מציאות פנטסטית וכלי למדידת היכולת הזו.
מה הוא מספר לנו על הקשר בין פוסט-טראומה ודמיון?
במסגרת ג'ורנל קלאב- מרחב למידה למטפלים בנושאים שונים בטראומה מזווית מחקרית וקלינית של מרכז מטי"ב, פרופ' מולי להד ודר' דורי רובינשטיין הציגו את פרוטוקול SEE FAR CBT, תפקידה האפשרי של מציאות פנטסטית ומרכיביה בהתמודדות עם טראומה וטיפול בפוסט-טראומה (PTSD). הצגת שאלון חדש למדידת היכולת לשימוש במציאות פנטסטית (FRAME) ככלי מדידה. הצגת תוצאות השימוש בכלי. השלכות אפשריות לעולם המחקר והטיפול על בסיס החומר שנאסף עד כה.
מודל SEE FAR CBT הוא שילוב ייחודי של טכניקות טיפוליות לטיפול בהפרעות חרדה וטראומה, המציע מענה מהיר ויציב לסימפטומים של מתח וחרדה. המודל משלב שלוש גישות טיפוליות עיקריות:
המודל הטיפולי SEE FAR CBT שימש למעלה מ-9 שנים, גם בישראל וגם בחו"ל, ומסייע לאוכלוסיות שונות, עם מטופלים בגילאים שונים, מ-8 עד 80. הטיפולים נערכים במגוון שפות – עברית, רוסית, אנגלית, ספרדית, וערבית, תוך התאמה לתרבויות שונות. המודל מעודד גירוי של הזיכרון הוויזואלי כדי ליצור חוויה שונה לגבי אותו אירוע טראומטי.
ב-SEE FAR CBT יש התמקדות באספקטים חדשניים כמו היכולת המשחקית והדמיון החזותי, אשר מספקים מענה לבעיות כמו נוקשות וקשיים בקשרים הבין-אישיים. המודל משתמש במציאות פנטסטית להעלאת יכולת השליטה בפחדים וחרדות, וליצירת זיכרון נסבל של האירוע הטראומטי.
מודל זה אינו תלוי במפגשים פיזיים בהכרח, אלא מתקדם בשלבים שבהם עוברים המטפל והמטופל במהלך הטיפול.