עמוד הבית > חדשות > OCD: גישות מתקדמות ועתידיות
OCD

OCD: גישות מתקדמות ועתידיות

הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) מציבה אתגר טיפולי ואבחוני ייחודי, אך בשנים האחרונות ניכרת פריצת דרך של ממש בגישות ההתערבות. שילוב בין CBT, טכנולוגיות טיפול מתקדמות וכלים מבוססי קבלה מאפשר להתאים את הטיפול לפרופילים קליניים מורכבים – ולשפר את איכות החיים של הסובלים מההפרעה.
avatarPsychologim.com | 06/12/2024 14:32
1

הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) נחשבת כיום לאחת ההפרעות הקשות ביותר מבחינת פגיעה באיכות החיים והתפקוד היום-יומי, לצד שיעור אבחנה שאינו זניח באוכלוסייה הכללית. עבור קלינאים, מדובר באתגר אבחוני וטיפולי כאחד, שכן התכנים הטורדניים עשויים להיראות לעיתים כתחום אפור שבין חרדה, דיכאון, ולעיתים אף מאניה דפרסיה או פסיכוזה. עם זאת, ישנם מאפיינים ברורים המבחינים את OCD כהפרעה בפני עצמה: מחשבות חודרניות שהמטופל חווה כזרות ובלתי רצויות, ותגובות טקסיות חוזרות שנועדו להפחית את החרדה – אך לרוב מחריפות את המצוקה בטווח הארוך. כאן נכנס לתמונה טיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT), שנחשב לגישת הבחירה עבור טיפול ב-OCD, ובפרט כשמדובר בהתערבות הכוללת חשיפה ומניעת תגובה (ERP).

CBT ל-OCD מבוסס על ההנחה כי יש לנתק את הקשר האסוציאטיבי בין הגירוי המאיים (למשל: מחשבה על פגיעה באחרים, פחד מזיהום או חוסר סימטריה) לבין ההתנהגות הכפייתית (שטיפת ידיים, בדיקה חוזרת, בקשת הרגעה). תהליך זה נעשה באמצעות חשיפה הדרגתית למקור החרדה, לצד מניעת התגובה הטקסית, תוך ליווי קוגניטיבי שנועד לאתגר את המחשבות הלא רציונליות. הדגש המרכזי אינו על הבנת מקור הסימפטומים בעברו של המטופל, אלא על שינוי ההתנהגות בהווה והפחתת רגישות לגירוי. הטיפול, שמאורגן היטב מבחינת מבנה, משך ותוכנית התערבות, מתאים למבוגרים ולילדים כאחד – ובמקרים רבים משולב גם עם טיפול תרופתי מסוג SSRI.

ההתקדמות בטיפול ב-OCD נמדדת לא רק בהפחתת מספר הטקסים או בעוצמת המחשבות, אלא גם ביכולת של המטופל לשהות במצוקה מבלי לפעול על פיה. זו מיומנות ליבה בגישת CBT ל-OCD, ויש לה השפעה ישירה על שיפור התפקוד הכללי, ההסתגלות החברתית והתחושה של שליטה עצמית. ככל שהמטופל מתרגל לשהות במצבים מאיימים ללא ביצוע כפייתי, כך יורדת עוצמת החרדה, והתלות בדפוס הכפייתי הולכת ומתפוגגת. עם השנים, הצטברו עדויות מחקריות רבות לאפקטיביות של גישה זו, והיא מהווה כיום סטנדרט טיפולי מקובל ברוב המרכזים האקדמיים והקליניים המובילים בעולם.

התאמות טיפוליות ורגישות קלינית

למרות היעילות הגבוהה של CBT בטיפול ב-OCD, יש להכיר בכך שלא כל מטופל מגיב בצורה אחידה להתערבות. חלק מהאתגרים המרכזיים בעבודה עם מטופלים הסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית נעוצים באופן שבו ההפרעה מתארגנת סביב נושאים שונים – החל ממחשבות אגרסיביות וכלה בפחד מהדבקה, צורך בסימטריה, טוהר מוסרי או חוסר ודאות. כל תמה כזו מתנהגת כישות טיפולית כמעט נפרדת, ודורשת התאמה של תהליך החשיפה, שפת ההתמודדות ומשך ההתערבות. לדוגמה, חשיפה עבור מטופל עם תכנים מיניים או דתיים עלולה להיות מורכבת יותר, עקב בושה, אשמה או חוסר יכולת לבטא את התוכן באופן גלוי. לכן, CBT ל-OCD מחייב לא רק הבנה תיאורטית של המודל ההתנהגותי-קוגניטיבי, אלא גם רגישות קלינית גבוהה והתאמה אישית של תהליך הטיפול.

אחד הרכיבים המשמעותיים ביותר בטיפול ב-OCD הוא האימון בשהייה עם חרדה. מדובר בפיתוח יכולת של המטופל לא לברוח מהגירוי המפחיד, אלא להישאר במגע עמו – פיזית, מחשבתית או רגשית – מבלי לפעול על פי הדחף הכפייתי. במקרים רבים, יש לשלב טכניקות של מיינדפולנס או אלמנטים של ACT (Acceptance and Commitment Therapy) על מנת לסייע בהכלה של התחושות הקשות. המטופלים לומדים לזהות כי למרות עוצמת החרדה, היא אינה מסוכנת, אינה מצריכה תגובה מיידית, ולרוב גם פוחתת באופן טבעי כאשר לא מחזקים אותה דרך הימנעויות. זהו תהליך שמחייב התמדה, ליווי אמפתי ומבנה טיפולי עקבי. מטפלים חסרי ניסיון עשויים להירתע מעוצמת התגובה או לנסות להרגיע – אך אלו תגובות שעלולות לשמר את ההפרעה במקום לפרקה.

CBT ל-OCD מלווה לעיתים קרובות בתיעוד עצמי שיטתי: יומני חשיפה, דירוגי מצוקה (SUDS), זיהוי דפוסי חשיבה מעוותים, והצבת מטרות קונקרטיות. עבודה מסוג זה מחזקת את תחושת השליטה של המטופל על תהליך ההחלמה ומאפשרת גם למטפל לעקוב אחר מגמות, שינויים והתנגדויות. עם זאת, חשוב לציין שגם כאשר יש שיפור משמעותי, קיים סיכון להישנות – במיוחד בתקופות של סטרס מוגבר, שינויים בחיים או ירידה בנטילת התרופות. לכן, CBT ל-OCD כולל גם פרוטוקולים של מניעה ותחזוקה ארוכת טווח, במטרה להפחית את שיעורי הרגרסיה. עבודה פסיכו-חינוכית עם המטופל ומשפחתו היא מרכיב מרכזי ביצירת רצף טיפולי שמאפשר שמירה על התקדמות והימנעות מהחמרה חוזרת.

קשיים בתהליך החשיפה ודרכי התמודדות

המרכיב המרכזי של CBT ל-OCD הוא חשיפה ומניעת תגובה (ERP), אך זהו גם אחד האתגרים המורכבים ביותר מבחינה טיפולית. ברמה העקרונית, כל חשיפה לגירוי מעורר חרדה צריכה להיות מדורגת, נבנית יחד עם המטופל, ונערכת תוך איזון בין נוכחות מצוקה לבין מסוגלות להתמודד עמה. אולם בפועל, לא מעט מטופלים נתקלים בקושי ממשי להסכים להיכנס לחשיפה, ואף מפתחים התנגדות פעילה לתהליך, בין אם במודע ובין אם באמצעות מנגנוני הימנעות מתוחכמים. חלק מהמטופלים, למשל, יטענו כי “אינם מוכנים עדיין”, יבטלו פגישות חוזרות, או יטו להפחית בערך הגירוי כלא רלוונטי. כל אלה מבטאים רתיעה עמוקה מהמפגש עם החרדה, ויש להם מקום בתוך הדינמיקה הטיפולית. על המטפל להיות מודע לכך ש-OCD אינה רק חוויה טורדנית אלא גם מבנה אישיותי נוקשה בחלק מהמקרים – ועל כן נדרשת עבודה זהירה עם הגבולות, הסכמות והאחריות של המטופל לתהליך.

קושי נפוץ נוסף הוא הצפה רגשית בזמן החשיפה. כאשר מטופל מתמודד עם תוכן אובססיבי בעל אופי טראומטי, דתי, מיני או מוסרי – הסיכון לדיסוציאציה, חרדה חדה או תגובת פאניקה עולה. לכן, CBT ל-OCD במקרים אלו דורש הערכה דינמית ורגישה של רמת ההצפה מול יכולות ההכלה. לעיתים, יהיה צורך לבנות שלבים ביניים, להשתמש בטכניקות של ויסות רגשי או לאפשר יותר זמן בעיבוד טרום-חשיפתי. כמו כן, חשוב שהמטפל יעבור הכשרה מספקת בזיהוי סימני דחק מוגבר ובשימוש נכון במודלים אינטגרטיביים – למשל, שילוב של מרכיבים מהגישה הדיאלקטית (DBT) או מתערבויות מבוססות חמלה. העבודה במקרים כאלה אינה מתבצעת על פי פרוטוקול נוקשה, אלא מתוך אינטגרציה בין מודל לבין אדם.

חלק מהמטופלים יפגינו שיפור ראשוני מובהק אך לאחר מכן "יתקעו" ברמת מצוקה מסוימת – כלומר, יצליחו להיחשף לגירוי אך לא ירגישו ירידה משמעותית בחרדה. מצב זה עשוי להוביל לתחושת כישלון ואף לפרשנות מוטעית של אי-התקדמות. בתגובה לכך, יש להסביר למטופל כי השיפור ב-OCD אינו בהכרח ליניארי – אלא כולל תנודות, האטות ולעיתים אף נסיגה זמנית. CBT ל-OCD בנוי כך שהוא מאפשר חזרה מדורגת גם לאחר רגרסיה, ודווקא השהייה בתסכול היא חלק מהיכולת לטפח סיבולת נפשית ותחושת מסוגלות מחודשת. התפקיד של המטפל הוא להחזיק את התהליך, גם כשהמטופל מטיל ספק, ולזכור כי עיקר השינוי מתרחש דרך שימור הרצף והמסגרת – לא רק דרך הצלחות מדידות.

עבודה עם משפחות ומעגלים תומכים בטיפול ב-OCD

במקרים רבים של OCD, במיוחד בקרב מתבגרים או מבוגרים צעירים, מעורבות של בני משפחה במעגלי ההתנהגות הכפייתית היא כמעט בלתי נמנעת. לעיתים, הורי המטופל משתתפים בפועל בטקסים – מבצעים בדיקות חוזרות, מרגיעים, מנקים, נענים לדרישות סידור או מתגייסים להרחקת טריגרים. במקרים אחרים, בני זוג או ילדים קטנים עלולים להסתגל למציאות של OCD באמצעות התאמה אינטואיטיבית לדפוס הכפייתי – למשל, הליכה לפי סדר מסוים בבית, שימוש נוקשה במילים, או הימנעות מאזכורים מסוימים. השותפות הזו, גם כאשר היא נעשית מתוך חמלה, מייצרת מנגנון חיזוק עקיף לפעולות הכפייתיות ומקבעת את ההפרעה. לכן, CBT ל-OCD כולל לעיתים קרובות גם הדרכת הורים או שיחות משותפות עם בני המשפחה, שבהן מוסברת ההשפעה הלא מודעת של התמיכה הטכנית בטקסים, ומוצעים דרכי תגובה חלופיות.

העבודה המשפחתית דורשת איזון מורכב: מחד – הפחתת מעורבות בטקסים, ומאידך – לא לייצר תחושת איום, חרם רגשי או ניתוק מצד הסביבה הקרובה. פעמים רבות מתעוררות תגובות של אשמה, עייפות, תסכול ואף כעס כלפי המטופל מצד בני המשפחה, בייחוד כאשר יש פער בין המאמץ הטיפולי לבין תחושת השינוי בפועל. חשוב להדגיש בפני בני המשפחה כי OCD אינו בעיה של "חוסר שליטה רצונית" או "בחירה להתנהג כך", אלא מנגנון חרדה חזק מאוד – ולכן גם גישה שמבוססת על דרישות או נזיפות תביא לרוב להחמרה. CBT ל-OCD מציע לבני המשפחה כלים כמו תקשורת עקבית, הצבת גבולות הדרגתית, חיזוק של מאמץ התמודדותי ולא של תוצאה, והגברת האמון בתהליך הטיפולי כמערכת יציבה.

בנוסף, יש לשים לב לעיתים למעורבות של גורמים נוספים כמו מערכת החינוך, יחסי עבודה, שירות צבאי או קהילות דתיות, שיכולים להוות גם הם מקור לחיזוק או לבלבול במנגנון הכפייתי. לדוגמה, בקרב אוכלוסיות דתיות, חלק מהתכנים האובססיביים קשורים ישירות לדיני טהרה, תפילה או מוסר, מה שמעמיד את המטפל בפני אתגרים כפולים – טיפוליים וזהותיים גם יחד. כאן נדרשת רגישות תרבותית עמוקה ושיתוף פעולה עם סמכויות מקומיות במקרה הצורך, כדי לא להיתפס כמאיים על האמונה או אורח החיים של המטופל. CBT ל-OCD בנוי כך שהוא מאפשר גמישות בהגדרת החשיפה והתגובה, תוך שמירה על הערכים של המטופל – ודווקא מהלך כזה עשוי לחזק את הברית הטיפולית ואת תחושת הרלוונטיות של ההתערבות.

הבחנה בין OCD למצבים נפשיים חופפים

אבחנה מדויקת של OCD דורשת מיומנות קלינית גבוהה והיכרות מעמיקה עם התמונה המורפולוגית של ההפרעה, שכן קיימת חפיפה לא מבוטלת בין מאפיינים של OCD לבין תסמינים של הפרעות אחרות, כולל הפרעת חרדה מוכללת (GAD), הפרעת פאניקה, דיכאון מג'ורי, ואף פסיכוזה או הפרעות בתסמונת הספקטרום האוטיסטי. מטופלים עשויים לדווח על מחשבות חודרניות קשות מאוד – ולעיתים גם ביזאריות – אשר אינן בהכרח מבדילות את עצמן ממחשבות פסיכוטיות בעיני המטפל הבלתי מנוסה. עם זאת, אחת מאבני הבוחן של OCD היא נוכחות של אינסייט, גם אם חלקי – כלומר, ההבנה של המטופל כי המחשבות אינן תואמות את המציאות, אינן מבטאות כוונה ממשית, ולעיתים אף מנוגדות לחלוטין לערכים שלו. האינסייט, גם כשהוא מתערער זמנית, לרוב נשמר לפחות ברמה חלקית – ומבדיל בין OCD לבין תסמינים פסיכוטיים ראשוניים.

שאלות קליניות מורכבות מתעוררות גם סביב הבחנה בין OCD לבין הפרעת אישיות אובססיבית-קומפולסיבית (OCPD). אף שהשמות דומים, מדובר בהפרעות שונות מהותית: בעוד OCD מתבטאת באובססיות וכפייתיות שמפריעות למהלך החיים והמטופל משתוקק להפטר מהן, ב-OCPD קיימת דפוס אישיות נוקשה, פרפקציוניסטי ושליטני, הנתפס לרוב על ידי האדם עצמו כלגיטימי ואף חיובי. CBT ל-OCD מתמקד בזיהוי הדפוסים הלא מסתגלים של פחד, הימנעות וביצוע טקסי, ומתעל את עבודת החשיפה והשינוי הקוגניטיבי לטובת הפחתת מצוקה והתנהגויות לא אדפטיביות – בעוד שבטיפול ב-OCPD יידרשו התערבויות שונות, המתמקדות בשינוי עמדות וזהות עצמית, ומתקדמות לאט יותר.

קיימים גם מצבים שבהם OCD משולב עם תחלואה נלווית משמעותית, כמו דיכאון קליני, התמכרויות או הפרעת אכילה. השילוב בין תסמינים טורדניים לבין אנהדוניה, ייאוש או קשיים בוויסות רגשי מורכב במיוחד, שכן הוא עלול להקהות את המוטיבציה לטיפול ולהקשות על שימור רצף ההתערבות. מטופל הסובל מ-OCD ודיכאון, לדוגמה, עשוי להסכים עקרונית לתהליך של CBT אך יתקשה ליישם אותו עקב חוסר באנרגיה, אמונה עצמית נמוכה או חוויית חוסר תוחלת. כאן נכנס תפקידו הקריטי של המטפל כמי שמאתר את מוקדי החסימה הפנימיים, מבנה את ההתערבות כך שתאפשר הישגים קטנים מדורגים, ולעיתים אף מציע שילוב של התערבות פסיכיאטרית תרופתית במקביל – בהתאם לצורך ולרמת הסבל.

על אף האתגרים האבחוניים, CBT ל-OCD מהווה כיום גישה טיפולית שנבחנת לא רק מבחינת אפקטיביות, אלא גם מבחינת התאמה למצבים נפשיים חופפים או מורכבים. יכולתה של השיטה להתמקד במנגנוני חרדה אוניברסליים, בבניית סיבולת למצוקה, ובתהליך מובנה של חשיפה ומניעת תגובה, מאפשרת לה לשמש בסיס התערבותי רחב גם מעבר לאבחנה ה"טהורה" של ההפרעה הטורדנית-כפייתית. זו אחת הסיבות לכך שהגישה מוטמעת כיום גם במסגרות טיפול משולבות, מרפאות להפרעות אכילה, מרפאות חרדה וטיפול זוגי, והוכחה כיעילה לאורך זמן גם כשמדובר במצבים קומורבידיים.

חדשנות ומגמות עדכניות בטיפול ב-OCD

לצד ההתבססות של CBT ל-OCD כגישה קונסנסואלית בעולם הקליני, בשנים האחרונות גוברת ההתעניינות בהתאמות חדשניות שנועדו להרחיב את נגישות הטיפול, לשפר את ההתמדה של המטופלים ולהעצים את יעילות ההתערבות – במיוחד עבור מי שנחשבים עמידים לטיפול או הסובלים מתחלואה נלווית משמעותית. אחת ההתפתחויות המרכזיות בתחום היא השימוש בפלטפורמות דיגיטליות לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי מקוון, כולל אפליקציות ייעודיות לתרגול חשיפה, ניהול יומנים טיפוליים, ומעקב אחר רמות חרדה. מתוכניות אלו עולה כי CBT ל-OCD יכול לשמר את עקרונות ההתערבות גם כשהוא נעשה מרחוק, בתנאי שיש ליווי מקצועי שמספק מבנה, תגובות ומשוב. ישנן עדויות מוקדמות לכך שטיפול מקוון עשוי אף להגביר את תחושת השליטה העצמית של המטופלים, ולפנות אוכלוסיות שלא היו פונות לטיפול פנים אל פנים.

תחום נוסף שנמצא בחזית החדשנות הוא השילוב בין CBT ל-OCD לבין טיפולים מבוססי קבלה (כמו ACT) וחמלה (CFT). בגישות אלו יש פחות דגש על שינוי קוגניטיבי ישיר, ויותר על שינוי היחס של המטופל כלפי המחשבות, התחושות והדחפים. הדבר מתבטא בין היתר בהנחיה ל"לא להילחם" במחשבה הטורדנית אלא להתבונן בה, לזהות את מקורה, ולהתיר לה להיות – מבלי לפעול על פיה. השילוב בין עקרונות CBT לבין הכלים הרגשיים של ACT מאפשר יצירת מסגרת גמישה יותר, שמתאימה במיוחד למטופלים עם נטייה לביקורת עצמית קשה, חרדה קיומית או תחושת בושה עמוקה סביב תכני האובססיה.

גם ההבנה הנוירוביולוגית של OCD משפיעה על אופן ההתערבות. מחקרים עדכניים מצביעים על מעורבות של אזורים מוחיים כמו הסינגולום הקדמי והגרעין הקאודט בתיווך ההתנהגויות הכפייתיות, דבר שמוביל לפיתוח גישות טיפול נוירומודולטוריות משלימות – כמו גרייה מגנטית מוחית (rTMS) או גירוי מוחי עמוק  (DBS) במקרים עמידים. אף שאין מדובר בטיפול קו ראשון, CBT ל-OCD מותאם כיום יותר מאי פעם לעבודה בממשק עם טיפול פסיכיאטרי מתקדם – כאשר החשיפה מתבצעת לצד תהליך של שינוי מוחי מכוון, והקוגניציות נבחנות על רקע תובנות נוירופסיכולוגיות.

מגמה בולטת נוספת היא ההבנה כי CBT ל-OCD לא מסתיים בסיום הסימפטומים אלא דורש תחזוקה פעילה, חיזוק חוזר של העקרונות שנלמדו, ומניעה של רגרסיה. קליניקות רבות מפתחות כיום תכניות תחזוקה חכמות: קבוצות ליווי אונליין, אפליקציות שמזכירות תרגול, או מפגשים תקופתיים עם המטפל שנועדו לחדד את המיומנויות. בכך עובר CBT ל-OCD ממצב של "טיפול באירוע" למצב של בניית אורח חיים רגשי מסתגל – מהלך שמתאים במיוחד לעולם שבו חרדה, חוסר ודאות ותכנים טורדניים הופכים למאפיין קיומי של רבים גם מחוץ להפרעה המאובחנת.

ביבליוגרפיה

Abramowitz, J. S., McKay, D., & Storch, E. A. (2017). The Wiley Handbook of Obsessive Compulsive Disorders. Wiley-Blackwell.

American Psychiatric Association. (2022). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5-TR). Washington, DC: American Psychiatric Publishing.

Foa, E. B., Yadin, E., & Lichner, T. K. (2012). Exposure and Response (Ritual) Prevention for Obsessive-Compulsive Disorder: Therapist Guide. Oxford University Press.

Twohig, M. P., & Levin, M. E. (2017). Acceptance and Commitment Therapy as a Treatment for Anxiety and Depression: A Review. Psychiatric Clinics, 40(4), 751–770.

Salkovskis, P. M., & Wahl, K. (2019). Cognitive-Behavioral Therapy for Obsessive-Compulsive Disorder: An Update. Current Psychiatry Reports, 21(7), 56.

van den Heuvel, O. A., et al. (2016). Brain Circuitry of Compulsivity. European Neuropsychopharmacology, 26(5), 810–827.

Hirschtritt, M. E., Bloch, M. H., & Mathews, C. A. (2017). Obsessive-Compulsive Disorder: Advances in Diagnosis and Treatment. JAMA, 317(13), 1358–1367.

שאלות נפוצות

למרות הדמיון בשם, OCD מאופיינת באובססיות וכפייתיות שגורמות סבל למטופל, בעוד OCPD היא דפוס אישיות נוקשה הנתפס כלגיטימי בעיני האדם עצמו. הטיפול משתנה בהתאם לאבחנה: CBT ל-OCD מתמקד בשינוי תגובתי, בעוד בטיפול ב-OCPD הדגש הוא על שינוי עמוק בדפוסי החשיבה והזהות.
לרוב כן, אך ישנם מצבים בהם נדרשת התאמה ייחודית – למשל, תכנים רגישים (דתיים, מיניים, מוסריים), תחלואה נלווית (כמו דיכאון), או רמת אינסייט ירודה. במקרים אלה חשוב לשלב אלמנטים מגישות נוספות כמו ACT או DBT, ולבנות תהליך הדרגתי וזהיר של חשיפה.
ERP (חשיפה ומניעת תגובה) הוא תת-גישה בתוך CBT ל-OCD, ומתמקדת בהפחתת ההתנהגויות הכפייתיות דרך חשיפה לגירויים מעוררי חרדה. בניגוד ל-CBT הכללי שמתמקד גם בשינוי קוגניטיבי, ERP שמה דגש על שבירת הקשר ההתנהגותי בין הפחד לבין התגובה הכפייתית.
כן. קיימת שכיחות מסוימת של הישנות, במיוחד בתקופות של סטרס גבוה או הפסקת טיפול תרופתי. לכן CBT ל-OCD כולל גם רכיבים של תחזוקה ומניעה, כמו יומני מעקב, מפגשי רענון תקופתיים והדרכת בני משפחה.
בהחלט. קיימים פרוטוקולים מותאמים גיל שכוללים שפה פשוטה, דגש על משחקיות, והדרכת הורים אינטנסיבית כחלק בלתי נפרד מהתהליך. המפתח להצלחה בגילאים הצעירים הוא שיתוף פעולה משפחתי והכוונה עקבית מחוץ לקליניקה.
במקרים של התנגדות לחשיפה ישירה, קושי בוויסות רגשי או בושה עמוקה – ניתן לשלב טכניקות של מיינדפולנס והתבוננות לא שיפוטית, לצד עקרונות ACT של קבלה והתחייבות לערכים. שילוב זה מחזק את סיבולת המצוקה ומפחית תגובתיות אוטומטית.
האם הכתבה עניינה אותך?
תגובות
  • הסבר מפורט והגיוני.
    הטיפול הקרוי “cbt”, לא תמיד נעשה נכון.
    שכן ישנה נטיה אצל מטפלים רבים, ״לדלג״ על הרכיב הקוגניטיבי מבחינת רצינותו ועומקו, ולמהר להגיע לרכיב ההתנהגותי בדמות הפרקטיקה הנקראת ׳חשיפה ומניעת תגובה׳.
    מניעת תגובה לצורך הפנימי בעשיית טכס מנטרל, בלי שקדמו לזה תובנות קוגניטיביות חשובות, יכולות רק להגביר את המצוקה, וספק רב אם יש בהם תועלת כלשהי.
    מקווה שמטפלים יקחו לתשומת ליבם נקודה חשובה זו.

    רפי
    |
    01/05/2024 02:09
    כלי נגישות
    OCD: גישות מתקדמות ועתידיות - פסיכולוגים.קום