עמוד הבית > חדשות > 5 שאלות שעליכם לשאול פסיכולוג ילדים
5 שאלות שעליכם לשאול פסיכולוג ילדים

5 שאלות שעליכם לשאול פסיכולוג ילדים

מצאו את הפסיכולוג הנכון והמתאים לילד שלכם ולמשפחה שלכם.
avatarPsychologim.com | 11/11/2020 12:25

הילד שלכם נאבק כבר במשך שבועות, חודשים, ואולי אפילו במשך שנים. יתכן ומדובר בבעיות  בתחום החברות. יתכן ומדובר בלחץ בבית הספר. יתכן והילד שלכם נראה חרד או עצבני במרבית הזמן. יתכן ואתם מודאגים מהמזג של הילד שלכם. יתכן והמשפחה שלכם עוברת שינוי קשה ונראה שהדבר פוגע חזק בילד שלכם. אתם תוהים אם הילד שלכם זקוק לשיחות עם פסיכולוג.

עבור מרבית ההורים, הרעיון להביא את הילד שלהם לפסיכולוג, נראה מפחיד. מה אם הפסיכולוג גורם למצב להראות חמור יותר ממה שהוא באמת, ישכנע את הילד שלכם שהוא או היא "משוגעים", או מתעקש שהילד שלכם זקוק לטיפול תמידי לאורך טווח? מה אם הפסיכולוג הוא אחד מאותם אנשים המאשימים את האמא בבעיות הילד? האם הבאת הילד שלכם לפגישה אצל פסיכולוג מצביעה על כך שאתם כישלון כהורים?

אתחיל קודם עם השאלה האחרונה: לא, הבאת הילד שלכם לפגישה אצל פסיכולוג בהחלט לא הופך אתכם לכישלון! למעשה, השגת העזרה הנכונה והמתאימה לילד שלכם יכולה להיחשב למתנה אוהבת במיוחד שיכולה להפחית את הסבל, לשפר את התקשורת, ולצייד את הילד שלכם בכלים הנכונים להתמודדות. פסיכולוג ילדים אינו הורה – תפקיד ההורה הוא שלכם באופן ייחודי. הבאת ילדכם לפסיכולוג מוסיפה ל – ואינה מחליפה – את מערכת היחסים שלכם. פסיכולוג ילדים הינו שילוב בין מאמן, מעודד, ופיה טובה, שבמקרה הינו גם בעל ידע מעמיק בכל הקשור לתחום התפתחות הילד, למערכות יחסים אישיות ולתחום המחקר הקליני.

אנשים רבים דוחים את הרצון לחפש עזרה כי הם אומרים לעצמם שהבעיה היא לא כל כך  נוראית … אבל אם הדבר לא כל כך נוראי, כנראה לא יידרש כל כך הרבה על מנת להפוך את הדברים לטובים יותר! הפסיכולוג הנכון יעזור לילדכם – ואתם – תרגישו אפילו יותר כשירים, לא פחות.

הדבר המסובך והמורכב  בכל זה הוא למצוא את הפסיכולוג  הנכון עבור הילד והמשפחה שלכם. בדיוק באותה דרך שבה אתם בוחרים ברופא הילדים שלכם, ישנם הרבה אנשי מקצוע מוכשרים שם בחוץ, אבל עליכם למצוא מישהו אתו תוכלו לעבוד ולסמוך עליו. 

התחילו בלשאול חברים, את רופא הילדים שלכם, או את יועצת בית הספר לקבלת המלצות בנוגע לפסיכולוגים מקומיים לילדים. פסיכותרפיה  עם ילדים שונה מפסיכותרפיה עם מבוגרים, כי ילדים הם לעתים קרובות נחשבים בהתחלה למשתתפים מסויגים, ילדים נחשבים לבעלי חשיבה קונקרטית יותר, וישנם אנשים אחרים האחראים עליהם (הורים, מורים, שמרטפים, וכו'). עליכם ללא ספק למצוא מישהו שנהנה מחברת ילדים ובעל ניסיון בעבודה איתם. לפחות 50% מהתמחותו של הפסיכולוג צריך לכלול עבודה עם ילדים. 

ברגע שאתם משיגים מספר שמות, בצעו מספר שיחות טלפון. תארו בקצרה את המצב ולאחר מכן העלו שאלות על מנת לקבל תחושה לגבי טיב העבודה עם פסיכולוג מסוים זה.

סמכו על תחושת הבטן שלכם: אף אחד לא מכיר את הילד שלכם יותר טוב מכם. אתם האדם הטוב ביותר שיכול להחליט איזה פסיכולוג מתאים לילד ולמשפחה שלכם.

5 שאלות שעליכם לשאול פסיכולוג ילדים

על מנת לעזור בחיפוש שלכם אחר הפסיכולוג המתאים, להלן מספר שאלות שעליכם לשאול פסיכולוג ילדים. בתור נקודת ייחוס, כללתי גם את התשובות שאני הייתי עונה על שאלות אלה.

שאלה: כיצד היית בדרך כלל עובד עם בעיה מהסוג הזה?

לא פגשתי את הילד שלכם, אז איני יכול לענות על השאלה הזו בצורה ספציפית, אבל, באופן כללי, אני מתמקד בלעזור לילדים להפוך למומחים בתחום שבו הם נאבקים וללמוד אסטרטגיות שימושיות ויעילות להתמודדות עם התחום הבעייתי הזה. [הדבר יכול להיות כרוך בללמוד לתקשר בצורה טובה יותר, לחשוב על מצבים מנקודת מבט שונה, להגיע לאחרים בדרכים נחמדות ולא מטופשות, על מנת להתמודד עם התסכול, לבנות ביטחון עצמי בכך שהם מסוגלים להתמודד עם מצבים המעוררים בהם חרדה…] אני עובד גם בשיתוף פעולה הדוק עם ההורים, במטרה לעזור לכם למצוא דרכים יעילות שיאפשרו לכם לתמוך בילד שלכם או להתמודד עם מצבים מאתגרים. התקווה שלי היא שאוכל לשמש מקור לתמיכה מעשית ורגשית עבור הילד שלכם  וגם בשבילכם.

שאלה: באיזו מידה מעורבים ההורים בטיפול?

אני נוטה לעבוד בשיתוף פעולה עם הורים. דרך החשיבה שלי בכל הנושא היא שאני המומחה לפסיכולוגיה באופן כללי, ואתם המומחים בכל מה שקשור לילד שלכם בכלל ולמשפחה שלכם בפרט. התפקיד שלנו הוא לחבר בין הראשים שלנו ולבוא עם רעיונות שיסייעו לילד מסוים זה ברגע נתון זה.

ככל שהילד צעיר יותר, כך צריכים ההורים להיות מעורבים יותר באופן פעיל במסגרת טיפול פסיכולוגי לילדים. עם ילדים צעירים מאוד, במובן מסוים, ההורים הם המטפלים העיקריים – כי אתם אלה שנמצאים עם הילד שלכם במרבית הזמן, ואתם אלה שהולכים לסייע ביישום כל האסטרטגיות אתן אנחנו באים.

אבל אפילו עם ילדים גדולים יותר ובני נוער צעירים, אני חושב שהקלט של ההורים חשוב מאוד. ילדים לא בהכרח מספרים לי את מה שאני צריך לדעת, אז אני בדרך כלל נפגש עם הורה/ים בחמש או עשר הדקות הראשונות של המפגש, לפני הפגישה שאני מקיים עם הילד, רק כדי לקבל תמונה כללית לגבי הלך הדברים ובאם קיימות חששות חדשות. לעתים קרובות, אצטרך שההורה יחזור עם הילד בסוף המפגש, כך שהילד יכול להסביר על מה אנחנו עובדים. הדבר עוזר לי לבדוק מה הילד מבין ושומר את ההורה בעניינים. בהתאם למה שקורה, יתכן ואקיים גם מפגשים עם כל המשפחה או רק עם ההורים.

אני מאמין שטיפול לא צריך להיות תהליך מסתורי, ושלכם, כהורים, יש את הזכות לדעת באופן כללי על מה אנחנו עובדים ואיך. מצד שני, ילדים זקוקים גם למעט פרטיות על מנת שיהיו מסוגלים לבטוח בי, אז אני לא מתכנן לספק דיווח מפורט אודות הדברים שנאמרו על ידי הילד שלכם במהלך המפגש איתי. אם יש משהו חשוב שאני חושב שעליכם לדעת, אני אעודד את הילד שלכם לספר לכם או אבקש את רשותו של הילד שלכם לספר לכם את העניין. במידה וקיימת בעיה בטיחותית רצינית, אני בהחלט אשתף אתכם בכך

שאלה: כיצד מתחילים?

אני מעדיף בהתחלה לקיים פגישה רק עם ההורים. אני עושה את זה משתי סיבות: ראשית, זה נותן לי הזדמנות לשאול הרבה שאלות המאפשרות לי להכיר את המשפחה שלכם, להבין את ההיסטוריה של הבעיה, לבין מה עזר או לא עזר עד היום, וגם ללמוד על נקודות החוזק של הילד שלכם. פשוט קל יותר להשיג את כל המידע הזה ללא נוכחות הילד שלכם במפגש. שנית, מפגש ראשוני זה עם ההורים נותן לכם הזדמנות לבחון אותי, להחליט אם אני הפסיכולוג הנכון והמתאים לילד ולמשפחה שלכם.

אנחנו יודעים ממחקרים שאחד מגורמי הניבוי העיקריים לאם הטיפול עובד או לא הוא אם הלקוח מרגיש מחובר למטפל. בסוף המפגש, אשאל אתכם אם אני נראה כמו מישהו שאתם יכולים לדמיין את הילד שלכם מתחבר אתו. אם תגידו לא, הדבר לא יפגע ברגשותיי. אני אוודא שתקבלו מטפל טוב ומתאים. אבל אם אתם אומר כן, זה נפלא. ואז אתם יכולים להגיד לילד שלכם, "פגשנו את ד"ר איילין, ואנחנו חושבים שתאהב אותה." זה הופך את תהליך המפגש של הילד שלכם אתי לתהליך פשוט וקל יותר.

שאלה: אני חושב שהילד שלי יהיה מהמפגש אתך. מה עלי להגיד ?

למרבה הצער, מעט מאוד ילדים מגלים רצון לבוא לפגוש אותי בהתחלה! תגובת הלחץ הזו בקרב ילדים לקראת המפגש עם פסיכולוג, נחשבת לתגובה נורמלית, מכיוון שהם אינם יודעים למה לצפות, והם מודאגים לעתים קרובות שזה אומר שהם ילדים רעים. אבל אני כמעט תמיד מצליח לשכנע אותם אחרת! המטרה שלי במפגש הראשון היא לעזור לילד שלכם להרגיש בנוח ומובן ולצאת מהמפגש אתי בתחושה של תקווה שבאפשרותנו לעבוד יחד לשיפור הדברים.

במידה והילד שלכם אוהב את יועצת בית הספר, תוכלו להגיד שאני די דומה לה או לו.  

עם ילדים קטנים, יתכן ותרצו לומר משהו כמו "היא אישה נחמדה שעוזרת לילדים להרגיש מאושרים יותר ולהסתדר בצורה טובה יותר עם בני משפחה וחברים. יש לה גם הרבה צעצועים ומשחקים כיפיים במשרד שלה".

עם ילדים גדולים יותר, חשבו על מה שהילד שלכם רוצה להשיג: איזו בעיה הילד שלכם רוצה לפתור? באילו תחומים בחייו הוא מעונין להשתפר? הגדרת מטרות החשובות לילדכם יכולה לעזור לילדכם להפגין פתיחות גדולה יותר לטיפול. (מטרות אלה עשויות להיות חופפות למטרות שלכם או לא.)

יתכן ותרצו גם לומר, "נסו את התהליך הזה לאורך מספר מפגשים, ותראו איך זה הולך."

שאלה: תוך כמה זמן עלי לצפות לשיפור?

קשה לחזות את התשובה לכך, כיוון שאנשים משתנים בקצב שונה. באופן כללי, בעיות חמורות יותר, קיימות מזה זמן רב, או המשפיעות על תחומים רבים בחיי הילד שלכם, יצריכו פרק זמן טיפול ארוך יותר לפתרון. נזדקק לפרק זמן מה שיאפשר לילד שלכם להרגיש בנוח איתי ושיאפשר לנו להבין אלו אסטרטגיות מועילות ביותר. אם היה קיים פתרון מהיר וקל לבעיה, הניחוש שלי הוא שכבר הייתם עושים את התהליך בעצמכם!

בדרך כלל, הייתי מצפה לראות התקדמות ניכרת לאחר שנים עשר שבועות. יתכן ונסיים את המפגשים בשלב מוקדם עוד יותר, או שיתכן וטרם סיימנו בשלב זה, תלוי בכמה המצב מסובך. אני מאמין בכך שילדים צריכים להגיע למפגשים באופן קבוע, על בסיס שבועי, על מנת שאהפוך לאדם מספיק נוכח בחייהם כדי שתהיה לי השפעה חיובית עליהם. נדיר מבחינתי לקיים מפגשים עם ילדים למשך תקופה של יותר משנה, למרות שחלקם חוזרים אליי אחרי התקדמות טובה ואז לוקחים פסק זמן מהטיפול במשך חודשים או שנים.

להתקדמות אין נטייה לנוע בקו ישר. ילדים עשויים להראות שיפור מהיר ולאחר מכן מצב פלטו (ללא שינוי), או שהם עשויים להתקדם לאט בהתחלה, לאחר מכן לקחת צעד גדול קדימה, ואז לחוות תקופה קשה ולסגת אחורה במקצת. נדבר באופן קבוע על הדרך שבה הדברים יוודאו שאנחנו מתמקדים בנושאים החשובים ביותר ושבסך הכול, אנחנו מתקדמים בכיוון הנכון.

כלי נגישות