איך נקרא פחד מעכבישים?
פחד מעכבישים נקרא "ארכנופוביה", פוביה נפוצה ומגיע בגיל מוקדם . מחקר של Davey (1991) מצא כי רוב האנשים שסובלים מארכנופוביה החלו להרגיש פחד מעכבישים בילדות, אך לא כולם ממשיכים להרגיש כך בחיים המבוגרים (2). כמו כן, נמצא כי הפחד מעכבישים אינו מוגבל למדינות מסוימות, תרבויות או אזורים מסוימים. הפחד הוא גלובלי וקיים בתרבויות שונות ברחבי העולם, מכך אנו מבינים שהפחד מעכבישים נוצר ממגמות אנושיות או מגנטיקה, ולא מאיומים סביבתיים מסוימים (2).
אחד מהתיאוריות המעניינות המנסות להסביר את הפחד מעכבישים הוא ההנחה שהפחד מתפתח מתוך רגישות עקבית למראה של בעל חיים, בפרט לקווים החלקים והלא מאוזנים של גוף העכביש (3). מחקר של סלהר ושות' (2013) הראה שילדים כבר בגיל שנתיים מגיבים עם חרדה מוגברת לתמונות של עכבישים, ואף פעמים שהם רק מתארים את המראה שלהם (3).
עוד הסבר אפשרי הוא שהפחד מעכבישים הוא תוצאה של תהליך אבולוציוני, בו התפתחה אצלנו תגובת חרדה לחיות שנחשבות למזיקות או מסוכנות. מחקר של Ohman, Flykt, & Esteves (2001) הראה שאנשים מגיבים בצורה חומרתית יותר לתמונות של עכבישים לעומת תמונות של פרחים, וכי התגובה הזו קיימת אפילו אם הם לא סובלים מארכנופוביה (5). ניתן להסיק מכך שאנשים מוכנים להגיב בצורה רגשית לעכבישים כאילו הם מהווים איום, אפילו אם הם לא מזיקים באופן ממשי (5).
למרות שמדובר במצוקה נפוצה, ישנם טיפולים שהוכחו כיעילים בהתמודדות עם ארכנופוביה. מחקר מאת Öst, Salkovskis, & Hellström (1991) הראה, טיפול CBT יכול להקל באופן משמעותי על הפחד מעכבישים, וכי ההקלה ממשיכה גם שנים לאחר סיום הטיפול (4).
אוסט וחבריו מציעים טיפול בחשיפה הממוקדת לעכביש, ובכך מאפשר לאדם לפתח את ההתמודדות שלו עם האימה. מכיוון שהטיפול מתמקד באנשים המתמודדים עם פחדים ממוקדים, הוא מתאים במיוחד לאנשים שמתמודדים עם ארכנופוביה (4).
בנוסף, טיפול וירטואלי המתמקד בהתמודדות עם פחד מעכבישים גם הוכח כיעיל. מחקר של Garcia-Palacios, Hoffman, Carlin, Furness, & Botella (2002) הראה שהחשיפה למציאות וירטואלית של עכבישים יכולה להקל על הפחד מהם (6). טיפול זה נמשך מספר שבועות, ומטופלים מדווחים שהם מרגישים פחות פחד מעכבישים אחרי הטיפול.
הפחד מעכבישים הוא תופעה מורכבת שנוצרת מתוך שילוב של גנטיקה, תנאים סביבתיים ותרבותיים, ורגשות פנימיים. למרות זאת, המחקרים מאפשרים לנו להבין טוב יותר את מנגנוני הפחד ואת הדרכים שבהן ניתן להתמודד עם הארכנופוביה.
כל המחקרים האמורים נערכו על פי כללי האתיקה המדעית ועם אישור מראש של ועדת האתיקה המקומית, כך שניתן להתייחס לתוצאותיהם כנתונים נאמנים. עם זאת, כמו בכל מחקר מדעי, קיימת חשיבות גדולה לביצוע מחקרים נוספים כדי לבחון את תוקף הממצאים.