עמוד הבית > חדשות > מחקר חדש מגלה: איך חרדה ודיכאון בהריון עשויים להשפיע על עתיד הילד?
מחקר חדש מגלה: איך חרדה ודיכאון בהריון עשויים להשפיע על עתיד הילד?

מחקר חדש מגלה: איך חרדה ודיכאון בהריון עשויים להשפיע על עתיד הילד?

מחקר עדכני שפורסם על ידי האגודה האמריקאית לפסיכולוגיה, מגלה כי ילדים שאמותיהם חוות מתח, חרדה או דיכאון משמעותיים במהלך ההריון עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לבעיות בריאות בעיות נפשית ובעיות התנהגות בילדותם ובגיל ההתבגרות.
avatarPsychologim.com | 18/11/2023 14:23

עריכה: מאיה גמפל

השפעת חרדה ודיכאון בהריון על התפתחות הילד

איך דיכאון וחרדה בהריון עשוי להשפיע על עתיד הילד? "מחקרנו מראה כי לחץ נפשי במהלך ההריון משפיע, אומנם באופן מועט אך עקבי, על הסיכון להתנהגות אגרסיבית, חסרת בלמים ואימפולסיבית אצל ילדים", אומרת ד"ר אירן טונג ממכללת קליפורניה בדומינגז הילס. "התוצאות מחזקות את הטענה כי סיוע פסיכיאטרי נגיש ותמיכה במהלך ההריון יכולים לשמש כדי למנוע בעיות התנהגות אצל ילדים".

ניתוח נתונים ממחקרים מרובים

טונג וצוותה בחנו נתונים מ-55 מחקרים, הכוללים מעל 45,000 אנשים. בכל המחקרים נבדקו קשיים נפשיים במהלך ההריון, הכוללים מתח, דיכאון או לחץ, ולאחר מכן נמדדה ה"התנהגות המוחצנת" (externalizing behavior) של ילדיהן – סימפטומים של בריאות נפשית המתבטאים בהתנהגות הבאה לידי ביטוי כגון הפרעת קשב והיפראקטיביות או אגרסיביות.

ממצאי המחקר

מחקרים אחרים כבר מצביעים מזמן על קשר בין בריאות הנפש של אימהות במהלך ההריון להתנהגות מחצינה אצל ילדיהן. עם זאת, הרבה מהמחקרים הקודמים לא הצליחו להבחין באופן מובהק בין השפעות המתח, הלחץ או הדיכאון במהלך ההריון לבין השפעות לחץ נפשי של ההורים לאחר הלידה.

המחקר מצא כי נשים שדיווחו על חרדה, דיכאון או מתח גבוהים במהלך העיבור היו בסיכון גבוה יותר ללדת ילדים עם סימפטומים מוגברים של הפרעת קשב והיפראקטיביות או קשיים בהתנהגות מוחצנת או עוינת, לפי דיווחים של הורים ומורים.

במחקר הנוכחי, החוקרים כללו רק מחקרים שבהם נמדד לחץ נפשי של האמהות גם במהלך ההריון וגם לאחריו. הם מצאו כי, אף לאחר התחשבות בלחץ נפשי מאוחר יותר (לאחר הלידה), המתח במהלך ההריון, במיוחד, הגדיל את הסיכון להתפתחות בעיות אצל ילדים.

ההשפעה הייתה ניכרת ללא תלות במין הילדים. היא נראית בבירור גם בילדים בגיל הרך (2-5), בילדות (6-12) ובגיל ההתבגרות (13-18), אף שההשפעה הייתה החזקה ביותר בגיל הרך.

לדברי החוקרים, התוצאות מצביעות על תאוריות המדגישות את השפעת הורמוני הלחץ ברחם על התפתחות מוח הילדים.

אז מה אפשר לעשות?

מחקרה של טונג מדגיש את החשיבות של קבלת עזרה במהלך ההיריון ולא רק לאחר הלידה. עזרה נפשית יכולה להקל בתקופת ההריון הן בפן הרגשי הפיזי והטכני. להסתגל לשינויים באופן מיטבי ולהתכונן לבואו של תינוק חדש באופן מייטבי. 

טונג טוענת כי מחקרים עתידיים צריכים להתמקד בבדיקת הגיוון כדי להבין את המשתנים התרבותיים והחברתיים-כלכליים המשפיעים על לחץ נפשי במהלך ההריון, ולפתח אמצעים יעילים להתערבות.

"רוב המחקרים הנוכחיים מתמקדים באוכלוסיות לבנות מהשכבה הבינונית ובאנשים עם השכלה גבוהה. אך ידוע שחוויות כמו גזענות, אי-שוויון כלכלי וחוסר גישה לטיפול רפואי תורמות ללחץ במהלך ההריון," מסבירה טונג. "הבנת השפעות של לחץ נפשי במהלך ההריון על משפחות מקבוצות אלו, שאינן מיוצגות כראוי, היא מפתח לפיתוח מדיניות בריאותית צודקת ואמצעי ציבוריים יעילים". כיום, טונג וצוותה מעריכים שני מחקרים שמטרתם לחקור את סוגי התמיכה והמשאבים המסייעים בעמידות והחלמה מלחץ במהלך ההריון, במיוחד למשפחות הנתקלות באי-שוויון בריאותי. המטרה היא לסייע בהפצת מידע על התערבויות מונעות ותרבותיות כוללות במהלך ההריון, כדי לתמוך בקיימות המוקדמת של בריאות הנפש ובשלות הורים וילדיהם.

מחקר:

Prenatal Stress and Externalizing Behaviors in Childhood and Adolescence: A Systematic Review and Meta-Analysis

כלי נגישות