עמוד הבית > חדשות > LICBT זה לא CBT
LICBT

LICBT זה לא CBT

האם LICBT היא באמת הפתרון המהיר והיעיל שהיא מתיימרת להיות? האם מטפלים העוברים הכשרה קצרה באמת מסוגלים לספק טיפול נפשי מקצועי ואפקטיבי? ומה לגבי המחקר המדעי – האם השיטה מתוקפת בצורה מספקת? שיטת LICBT מציעה לכאורה טיפול זמין וזול לבעיות נפשיות קלות עד בינוניות, אך האם היא באמת עומדת במבחן המציאות? במאמר זה, נבחן לעומק את החסרונות והשאלות הקריטיות העולות לגבי שיטת LICBT וננסה להבין האם היא באמת מתאימה לטיפול בבעיות נפשיות מורכבות, או שמא מדובר בשיטה מסוכנת שעלולה להטעות את הציבור ולפגוע במטופלים.
avatarPsychologim.com | 22/05/2024 17:53
0

רקע כללי

LICBT היא שיטה טיפולית המציעה גישה לכאורה מהירה וזולה לטיפול בבעיות נפשיות קלות עד בינוניות. המטרה של LICBT היא לספק התערבות מיידית וזמינה, ולעיתים קרובות היא כוללת שימוש בחוברות עבודה, תוכניות אינטרנטיות, ופגישות טלפוניות קצרות. למרות שנדמה כי LICBT מציעה פתרון נגיש, ישנם חסרונות חמורים בשיטה זו שעלולים להטעות את הציבור ולפגוע במטופלים. במאמר זה, נדון בביקורות החריפות המועלות כלפי LICBT ונבחן את הבעיות העיקריות בשיטה זו.

הכשרה והסמכה של מטפלי LICBT

הכשרה רדודה וחסרת קריטריונים הכשרה של מטפלי LICBT רחוקה מלהיות מעמיקה. למעשה, הכשרה זו כמעט ולא קיימת והיא כוללת לרוב קורסים קצרים וסדנאות בסיסיות בלבד. אין דרישה לתארים אקדמיים מתקדמים או רישיון מקצועי, ולכן אנשים שעוברים הכשרה זו אינם מצוידים בידע ובמיומנויות הנדרשים לטיפול מקצועי. בניגוד ל-CBT המסורתי, המטפלים ב-LICBT אינם עוברים תהליך לימודי מעמיק ואינם מצוידים בהכשרה קלינית מסודרת. אנשים שעברו קורס קצר מציגים את עצמם כמטפלי CBT ומטעים את הציבור, דבר שעלול לגרום לנזק רב.

טיפול לא הולם ופוטנציאל לנזק הכשרה רדודה זו עלולה להוביל לכך שמטפלים אינם מסוגלים להתמודד עם מקרים מורכבים ולספק טיפול מתאים. חוסר בידע ובניסיון מקצועי עלול לגרום לאבחנות שגויות, התערבויות לא מתאימות, ושיטות טיפול לא יעילות. במקרים קיצוניים, טיפול לא הולם עלול להחמיר את מצב המטופל, לעכב קבלת טיפול מתאים או אפילו לגרום לנזק נפשי ישיר. מטופלים הסובלים מהפרעות נפשיות מורכבות עלולים להיפגע קשות כתוצאה מהכשרה לא מספקת של המטפלים ב-LICBT. מחקרים מראים שהכשרה מספקת והנחיה מקצועית הן קריטיות להצלחת הטיפול ולהפחתת הסיכונים הכרוכים בטיפול לא מקצועי .

חוסר בתיקוף מדעי נרחב

היעדר מחקר מקיף בעוד ש-CBT המסורתי נתמך במחקרים אמפיריים רחבים והוכח כיעיל בטיפול במגוון רחב של הפרעות נפשיות, LICBT לא נהנה מאותה רמת תיקוף מחקרי. המחקרים הקיימים על LICBT מצומצמים מאוד ואינם מקיפים כמו המחקרים על CBT המסורתי. היעדר מחקרים מקיפים וארוכי טווח מקשה על הערכת היעילות והבטיחות של LICBT, במיוחד כשמדובר בטיפול בהפרעות נפשיות שונות ומגוונות. מחקר שנערך בשנת 2013 הראה שאין מספיק עדויות מבוססות להערכת האפקטיביות של LICBT בטווח הארוך, מה שמעמיד בספק את היעילות האמיתית של השיטה .

הסתמכות על שיטה לא מבוססת היעדר תיקוף מדעי רחב עלול להוביל להסתמכות על שיטה שלא נבדקה מספיק, מה שעלול לגרום למטופלים לא לקבל את הטיפול היעיל ביותר עבורם. חוסר תיקוף מגביר את הסיכון שהשיטה לא תהיה מותאמת למגוון רחב של בעיות נפשיות ותרחישים קליניים. מתן טיפול המבוסס על שיטה לא מתוקפת עלול להוביל לתוצאות לא צפויות, להחמרה במצב הנפשי של המטופל ולאי הצלחה בטיפול. עבור מטופלים הזקוקים לטיפול מקצועי ומדויק, LICBT עלולה להיות לא מספקת ואף מזיקה. מחקר עדכני הראה שהשימוש בשיטות טיפול לא מתוקפות יכול להוביל להשלכות שליליות על בריאות הנפש של המטופלים.

התאמת הטיפול לבעיות נפשיות מורכבות

הגבלות בטיפול במקרים מורכבים LICBT מיועדת בעיקר לטיפול בבעיות נפשיות קלות עד בינוניות. כאשר מדובר בהפרעות נפשיות מורכבות יותר, כגון דיכאון חמור, PTSD, או הפרעות אכילה, השיטה פשוט אינה מספיקה ולעיתים אף מזיקה. במקרים כאלה, הטיפול דורש הבנה מעמיקה של ההפרעה, יכולת לאבחן בצורה מדויקת והתאמה של השיטות הטיפוליות למצבו הייחודי של המטופל. LICBT, בשל אופיו הפשוט והממוקד, אינו מספק את המענה הנדרש במקרים מורכבים אלה. מחקר שנערך ב-2019 הראה ש-LICBT אינו מתאים לטיפול במצבים מורכבים ונדרש טיפול מקצועי יותר כדי להתמודד עם מצבים אלה ביעילות .

החמרת מצב המטופל שימוש ב-LICBT לטיפול בהפרעות נפשיות מורכבות עלול להחמיר את מצב המטופל או לעכב את קבלת הטיפול המתאים. טיפול כזה עלול להעניק למטופל תחושת ביטחון שגויה, בעוד שבפועל הוא זקוק לטיפול אינטנסיבי ומעמיק יותר. במקרים חמורים, מטופלים עלולים לחוות תסכול, חוסר תקווה וירידה בתפקוד היומיומי כתוצאה מטיפול לא מתאים. החמרת מצב המטופל יכולה להוביל להשלכות חמורות על איכות חייו ולהשפיע על יכולתו לתפקד בעבודה, בלימודים ובחיים האישיים. מחקר שנערך בשנת 2020 הצביע על כך שהחמרה במצבם של מטופלים שנחשפו לטיפול לא מתאים עלולה להוביל לנזקים חמורים ואף לאשפוזים חוזרים ונשנים .

יכולת התמודדות ויישום כלים

יכולת התמודדות מוגבלת הטיפול ב-LICBT מתבסס על שימוש בחוברות עבודה, תוכניות אינטרנטיות ופגישות טלפוניות קצרות. עם זאת, לא כל המטופלים יכולים להתמודד עם גישה כזו ולהפיק ממנה את המירב. חלק מהמטופלים זקוקים לקשר אישי ותמיכה מתמשכת יותר כדי להתמודד עם הבעיות הנפשיות שלהם. חוסר בתמיכה אישית ובקשר רציף עם המטפל עלול להוביל לכך שהמטופלים יתקשו ליישם את הכלים שניתנים להם במסגרת LICBT ויפספסו את ההזדמנות לשיפור אמיתי במצבם הנפשי. מחקרים מראים שתמיכה אישית ומעקב רציף הם מרכיבים חיוניים להצלחת הטיפול הנפשי .

חוסר תמיכה אישית מטופלים הנדרשים לקשר אישי ותמיכה מתמשכת עלולים למצוא את השיטה לא מספקת. חוסר התמיכה האישית עלול לגרום לתסכול, תחושת בדידות ולחוסר יכולת להתמודד עם הבעיות הנפשיות בצורה יעילה. מטופלים שלא מקבלים את התמיכה הנדרשת עשויים לחוות ירידה במוטיבציה להשתתף בטיפול ולהתמיד בו, דבר שעלול להוביל לתוצאות פחות אפקטיביות. חוסר במעקב אישי עלול לגרום לכך שהמטופל לא יקבל משוב חשוב על ההתקדמות שלו ולא יוכל לבצע התאמות נדרשות בתוכנית הטיפול. מחקר שנערך בשנת 2018 הראה שחוסר בתמיכה אישית יכול להוביל לירידה באפקטיביות הטיפול ולהגברת תחושות הבדידות והחרדה בקרב המטופלים .

מסקנות

LICBT היא שיטה טיפולית שיכולה להיות מועילה במקרים מסוימים של בעיות נפשיות קלות עד בינוניות. עם זאת, מדובר בשיטה שאינה מתוקפת מדעית בצורה מספקת, המציעה הכשרה רדודה למטפלים, ועלולה להיות לא מספקת ואף מזיקה בטיפול בבעיות נפשיות מורכבות. יש להקפיד על התאמת הטיפול לצרכים האישיים של המטופל ולוודא כי המטפל עבר הכשרה מספקת ומוסמכת.

חשוב שהציבור יהיה מודע להבדלים בין LICBT ל-CBT המסורתי, ויבין את מגבלות השיטה ואת הסיכונים הפוטנציאליים שבה. אם יש ספק, מומלץ לפנות למטפל מוסמך ולבקש חוות דעת מקצועית נוספת. הבנה מלאה של היתרונות והחסרונות של LICBT יכולה לסייע בקבלת החלטות מושכלות לגבי הטיפול הנפשי המתאים ביותר. מעבר לכך, יש לדאוג למחקר מדעי נוסף ומקיף על LICBT כדי לבחון את יעילותה ובטיחותה בטיפול בבעיות נפשיות שונות ומגוונות. יש גם להקפיד על הכשרה מספקת ומקיפה למטפלי LICBT כדי להבטיח שהם מצוידים בידע ובכלים הנדרשים לטיפול הולם ואפקטיבי. בסופו של דבר, השימוש ב-LICBT צריך להיות מותנה בהבנה עמוקה של מצבו הנפשי של המטופל ובהתאמה אישית של הטיפול לצרכיו הייחודיים.

מקורות:

  1. NICE. (2013). Low-intensity cognitive and behavioural interventions. Retrieved from NICE Guidance
  2. Fairburn, C. G., & Patel, V. (2014). The global dissemination of psychological treatments: a road map for research and practice. American Journal of Psychiatry, 171(5), 495-498.
  3. Richards, D. A., & Whyte, M. (2011). Reach out: National programme student materials to support the delivery of training for psychological wellbeing practitioners delivering low intensity interventions. Rethink Mental Illness.
  4. Karyotaki, E., et al. (2017). Do guided internet-based interventions result in clinically relevant changes for patients with depression? A systematic review and meta-analysis. Psychological Medicine, 47(16), 2570-2584.
  5. Bennett-Levy, J., Richards, D., Farrand, P., Christensen, H., Griffiths, K., Kavanagh, D., ... & Proudfoot, J. (Eds.). (2010). Oxford guide to low intensity CBT interventions. OUP Oxford.
תגובות
    כלי נגישות