עמוד הבית > חדשות > אגרנות כפייתית: זווית קלינית מעמיקה
אגרנות

אגרנות כפייתית: זווית קלינית מעמיקה

אגרנות כפייתית היא הרבה מעבר לצבירת חפצים – זו הפרעה נפשית מורכבת, המשפיעה על חיים שלמים. המאמר הקליני המקיף הזה בוחן את התופעה לעומק: מאפיינים רגשיים וקוגניטיביים, קשר לטראומה ודיכאון, השפעות על המשפחה והקהילה, ואת דרכי ההתערבות הרגישות והמקצועיות האפשריות.
avatarPsychologim.com | 09/04/2025 13:42
0

אגרנות כפייתית (Hoarding Disorder) מוגדרת כהפרעה נפשית המאופיינת בקושי עקבי לוותר או להיפטר מחפצים, ללא קשר לערכם האובייקטיבי. הקושי נובע מצורך עז לשמר את הפריטים וממצוקה משמעותית המופיעה כאשר קיימת מחשבה על ויתור עליהם. האגירה יוצרת עומס משמעותי בבית, לעיתים עד כדי פגיעה בתפקוד היומיומי של האדם ובסביבתו.

האבחנה של ההפרעה הוכנסה לראשונה כישות עצמאית ב-DSM-5, לאחר שבעבר נחשבה לסוג של תסמין בתוך הפרעת אובססיביות-קומפולסיבית (OCD). עם השנים, מחקרים מצאו שהאגרנות שונה באופייה מה-OCD, הן בפרופיל הקליני והן בתגובתיות לטיפול. אגרנות לרוב מלווה באי-הכרה בבעיה מצד המטופל, דבר המעמיק את הקושי בטיפול ומציב אתגר טיפולי משמעותי.

לצורך קביעת אבחנה יש לבחון מספר קריטריונים, ובהם: קושי מתמשך לוותר על חפצים; צבירת חפצים שמובילה לעומס פיזי ממשי; והפגיעה בתפקוד היומיומי או בסביבת המגורים. חשוב להבדיל בין אגרנות פתולוגית לבין התנהגות אגירה "נורמטיבית" אשר עלולה להתקיים אצל אנשים שחיים בעוני, עוברים טראומה, או מבטאים זהות תרבותית דרך אגירה.

מחקרים קליניים מצביעים על כך שההפרעה מופיעה בשכיחות של כ-2%-6% מהאוכלוסייה, עם נטייה להתפתח בהדרגה – לעיתים כבר מגיל ההתבגרות, אך להגיע לשיא הביטוי הקליני בגיל הבגרות המאוחרת. קיים קשר הדוק בין אגרנות לבין הפרעות נלוות כגון דיכאון, חרדה כללית, הפרעות קשב וריכוז, ולעיתים גם פגיעות נוירולוגיות.

חשוב להבחין גם בין אגרנות נפשית (שבה המטופל קשור רגשית לפריטים) לבין מצבים רפואיים או נוירולוגיים שמובילים להתנהגות דומה – לדוגמה, ירידה קוגניטיבית בשל דמנציה או פגיעה מוחית טראומטית. ההבחנה הזו הכרחית לצורך תכנון התערבות מדויקת.

מאפיינים רגשיים וקוגניטיביים של אגרנות כפייתית

אגרנות כפייתית מלווה בדפוסים רגשיים וקוגניטיביים ייחודיים, ההופכים אותה לאחת ההפרעות המאתגרות ביותר לטיפול. המטופלים לרוב חווים קשר רגשי עמוק לחפצים – תחושות כמו הרגעה, זהות עצמית, משמעות סמלית ואף אהבה עלולות להיקשר לפריטים חסרי ערך אובייקטיבי. מנגד, עצם הרעיון של זריקת חפץ מעורר חרדה קיומית, תחושת אובדן ושליטה פגועה.

במישור הקוגניטיבי, מחקרים מצביעים על לקויות בתפקודים ניהוליים – במיוחד ביכולת קבלת החלטות, ארגון וסיווג מידע. אנשים עם אגרנות מתקשים להעריך מהם חפצים "חשובים" ומהם חסרי תועלת, דבר שמוביל לתחושת שיתוק וחוסר יכולת לפעול. בנוסף, נמצאה נטייה לחשיבה פרפקציוניסטית (אם לא אצליח להחליט באופן מושלם, עדיף לא להחליט כלל), אשר מגבירה את הדחיינות ואת היעדר הסינון.

קיימת גם פרשנות קוגניטיבית מעוותת של ערך הפריטים: מטופלים רבים מאמינים שחפץ כלשהו עוד יהיה "שימושי מתישהו", או שיש לו ערך רגשי בלתי ניתן לשחזור. דפוסים אלה מחוזקים פעמים רבות על ידי חוויות חיים מוקדמות – כמו אובדן, נטישה או טראומה – שבהן החפצים שימשו אובייקטים מחזיקים ובעלי משמעות מייצבת.

מן הפן הרגשי, רבים מהמטופלים חווים בושה עמוקה, במיוחד כאשר מתחילים להיחשף לפגיעות שגורמת האגירה – הן לעצמם והן לסביבתם. תהליך האגרנות עצמו עשוי לשמש מנגנון הגנה מפני רגשות קשים – דיכאון, חרדה, ריקנות או בדידות. עבור חלקם, ההתעסקות באיסוף, מיון ושמירה על החפצים מספקת תחושת שליטה ונחמה אל מול כאוס פנימי.

אחד האתגרים המרכזיים בטיפול הוא פער בתפיסת המציאות – המטופל לעיתים מכחיש את הבעיה או אינו רואה בה בעיה כלל, מה שמקשה על יצירת ברית טיפולית. לכך מצטרפת תגובת הסביבה – לעיתים תוקפנית, משפילה או נואשת – שמגבירה את תחושת הסטיגמה והבידוד.

אגרנות כפייתית והקשרים נלווים – טראומה, דיכאון ונוירולוגיה

אגרנות כפייתית לעיתים קרובות אינה מופיעה לבדה, אלא שלובה ברקע רגשי, טראומטי ולעיתים אף נוירולוגי, שמעמיק את ההבנה של התופעה ומכוון את ההתערבות. אחד הממצאים הבולטים במחקרים הוא הקשר בין אגרנות לבין חוויות טראומטיות בעבר – בעיקר אובדן פתאומי של אדם קרוב, גירושין, אשפוזים פסיכיאטריים של בני משפחה, שכול או ילדות רוויית חוסר יציבות. באותם מקרים, שמירת החפצים מתפקדת כמנגנון הגנה מפני תחושת הרס ואובדן נוסף – מעין "ביטוח רגשי" מפני כאב שלא ניתן לשאת.

במחקרים קליניים נמצא כי שיעורי הדיכאון והחרדה בקרב אנשים עם אגרנות כפייתית גבוהים במיוחד, ולרוב מלווים באובדנות סמויה או גלויה. התחושה של חוסר ערך, כישלון חברתי וחיים "בלתי ניתנים לשליטה" יוצרת מעגל סבל חוזר. אגרנות – שמתחילה פעמים רבות כמנגנון התמודדות – הופכת בעצמה לגורם מייסר, שמעמיק את הדיכאון ותחושת החנק הפיזי והנפשי כאחד.

מעבר להיבט הרגשי, קיימות עדויות לקשר בין אגרנות ללקויות נוירולוגיות, במיוחד בתפקודים פרונטליים של המוח. מיפוי מוחי (fMRI) הדגים פעילות שונה אצל אנשים עם אגרנות בעת קבלת החלטות או כאשר הם מתבקשים להשליך חפץ – בעיקר באזורים הקשורים לקונפליקט רגשי, קבלת החלטות וזיהוי משמעות. תפקודים ניהוליים פגועים, כמו קשב מפוצל, חוסר גמישות מחשבתית וקושי בארגון מידע, נמצאו שכיחים במיוחד, גם ללא אבחנה רשמית של ADHD או הפרעות קוגניטיביות.

אבחנה מבדלת נדרשת גם כלפי מצבים נוירולוגיים מתקדמים כמו דמנציה פרונטו-טמפורלית, בהם מופיעה אגרנות כאחד הסימנים המוקדמים. במקרים אלה, יש להבחין בין תהליך ניווני מתקדם לבין הפרעה פסיכיאטרית ראשונית.

השילוב בין פגיעות רגשית עמוקה, דפוסי התמודדות לא יעילים, ועיבוד קוגניטיבי לקוי הופך את האגרנות הכפייתית להפרעה חוצת תחומים – נפש, מוח, ביוגרפיה – ודורש התייחסות טיפולית אינטגרטיבית ומבוססת אבחנה מדויקת.

השפעות סביבתיות ומשפחתיות של אגרנות כפייתית

אגרנות הכפייתית משפיעה במידה רבה לא רק על האדם החי עם ההפרעה, אלא גם על בני משפחתו, שותפיו לחיים ולעיתים אף על הקהילה כולה. הדינמיקה המשפחתית סביב אדם עם אגרנות מורכבת במיוחד, שכן החפצים "כובשים" את המרחב הפיזי והרגשי של הבית, לעיתים עד כדי הפיכתו לבלתי ראוי למגורים. כתוצאה מכך, בני משפחה עלולים לחוות תסכול, בושה, חוסר אונים ולעיתים אף סכנה ממשית לבריאותם וביטחונם.

אצל בני זוג, אגרנות כרונית יוצרת פעמים רבות מתחים זוגיים חמורים: צד אחד שואף לארגון וסדר, בעוד הצד האוגר חווה כל ניסיון לסידור כפלישה ואלימות. הקונפליקטים הללו מלווים לעיתים בהאשמות הדדיות, ניכור רגשי ותחושת נרדפות. במקרים רבים, בן הזוג הבריא פונה לבדו לטיפול, מתוך מצוקה רגשית ותחושת ייאוש מהיעדר שינוי.

ילדים להורים עם אגרנות עשויים לגדול בסביבה כאוטית, לא בטוחה ולעיתים אף מוזנחת. מחקרים מצביעים על תחושת בושה עמוקה בקרב ילדים אלה, המסתירים את מצב הבית מחבריהם, נמנעים מלהזמין אורחים ולעיתים אף סובלים מהדרה חברתית. לאורך זמן, החוויה עשויה לעצב דפוסי התקשרות לא בטוחים, קושי להציב גבולות, או לחילופין – נטייה לפרפקציוניזם קיצוני מתוך ניסיון לשלוט בכאוס.

כשהאגרנות מתקיימת בסביבה עירונית או בבתים משותפים, היא עלולה להפוך לבעיה קהילתית: הצטברות חפצים במדרגות, סכנת שריפה, מפגעים תברואתיים וריחות חריפים עשויים להוביל לתלונות שכנים, התערבות רשויות רווחה ולעיתים אף צווי פינוי. עבור האדם האוגר, כל התערבות חיצונית נחווית כאיום טראומטי, המוביל להסתגרות ולהחרפה של הסימפטומים.

התערבות סביבתית מחייבת עדינות רבה: מאמצי ניקיון כפויים ללא שיתוף פעולה רגשי עלולים לפגוע באמון ולהחריף את ההתנגדות. לעומת זאת, שילוב בני המשפחה בתהליך הטיפולי, תוך קבלת הדרכה ותמיכה רגשית עבורם, נמצא יעיל בהפחתת קונפליקטים וביצירת תשתית לשינוי ארוך טווח.

גישות טיפול באגרנות כפייתית – בין CBT להתערבות מערכתית

הטיפול באגרנות כפייתית מהווה אתגר קליני מהותי בשל מורכבות התסמינים, העומס הרגשי, והיעדר מוטיבציה או תובנה בקרב רבים מהמטופלים. אחת הגישות המובילות בטיפול היא הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT), אשר מותאמת במיוחד לאגרנות. מדובר בפרוטוקול ייחודי הכולל מספר רכיבים: פסיכו-חינוך, שינוי אמונות לגבי ערך החפצים, בניית מיומנויות סיווג, קבלת החלטות, וחשיפה הדרגתית לויתור על פריטים. מטרה מרכזית היא להפחית את החרדה הנלווית להשלכת חפצים ולחזק את תחושת המסוגלות.

הגישה הקוגניטיבית משלבת עבודה עם יומנים, צילומים, ותהליכים של רה-פריימינג (מסגור מחדש), כדי לאתגר את האמונות המקובעות על חשיבות כל חפץ. במקביל, נדרשת חשיפה הדרגתית לסיטואציות של פרידה או סדר, תוך שמירה על קצב המטופל. העבודה נמשכת לרוב חודשים ארוכים ולעיתים אף שנים, בשל עוצמת ההיקשרות הרגשית לחפצים והפחד מהתמוטטות רגשית בעקבות שינוי מהיר מדי.

במקרים מסוימים נעשה שימוש בתרופות – בעיקר SSRIs – במיוחד כאשר קיימת קומורבידיות עם דיכאון או חרדה, אך יעילותן בהפחתת האגרנות עצמה מוגבלת. טיפול פסיכודינמי עשוי להיות רלוונטי בעיקר במצבים בהם הקשר הטיפולי עצמו מהווה קרקע לעיבוד טראומות עבר, חוויות של נטישה או אובדן שהונחו בבסיס האגרנות.

ככל שמתברר שהאגרנות מתקיימת בתוך דינמיקה משפחתית או זוגית, נדרש שילוב של גישה מערכתית. טיפול משפחתי עשוי לאפשר שיח פתוח על הקשיים, תוך קידום הבנה הדדית ומציאת דרכים לשימור היחסים גם בתוך גבולות חדשים. הדרכת הורים או בני זוג עשויה לכלול בניית תכנית תגובה לתסכול, הצבת גבולות רכים אך ברורים, וחיזוק ערוצים של תקשורת לא שיפוטית.

קיימות גם התערבויות קהילתיות במצבים קיצוניים, כגון שילוב עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק וצוותי דיור מוגן. הגישה המומלצת כיום היא אינטגרטיבית, הרואה את האדם האוגר לא רק דרך הסימפטום, אלא בהקשר של עברו, סביבתו, זהותו וקשריו – ומתוך כך בונה תהליך טיפול רגיש, ממושך, אך אפשרי.

אתיקה, גבולות והתערבות בכפייה – סוגיות קליניות בטיפול באגרנות

הטיפול באגרנות כפייתית מפגיש פסיכולוגים עם שאלות אתיות ומקצועיות סבוכות, במיוחד במצבים שבהם האדם האוגר מסרב לטיפול, מתנגד לכל שינוי, או מביע תובנה חלקית בלבד לגבי מצבו. הגבול בין כבוד לאוטונומיה של המטופל לבין הצורך להגן על שלומו הפיזי והנפשי – ועל שלומם של הסובבים אותו – לעיתים מיטשטש, ודורש שיקול דעת עמוק.

אחת הסוגיות המרכזיות היא השאלה מתי נכון להתערב בכפייה. כאשר קיימת סכנה ממשית – שריפות, קריסת תשתיות, מפגעים תברואתיים חמורים, או הזנחה של ילדים – ייתכן שיידרש דיווח לרשויות הרווחה או לצוותים משפטיים. אך פעולה כזו, כאשר נעשית ללא רגישות, עלולה לחבל באופן קשה באמון המטופל ולהוביל להתנתקות מוחלטת מהתהליך הטיפולי. גם כאשר קיימת עילה משפטית לפינוי, יש לשקול היטב את הדרך בה נעשית ההתערבות, ולבחור, ככל האפשר, בגישה מדורגת המלווה בתמיכה נפשית.

גם שאלת ההסכמה לטיפול מורכבת. מטופלים רבים אינם מזהים את האגרנות כבעיה, מה שמעמיד בסימן שאלה את היכולת לגייסם באופן אותנטי לטיפול. במצבים כאלה, המפגש הראשוני עם המטפל אינו עוסק ב"פתרון הבעיה", אלא בבניית אמון, קבלה לא שיפוטית, והתמקדות בכאב הפנימי ולא רק בחפצים. לעיתים, רק לאחר חודשים ארוכים של עבודה טיפולית ניתן להתחיל בהדרגה שינוי ממשי בסביבה הפיזית.

במקרים בהם קרובי משפחה פונים לקבלת עזרה עבור אדם אוגר שאינו מוכן לטיפול, יש להעניק ליווי רגשי ותמיכה לבני המשפחה עצמם, ולעזור להם לבחון את גבולותיהם, דרכי התקשורת האפשריות והמרחבים שהם יכולים (או לא יכולים) להשפיע בהם. הדרכה משפחתית נפרדת מהטיפול באדם האוגר לעיתים קריטית לשמירה על בריאותם הנפשית.

הניסיון להשליט סדר מהיר או "לנקות את הבית" עלול להיתפס כאקט אלים, המשחזר חוויות של אובדן שליטה או השפלה – וחובה על אנשי מקצוע להימנע ממסרים שמעמיקים את הבושה והאשמה. קיים צורך ממשי בהכשרת אנשי טיפול לעבודה עם אוכלוסייה זו, הכוללת ידע קליני, כלים התנהגותיים, וגישה אתית רגישה לאוטונומיה, טראומה והחלמה בקצב האישי של המטופל.

ביבליוגרפיה

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author

Frost, R. O., & Hartl, T. L. (1996). A cognitive-behavioral model of compulsive hoarding. Behaviour Research and Therapy, 34(4), 341–350

Tolin, D. F., Frost, R. O., & Steketee, G. (2014). CBT for hoarding disorder: A group therapy program. Oxford University Press

Ayers, C. R., Saxena, S., Golshan, S., & Wetherell, J. L. (2010). Age at onset and clinical features of late life compulsive hoarding. International Journal of Geriatric Psychiatry, 25(2), 142–149

Woody, S. R., Kellman-McFarlane, K., & Welsted, A. (2014). Review of cognitive performance in hoarding disorder. Clinical Psychology Review, 34(4), 324–336

Grisham, J. R., Norberg, M. M., Williams, A. D., Certoma, S. P., & Kadib, R. (2010). Categorization and cognitive deficits in compulsive hoarding. Behaviour Research and Therapy, 48(9), 866–872

Steketee, G., Frost, R. O., Tolin, D. F., Rasmussen, J., & Brown, T. A. (2010). Waitlist-controlled trial of cognitive behavior therapy for hoarding disorder. Depression and Anxiety, 27(5), 476–484

האם הכתבה עניינה אותך?
תגובות
    כלי נגישות
    אגרנות כפייתית: טיפול ואבחון מקצועי