עמוד הבית > חדשות > תסמונת סטוקהולם והחטופים ששוחררו
תסמונת סטוקהולם

תסמונת סטוקהולם והחטופים ששוחררו

מהדיווחים המגיעים מערוצי החדשות, ארבעת החטופים ששוחררו ב"מבצע ארנון" על שמו של מפקד הימ"מ שנפל בחילוץ, סובלים מבעיות נפשיות, והמצב אינו חיובי כפי שנראה בצילומים מהשחרור. המשוחררים מספרים שהשובים טיפלו בהם היטב, אך בהמשך מציינים על יחס פוגעני מצדם. האם ניתן בזהירות להסיק כי הם פיתחו תסמונת סטוקהולם?
avatarPsychologim.com | 09/06/2024 18:03
0

רקע של תסמונת סטוקהולם

תסמונת סטוקהולם, הידועה גם בשם "קרבה רגשית בשבי", היא מושג בפסיכולוגיה המתאר תופעה מורכבת ואינטואיטיבית, שבה קורבן שבי מפתח נאמנות, חיבה, או אפילו סימפתיה כלפי השובה שלו. התסמונת מתארת מצב שבו הקורבן מתחיל לראות את השובה באופן חיובי ואף לפתח עמו קשר רגשי, זאת למרות שהשובה פוגע בו או מחזיק אותו בכוח. התופעה נחשבת למורכבת ומעוררת דיון בקרב הקהילה האקדמית בשל ההסברים הפסיכולוגיים והתהליכים המנטליים המעורבים בה, שלעיתים קרובות אינם ברורים לחלוטין.

הסימפטומים של תסמונת סטוקהולם יכולים לכלול תחושות של אמפתיה כלפי השובה, תחושת תלות, ולעיתים אף הזדהות או הזדהות עם מטרותיו. מצבים אלו מתפתחים כאשר הקורבן חווה איום חמור על חייו או על בטיחותו האישית, ונאלץ למצוא דרכים לשרוד את המצב הקשה. התנהגות זו יכולה להיתפס כמנגנון הישרדות, שבו הקורבן מנסה למצוא חן בעיני השובה כדי להקל על התנאים הקשים בהם הוא נתון.

מעבר לנאמנות כלפי השובה, לעיתים ניתן לראות גם תגובות שליליות כלפי גורמים חיצוניים שמנסים להציל את הקורבן או להתערב במצב. תגובות אלו עשויות לכלול חשש מהתערבות שתסכן את חייו של הקורבן או תחושות של חשדנות כלפי המושיעים. תופעה זו זכתה לתשומת לב רבה בתקשורת ובתרבות, אך מעוררת ביקורת בשל מחסור בתמיכה אמפירית חזקה לקיומה ולהגדרותיה.

במחקר האקדמי, תסמונת סטוקהולם אינה מסווגת כתסמונת פסיכיאטרית רשמית ואינה מופיעה בספרי האבחון הפסיכיאטריים המרכזיים, כמו ה-DSM וה-ICD. למרות זאת, המושג ממשיך להיות נושא לדיון ולמחקר בשל החשיבות של הבנת הדינמיקה המורכבת בין השובה לשבוי, וההשפעה של טראומה עמוקה על הנפש האנושית.

מעיין טואף, לע"מ

התפתחות תסמונת סטוקהולם

התפתחות תסמונת סטוקהולם תלויה במספר גורמים מרכזיים. אורך ותנאי השבי הם פקטור חשוב; ככל שהשבי נמשך זמן רב יותר והקורבן חש חוסר תקווה לשחרור, כך עולה הסיכוי להתפתחות התסמונת. בנוסף, תנאי השבי הקשים, כמו היעדר מזון, מים, ושינה, יכולים להחליש את הקורבן ולגרום לו לפתח תלות בשובה.

היחס בין השבוי לחוטף הוא גורם מכריע נוסף. הדינמיקה בין השניים יכולה לכלול גילויי חמלה מצד השובה או טיפול טוב יחסית, מה שעשוי להגביר את תחושות התלות וההזדהות של הקורבן עם השובה. הקורבן עשוי לפרש כל גילוי של רחמים או התנהגות חיובית כסימן לכך שהשובה אינו רשע לחלוטין, מה שמחזק את הקשר הרגשי ביניהם.

ההקשר הפסיכולוגי של השבוי משחק תפקיד משמעותי אף הוא. אנשים בעלי היסטוריה פסיכולוגית מורכבת, תגובות טראומטיות קודמות, או מנגנוני התמודדות מסוימים עשויים להיות פגיעים יותר לפיתוח תסמונת סטוקהולם. מנגנוני התמודדות כמו הכחשה או דמיון יכולים לשמש כאמצעי הגנה פסיכולוגי בפני המציאות הקשה של השבי.

גורם נוסף הוא המצב הנפשי הכללי של הקורבן. קורבנות שנמצאים במצב נפשי ירוד או חווים טראומה מתמשכת עשויים לפתח תחושות של חוסר אונים ותלות, מה שמגביר את הסיכוי להתפתחות התסמונת. הבנת הגורמים הללו היא חיונית לצורך זיהוי התסמונת וטיפול מתאים במקרים של שבי.

מעיין טואף, לע"מ

ביקורת על המושג בפרספקטיבה רחבה

תסמונת סטוקהולם מעוררת דיונים וביקורת רחבה בקהילה האקדמית. אחד מהגורמים המרכזיים לביקורת הוא המחסור בתמיכה אמפירית חזקה לקיומה ולהגדרותיה. למרות שהמושג זוכה לתשומת לב רבה בתקשורת ובתרבות הפופולרית, הוא פחות מוכר ונחקר במחקר האקדמי. הביקורת מתמקדת בכך שלעיתים המושג משמש ככלי נוח לתיאור מצבים שאינם תואמים בהכרח את המאפיינים המדויקים של התסמונת.

תסמונת סטוקהולם אינה מסווגת כתסמונת פסיכיאטרית רשמית ואינה מופיעה בספרי האבחון הפסיכיאטריים המרכזיים, כמו ה-DSM וה-ICD. העובדה שהתסמונת אינה מוכרת באופן רשמי בקרב הקהילה הפסיכיאטרית מעוררת שאלות לגבי תקפותה המדעית והקלינית. חלק מהחוקרים טוענים כי המושג עשוי להיות מופרז או שטחי, ושההבנה הנוכחית של התופעה היא חלקית בלבד.

ביקורת נוספת מתמקדת בהגדרות השונות של התסמונת ובחוסר הבהירות לגבי התהליכים המנטליים והפסיכולוגיים המעורבים בה. חוקרים שונים מציעים הגדרות מגוונות לתסמונת, מה שמקשה על יצירת הבנה אחידה ומוסכמת. נוסף לכך, ישנו מחסור במחקרים אמפיריים מקיפים הבוחנים את המנגנונים הפסיכולוגיים המדויקים המובילים לפיתוח התסמונת.

למרות הביקורת, תסמונת סטוקהולם ממשיכה להיות נושא לדיון ולמחקר בשל החשיבות של הבנת הדינמיקה המורכבת בין השובה לשבוי. ההבנה של התופעה יכולה לתרום לטיפול טוב יותר בקורבנות שבי ולהבנת המנגנונים הפסיכולוגיים הפועלים במצבי לחץ קיצוניים. יש להמשיך ולחקור את התסמונת בצורה מדעית ומעמיקה על מנת להגיע להבנה רחבה ומדויקת יותר של התופעה.

מעיין טואף, לע"מ

מקור השם וההשלכות ההיסטוריות

מקור השם "תסמונת סטוקהולם" נעוץ באירוע שוד בנק בסטוקהולם, שבשוודיה, בשנת 1973. במהלך האירוע, נחטפו והוחזקו ארבעה מעובדי הבנק כבני ערובה במשך חמישה ימים וחצי. המקרה התפרסם בזכות התגובות הבלתי צפויות של בני הערובה, שהפגינו רגשות חיוביים כלפי השובים ואף הגנו עליהם לאחר שחרורם.

אחת הנשים שהוחזקו כבנות ערובה פיתחה קשר רגשי חזק עם אחד השודדים, מה שהפך למקרה המחקר הקלאסי לתיאור התסמונת. תגובתה כללה תחושות של אמפתיה והבנה כלפי השודדים, ואף חוסר רצון לשתף פעולה עם הרשויות. האירוע הזה סיפק דוגמה לכיצד סיטואציות קיצוניות יכולות להשפיע על הדינמיקה האנושית ועל התנהגות במצבי לחץ.

התגובות של בני הערובה בשוד הבנק בסטוקהולם עוררו עניין רב בקרב חוקרי פסיכולוגיה ופסיכיאטריה. המקרה הזה הוביל לפיתוח המושג "תסמונת סטוקהולם" ולהבנת התופעה כתוצאה של מנגנוני הישרדות פסיכולוגיים במצבי קיצון. האירוע גם תרם להבנת הדינמיקה שבין השובה לשבוי, ולחשיבות של מחקר נוסף בתחום.

השלכות היסטוריות נוספות כוללות את ההשפעה של האירוע על התנהלות כוחות משטרה וגורמי הצלה במצבי חטיפה ושבי. המושג "תסמונת סטוקהולם" הפך לכלי חשוב בניתוח מקרים דומים ובפיתוח אסטרטגיות לטיפול פסיכולוגי בקורבנות. בנוסף, התסמונת עוררה עניין רב בתקשורת ובתרבות הפופולרית, מה שהוביל לדיונים והבנה רחבה יותר של התופעה בקרב הציבור הרחב.

מקורות

  1. Namnyak, M., Tufton, N., Szekely, R., Toal, M., Worboys, S., & Sampson, E. L. (2008). "Stockholm syndrome: Psychiatric diagnosis or urban myth?". Acta Psychiatrica Scandinavica, 117(1), 4-11.
  2. Cantor, C., & Price, J. (2007). "Traumatic entrapment, appeasement and complex post-traumatic stress disorder: evolutionary perspectives of hostage reactions, domestic abuse and the Stockholm syndrome". Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, 41(5), 377-384.
  3. Graham, D. L. R., & Rawlings, E. I. (1998). "Bonding with abusive dating partners: Dynamics of Stockholm syndrome". In Battered women and their families (pp. 191-204). Springer, New York, NY.
  4. Williamson, V. (2017). "A qualitative study of Stokholm Syndrome: The experiences of intimate partner violence survivors". Violence and Victims, 32(4), 617-635.
תגובות
    כלי נגישות