעשה לא השלים את ההכשרה הנדרשת? האם היית מוכן להיכנס לניתוח מסובך אצל מנתח שטוען שהוא מומחה, אך אין לו את ההתמחות והניסיון שדורשים החוק והסטנדרטים המקצועיים? במקצועות מסוימים, כמו רפואה, הנדסה אזרחית או תעופה, טעות יכולה לעלות בחיי אדם, ולכן קיימת הקפדה יתרה על הכשרה, רישוי ואכיפה. טיפול נפשי אינו שונה – הוא אמנם פחות מוחשי, אך טיפול שגוי או לא מקצועי עלול להוביל לנזקים נפשיים חמורים, הידרדרות במצב המטופל ואף למצבים מסוכנים כמו פגיעה עצמית או אובדנות. כאשר מדובר במקצועות רגישים כמו טיפול פסיכולוגי, האחריות של המטפל אינה מסתכמת בכוונות טובות. נדרשת שקיפות מלאה והכשרה מעמיקה, שכן מטופלים סומכים על כך שהם פונים למי שעומד בסטנדרטים המחמירים ביותר. כמו שלא היית סומך על "מנתח חובבן" שיטפל בגופך, כך גם בנפש שלך – היא ראויה למקצועיות ולהגנה ברמה הגבוהה ביותר.

      Psychologim.com
      |
      23/11/2024 05:09
  • ישנה טעות מצערת בכתבה העלולה לפגוע באנשים המוסמכים לטיפול בפסיכותרפיה. לא רק פסיכולוגים או מתמחים בפסיכולוגיה אלא גם לפסיכיאטרים שלמדו בית ספר תלת שנתי לפסיכותרפיה; עובדים סוציאליים שלמדו פסיכותרפיה, קרימינולוגים קליניים ומטפלים באמנות ( כמו אמנות חזותית, ביבליוגרפיה ועוד).

    עדנה ויטה
    |
    25/11/2024 09:58
    כלי נגישות