עמוד הבית > חדשות > טיפול בהיפנוזה
טיפול בהיפנוזה

טיפול בהיפנוזה

המאמר דן בהיפנוזה ככלי טיפולי, מתוך הסבר על היסטורית השימוש בה וההתפתחות שלה מהופעות במאה ה-19 עד לחוק המודרני שמגביל את שימושה לפסיכולוגים ורופאים מוסמכים בלבד.
avatarPsychologim.com | 22/05/2023 12:03

מאמר מאת: מאיה גמפל

טיפול בהיפנוזה

טיפול בהיפנוזה: בשנות השמונים של המאה ה – 19, באולם מלא סקרנים בפאריז אחז הפרופסור ז'אן מרטין שארקו במטוטלת, ומול עיניהם המשתאות של הצופים הצליח להכניס את המטופלת שלפניו למצב של היסטריה. אחר כך, בשימוש במילים בלבד, להשקיט את תסמניה.

בין הסקרנים בקהל, ישב רופא צעיר בשם זיגמונד פרויד, שחקר את תחום הטיפול בהיסטריה ורותק מהאפשרות של טיפול בעזרת מילים. פרויד הסקרן הפך לתלמידו של שארקו ואף תרגם את מאמריו לגרמנית. בדרך זו יצאה ההיפנוזה מידיהם של אומני חושים ובדרנים והפכה לכלי בידיהם של מטפלים רגשיים.

כיום השימוש בהיפנוזה ככלי טיפולי מעוגן על ידי חוק השימוש בהיפנוזה ומותר אך ורק לפסיכולוגים ורופאים (ביניהם רופאי שיניים), שעברו הסמכה על ידי המדינה.

מה זה טיפול בהיפנוזה?

מקור השם באל השינה היווני היפנוס. היפנוזה היא תהליך בו המהפנט מדריך את המהופנט, בעזרת שימוש במילים אל עבר מצב תודעתי שונה. במצב זה הוא עשוי לחוות שינויים זמניים בתחושה, ברגש, ביכולות הגופניים ואף בתפיסת המציאות.

דיונים שונים נסבו סביב מידת המודעות של האדם המצוי בטראנס היפנוטי. האם זהו ניתוק מוחלט או שמא מצב עמוק של תודעה מרוכזת? כמה מהנעשה במצב זה הינו בשליטתו וידיעתו של המטופל? חלק מהמטפלים בהיפנוזה טוענים שהיפנוזה היא מצב שונה ועמוק יותר מדמיון מודרך פשוט, בו ניתן לעקוף את המחסומים הרגשיים שאנו בונים במהלך חיינו. תפקידם של מחסומים אלו, המכונים בעגה המקצועית הגנות, נועדו על מנת לשמור על הנפש מפני זיכרונות, תחושות ומחשבות כואבות. היכולת "לעקוף" אותם הינה אחת מאפשרויות היעילות בטיפול אך גם המסוכנות שבהן.

בטיפול היפנוטי נכון, השליטה בתכנים ובמהלך הטיפולי נמצאת בידיו של המטופל. תפקידו של המטופל הינו לכוון, לדייק, להציע כלים ויד ביד עם המטופל, תוך הקשבה ורגישות רבה להוליך אותו אל המטרות ששם לעצמו.

קיימת הסכנה שאל פני השטח יצופו זיכרונות שהנפש לא חזקה מספיק להתמודד איתם ויובילו לקריסה. סכנה הפוכה היא ביסוסם של זיכרונות מדומים.

לא ניכנס עכשיו לעומק הקורה של נושא הזיכרונות המדומים, רק אומר שנמצא כי שהאפשרות לעקוף הגנות חזקות קלושה לעומת הפוטנציאל הרב המצוי בשתילת זיכרונות שווא או בביסוס השערות לא מדויקות. בשני המקרים קיים פוטנציאל למפח נפש, רגרסיה טיפולית וקריסה נפשית. נקודה זו מחזקת את החשיבות בפנייה אל פסיכולוגים ורופאים מוסמכים בלבד.

מי מתאים לטיפול בהיפנוזה?

אנשים המעוניינים לטפל בחרדות, התמכרויות, דפוסים מגבילים ואף סימפטומים גופניים הנובעים מסטרס או חרדה.

נועה שדה, פסיכולוגית חינוכית מומחית, מורשית טיפול בהיפנוזה, מספרת על מקרה בו עבדה עם נערה צעירה, רקדנית בלט מחוננת שסבלה מהרטבות לילה. "דרך הטיפול הבנו שהנושא העיקרי עמו התמודדה היה שליטה. ובאופן ספציפי קושי של החזקה מול הרפיה. השתמשנו בכלים היפנוטיים כדי לטייל בגוף ולשחק עם המנגנונים השונים בו וההשפעה הייתה מהירה וטובה."

מי לא מתאים לטיפול בהיפנוזה?

חשוב להבין, כי בכל מקרה, הטראנס ההיפנוטי הוא חלק מטיפול רחב שבוא ההיפנוזה היא רק כלי אחד בתוך עבודה משותפת של מטפל ומטופל. במהלך הטיפול והאנמנזה, המטפל לומד להכיר את המטופל, את עברו, את הקשיים איתם הוא מתמודד ואיך בנויה מערכת ההגנות שלו.

משנה זהירות יינקט כשמדובר במצבים פסיכוטיים, דיכאון קשה, שימוש בחומרים ואף מצבים רפואיים שונים.

טיפול פסיכולוגי

כלי נגישות