עמוד הבית > חדשות > תרופות נוגדות דיכאון אינן משפרות את איכות החיים: מחקר חדש
תרופות נוגדות דיכאון אינן משפרות את איכות החיים: מחקר חדש

תרופות נוגדות דיכאון אינן משפרות את איכות החיים: מחקר חדש

מדוע למדענים יש שאלות לגבי תרופות נוגדות דיכאון והאם יש להן חלופות?
avatarPsychologim.com | 19/01/2023 14:34

מחקר מהפכני

מחקר חדש שפורסם בכתב העת PLOS One מצא שבעוד אנשים רבים נוטלים תרופות נוגדות דיכאון וטוענים שהן עוזרות לייצב את בריאותם הנפשית, איכות חייהם אינה טובה בהרבה. חוקרים מאוניברסיטת קינג סעוד בריאד בחנו נתונים מ-2005 עד 2015 כחלק מפרויקט ה-MEPS המאסיבי, שעקב אחר 17.4 מיליון מבוגרים שאובחנו עם דיכאון בארה"ב. 58% מהם נטלו תרופות נוגדות דיכאון.

מחברי העבודה שמו לב שעם הזמן, רבים מהמשתתפים בניסוי שיפרו את ביצועיהם, ובריאותם הנפשית השתפרה. עם זאת, לא היה הבדל בין אלו שנטלו תרופות נוגדות דיכאון לבין אלו שלא. יחד עם זאת, המדענים מודים כי סקירת הנתונים אינה מספיקה וכי "נדרשים מחקרים ארוכי טווח כדי להעריך את ההשפעה של התערבויות תרופתיות ואחרות על איכות החיים של חולים אלו".

ספקנות כלפי תרופות נוגדות דיכאון

תוצאות המחקר עשויות לשמש המחשה לספקנות הגוברת בקהילה המדעית כלפי תרופות שמטרתן טיפול בדיכאון. באפריל 2022, הסופר פיטר מוסקוביץ' תיאר תופעות לוואי חמורות אצל אנשים רבים הנוטלים תרופות נוגדות דיכאון והדגיש: "מגיע לנו תמונה רחבה יותר שמראה הן את היתרונות והן את הסכנות של תרופות אלו <…> גל של מחקרים מראה שתרופות אלו פחות יעילות ויותר. מסוכן ממה שרבים חשבו בעבר. יש רופאים שמגיעים למסקנה שעד לאחרונה נראתה כפירה מכדי לומר בקול: תרופות נוגדות דיכאון יכולות לעתים קרובות להזיק יותר מתועלת".

אפשרויות טיפול אלטרנטיביות לדיכאון

גם מלבד מצבן הלא ברור של תרופות נוגדות דיכאון, עבור אנשים רבים הסובלים מדיכאון יש להם התווית נגד בשל מצבים שונים. במקרה זה, המטופלים עשויים לפנות לטיפולים חלופיים.

שתל מוחי לטיפול בדיכאון

עובדי המחלקה לפסיכיאטריה קלינית באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו באוקטובר 2021 הכריזו על הניתוח המוצלח הראשון להשתלת שתל מוחי הנלחם בדיכאון. בעזרתו, הם הצליחו לרפא תושב בריטניה בן 36 עם צורה חמורה של הפרעת דיכאון. השתל המוחי פועל על ידי זיהוי דפוסי פעילות מוחית הקשורים לדיכאון ומפריע להם באופן אוטומטי בפולסים זעירים של גירוי חשמלי.

גירוי מגנטי לטיפול בדיכאון

פסיכיאטרים כבר משתמשים בגירוי מגנטי טרנסגולגולתי נגד דיכאון. הטכנולוגיה מאפשרת לעורר את פעילות האונה הקדמית של המוח באמצעות דופק אלקטרומגנטי. אצל אנשים הסובלים מדיכאון חלה ירידה בפעילות האונות הללו ובמקביל חלה עלייה בפעילות של מבנים מוחיים עמוקים יותר המייצרים רגשות. קיימת חוסר תפקוד של המעגלים העצביים האחראים על המצב הרגשי. גירוי מגנטי מתקן בעיה זו. הוא פועל על נוירונים לא פעילים, וגורם להם לקיים אינטראקציה נכונה.

הטיפול כולל מפגשים של 20 דקות חמישה ימים בשבוע במשך שבעה שבועות רצופים. זה לגמרי לא כואב לחולים. המקסימום שהם מרגישים הוא עקצוץ קל במהלך התכווצות שרירי הראש.

אייפון נגד דיכאון

יצרני טכנולוגיה פועלים גם להילחם בדיכאון ובמחלות נפש אחרות. אז, אפל בוחנת טכנולוגיה שתאפשר אבחון הפרעה נפשית ישירות מהאייפון. האפליקציה החדשה תנתח את בריאותו והתנהגותו של המשתמש בהתבסס על דפוס השינה, קצב הדיבור, קצב ההליכה ודפוסי ההקלדה שלו.

מטרת עבודתו תהיה לזהות דיכאון בשלבים הראשונים. כחלק מהמאמץ הזה, אפל משתפת פעולה עם חוקרי UCLA וחברת התרופות Biogen. החברה כבר שיתפה נתונים ממכשירי ניטור השינה של iPhone, Apple Watch ו-Beddit עם אנשי מקצוע רפואיים כדי לנתח סמנים ביולוגיים אפשריים של דיכאון.

כתבות נוספות:

מדברים עם סקסולוגית על טיפול מיני בחדר הטיפולים

כלי נגישות