משרד הבריאות בישראל אישר מחקר חדשני, שיתקיים במרכז לבריאות הנפש "מרחבים", בהנהגתם של ד"ר יאיר ואלך וד"ר ערן הראל. במחקר ישתתפו אנשים ללא היסטוריה של פוסט טראומה, שיקבלו MDMA – חומר פסיכואקטיבי הכלול ברשימת הסמים המסוכנים. המטרה היא לחקור את השפעותיו של החומר על הטיפול הפסיכותרפי. המחקר מתקיים במגביל לדיונים בארה"ב, שבהם נשקלת האפשרות להשתמש בחומר זה לטיפול באנשים הסובלים מפוסט טראומה, בהחלטה שעלולה להיות היסטורית.
המחקר הצפוי יכלול כ-30 מטפלים ומטפלות. המטרה העיקרית, כפי שמתוארת בהסברים המלווים אותו, היא להעריך באמצעות כלים מדידים סטנדרטיים את ההשפעות הפסיכולוגיות ורמת הבטיחות של שיטת פסיכותרפיה המבוססת על MDMA על קבוצת מטפלים. בנוסף, המחקר יבחן את השפעת טיפול ב-MDMA על יכולתם של המטפלים ליצור סביבה טיפולית אמפתית ותומכת לפני שהם מתחילים בעבודתם המקצועית.
קודם למחקר הנוכחי, משרד הבריאות בישראל כבר אישר מחקר אחר הכולל שימוש ב-MDMA. אולם, המחקר הקודם, שטרם הופעל, היה מוקדש באופן בלעדי לאנשים הסובלים מהפרעת פוסט טראומה (PTSD). לעומת זאת, המחקר הנוכחי מיוחד בכך שהוא מתמקד באנשים בריאים שאינם סובלים מפוסט טראומה.
מהסברים שניתנו בנוגע למחקר עולה כי מטרתו העיקרית היא לבחון את יעילות שיטת טיפול בפסיכותרפיה, המשלבת שימוש ב-MDMA, במטפלים לפני התחלת עבודתם המקצועית. המחקר יערוך השוואה בין קבוצות שונות: קבוצה שעברה טיפול וקבוצה שלא ניסתה את הטיפול, כדי לראות הבדלים בחמלה עצמית וביכולת ליצור קשר טיפולי אפקטיבי לפני ואחרי הטיפול.
ד"ר יאיר ואלך, מנהל מחלקת מפגשים במרכז הרפואי "מרחבים", מסביר את המוטיבציה מאחורי המחקר: "מטרתנו היא לימודי פסיכותרפיה לטיפול תחת השפעת MDMA. המטרה שאנו שואפים להשיג ולהוכיח במחקר היא שמטפל שחווה את הטיפול תחת השפעת החומר, על פי ניסיונו האישי, יהפוך להיות מטפל יותר אמפטי למטופליו".
"המניע למחקר זה נובע מהתפיסה שכדי להיות מטפל יעיל, חשוב לחוות את הטיפול בעצמך, במיוחד כאשר מדובר בחוויה עמוקה ומשנה תודעה כמו שימוש ב-MDMA. זה מאפשר למטפל להתחבר ולהבין את התהליך שעובר המטופל, ולכוון אותו בצורה מיטבית," אמר ד"ר ואלך. "המטרה היא לכשיר מטפלים לטיפול במטופלים עם PTSD, בתקווה ש-MDMA יוכנס לסל הטיפולים המאושרים. אנו מצפים לאישור של FDA בשנה הקרובה, ולאחר מכן לכלול את הטיפול בישראל.
פרופ' חיליק לבקוביץ, מנהל המרכז הרפואי מרחבים, הוסיף: "אין טיפול יעיל לפוסט טראומה כיום, ושילוב של פסיכותרפיה עם שינוי תודעה מבוקר יכול להוות פריצת דרך. חשוב להיות זהירים בשימוש בסם, אך הזדמנות זו יכולה להביא לשינוי גישה משמעותי ולגישה חדשה בטיפול במצוקה הקיימת".