על רקע זה, בשני העשורים האחרונים החלו להשתמש בגירוי מוחי עמוק, או באנגלית DBS (Deep Brain Stimulation), כטיפול נוירוכירורגי להפרעת OCD קשה שעמידה לטיפולים המקובלים. בספרות המדעית העולמית פורסמו נתונים על יותר מ-500 חולי OCD שטופלו בגירוי חשמלי עמוק. ממצאי המחקרים הצביעו כי הטיפול הביא להפחתה של כ-50% בתסמיני ה-OCD של החולים הקשים ביותר. מדובר במחקרים המגיעים ממרכזים שונים באירופה ובארה"ב, חלקם מחקרים רנדומליים כפולי סמיות (RCTs), וחלקם כוללים מעקב ממושך של 10 שנים אחרי המטופלים.
גירוי מוחי עמוק (DBS) הוא טיפול בטוח שאושר לטיפול ב-OCD על ידי מנהל התרופות האמריקאי והאירופאי. בנוסף לטיפול ב-OCD, הקוצב המוחי משמש מזה כ-25 שנה באופן שגרתי לטיפול בחולי אפילפסיה, פרקינסון והפרעות תנועה אחרות, שם הוא נמצא יעיל לשליטה מיטבית בתסמיני המחלה ושיפור איכות החיים של המטופלים. בניתוח ה-DBS משתילים שתי אלקטרודות זעירות (שעוביין כ-1 מילימטר) בעומק המוח. הן מחוברות לקוצב שמושתל מתחת לעור בחזה. כאשר הקוצב מופעל, הוא משפיע על הפעילות המוחית הלא תקינה באותו אזור מוחי אשר מעורב במחלה. הרופא המטפל יכול לכוון את אופן הגירוי החשמלי ואת עוצמתו מבחוץ באופן אלחוטי, על מנת להביא להטבה מקסימלית במצב המטופל.
אצל אנשים הסובלים מ-OCD עמיד, הגירוי מכוון אל אחד מגרעיני הבסיס של המוח – הגרעין הסאב-תלמי. אזור זה קשור במחשבות, קבלת החלטות, תכנון של פעולות והוצאתן לפועל, ובמצב רוח. מחקרים רבים מוכיחים כי הוא מעורב במנגנון המחלה ב-OCD, וכן גירויו מביא להקלה משמעותית בתסמיני המחלה – לרבות קבע מחשבתי, חומרת המחשבות האובססיביות, תדירות ועוצמת המעשים הקומפולסיביים, והחרדה ומצב הרוח הירוד המלווים אותם.
כיום, טיפול זה ניתן בארץ לאנשים עם OCD עמיד במסגרת מחקרית בלבד.
ד"ר עירית תמיר, רופאה בכירה ומנהלת היחידה לנוירוכירורגיה תפקודית בבית החולים בלינסון, אחראית על ביצוע ניתוחי DBS למחלות השונות, לרבות OCD. במסגרת המחקר המתבצע בבילינסון-גהה לניתוחי DBS ב-OCD, הטיפול מוצע ללא עלות. המחקר אושר ע"י ועדת הלסינקי המוסדית והארצית של משרד הבריאות, רשום במאגר המחקרים הבינלאומי (ClinicalTrials.gov) וממומן ע"י מענקי מחקר תחרותיים של קופת חולים כללית.
"במסגרת המחקר, המתבצע ב- randomized controlled trial (RCT), מושתל קוצב מוחי מתקדם המאפשר גירוי חשמלי והטבה קלינית, ובד בבד גם רישום חשמלי של הפעילות המוחית לצורך זיהוי סמנים (מרקרים) של פעילות מוחית המנבאים את הצלחת הטיפול ויכולים לשמש לצורך גירוי במעגל סגור (adaptive stimulation). מספר מטופלים כבר נותחו בשנתיים האחרונות עם תוצאות טובות, והמחקר פעיל ומגייס מטופלים נוספים."
לפרטים נוספים ובדיקת התאמה למחקר. ניתן ליצור קשר עם:
ד"ר מורן אבידן מסיקה (פסיכולוגית קלינית)- [email protected] 054-7583515
ד"ר עידית תמיר (נוירוכירוגית בכירה)- [email protected]. 055-6840465
ד"ר גלעד אגר (פסיכיאטר בכיר) – [email protected]