על סופים והתחלות – מחשבות על סופי שעות ועל המתרחש על סף הדלת, ערב עיון של התוכנית לפסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית.
מהו ייחודה של ההתרחשות הבינאישית המתקיימת בסיומי השעה הטיפולית?
האם הדברים הנאמרים בדרך לחדר ועל סף הדלת בתום השעה הינם בעלי ערך טיפולי וכיצד ניתן לחשוב עליהם ולכלול אותם בחלק מהחומרים התוך נפשיים והבין-אישיים בטיפול?
עם השנים מצאתי שבסיומי השעות אצלי בקליניקה, מתחולל אצל המטפל והמטופל מהלך נפשי שאנו נוטים להתעלם ממנו. עיקר ההימנעות קשורה, כנראה, למתרחש אל מול ובתוך סיומים ופרידות ואובדנים בנפשם של שני המשתתפים בשקירבתי שוב ושוב, מעין מיקרוסקופ דמיוני לסיומי השעות זיהיתי תהליך לא מודע ולא מדובר, עמוק, חשוב, ועשיר שנוטה להיות נסתר מן העין, על ידי שני המשתתפים.. מצאתי שמהלך הסיום וההעברה המיוחדת לעת הסיום אינו אוסף את הנפש אלא פוער מעין צוהר יקר ערך ולא תמיד פשוט, חשוב מאין כמוהו והכרחי לעבודה הטיפולית. העבודה מציעה מבט מפורט על מהלך סיום השעה, על ההעברה המתעוררת ועל הדרך לפגוש אותה אנליטית בחדר.
בעבודה זו, אנסה להתבונן באותן אמירות של מטופלנו הנאמרות אחרי שהפגישה לכאורה כבר הסתיימה, בדרכם אל הדלת. לעיתים קרובות אמירות אלו, כמו גם מסרים לא וורבאליים, מקשים על המטפל להתייחס אליהן. הן תופסות אותו כשהוא אינו מוכן ולרוב מרגיש חסר אונים. בעבודה זו, אני מנסה לגעת במורכבויות השונות ובאתגרים הניצבים בפנינו במשימה זו של השתהות במחוזות הסף ומעבר לו. סיומה של שעה הוא זמן בו יכולה להיות העצמה של ביטויי העברה והעברה נגדית. אני בוחנת את המתרחש במחוזות המעבר דרך המושג ביטוי בפעולה (acting out) אליו התייחס פרויד, ובעיקר דרך המושג מימוש בפעולה (enactment) אליו מתייחסים כיום מחברים רבים. ניתן להבין את המתרחש בזמנים אלה בעיקר על ידי הקשבה למה שמומחז או ממומש בפעולה על ידי הזוג האנליטי, אך לרוב ההבנה על אודותיו יכולה לבוא רק לאחר מעשה. בשם שאקסיטליינס הם בלתי נמנעים. גם הקושי שלנו להתייחס אליהם הוא בלתי נמנע והם מפגישים אותנו עם גבולות הסטינג האנליטי ובעיקר עם מוגבלותנו
פסיכולוג קליני ואנליטיקאי מנחה בחברה הפסיכואנליטית הישראלית. כותב ועוסק בשנים האחרונות בין היתר בחקר האמפטיה לעומקה, בקריסת העצמי בפגיעות מיניות, בהעברה בטיפול באובדן ושכול, בהעברה המתרחשת בסיומן של שעות אנליטיות ובמקומו של האלוהים בסלף בהעברה בטיפול ובפסיכואנליזה עם מטופלים חרדים ודתיים.
פסיכולוגית קלינית, פסיכותרפיסטית ופסיכואנליטיקאית, משמשת כמזכירה כללית וחברה בוועדה המדעית של החברה הפסיכואנליטית בישראל,
פסיכואנליטיקאית בחברה הפסיכואנליטית בישראל, פסיכותרפיסטית ועובדת סוציאלית קלינית; מרכזת ועדת פעילות המגזר הציבורי במרכז הלימודים בחברה הפסיכואנליטית.
פסיכואנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל, עובדת סוציאלית קלינית ופסיכותרפיסטית, מרכזת התוכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית וחברת סגל בביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן, זוכת פרס היימן לחקר השואה לשנת 2021 ופרס ה-Psychoanalytic Training Today לשנת 2015, מטעם האיחוד הבינלאומי לפסיכואנליזה (IPA) , עורכת הספר יישתי וערב – פסיכואנליזה, אמנות ותרבותי שיצא בהוצאת רסלינג.