ייעוץ זוגי במערכות יחסים אינו נחשב לחידוש של המאה ה-21, ובישראל, מספר הזוגות הפונים לשירותי ייעוץ זוגי גדל באופן מתמיד. "לעיתים קרובות, זוגות מגיעים אלי עם רצון לפתח דיאלוג", כך מספרת מטפלת זוגית שבחרה לשמור על אנונימיות. "הם מתארים מצבים שבהם אחד מבני הזוג אינו מקשיב או שומע, ומתייחסים לסכסוכים ולטענות הדדיות. בפועל, כולם מעוניינים להעביר מסר חשוב לבן הזוג שלהם, כך שיהיה נשמע ויתקבל בתשומת לב, אך הטענות ההדדיות מקשות על התקשורת. ייעוץ זוגי מספק כלים להתמודדות יעילה עם אתגרים אלו".
במובן מסוים, הטיפול המשפחתי דומה לטיפול האישי, שבו האדם דן במצבו הפסיכולוגי, מתמודד עם בעיות ומחפש פתרונות. עם זאת, ייעוץ זוגי מתבדל מטיפול אישי לא רק בכמות המשתתפים אלא גם בתפקיד המטפל: הוא אינו מתקן את הזוגיות, אלא משמש כמדריך שלא יכול לקבל החלטות בשמכם אך יכול להקשיב ולהעניק ייעוץ. חשוב לזכור כי טיפול זוגי עלול להיות מלווה ברגשות שליליים, מכיוון שתהליך פתרון הבעיות עשוי לחשוף את העובדות הכי לא נוחות על עצמך או על בן/בת הזוג.
לפי מומחים, אחת מהשיטות הפופולריות ביותר בייעוץ זוגי היא הטיפול הממוקד רגש (EFT), שפותח בשנות ה-80 על ידי הפסיכולוגית הקנדית, סו ג'ונסון. הטיפול מתמקד בחקירת הרגשות הקשורים לצרכים ספציפיים ומבוסס על תורת ההתקשרות, מודל פסיכולוגי החוקר את סוגי המערכות היחסים בין אנשים דרך רגשות כגון כאב או פחד. שיטות EFT מיועדות ליצור יציבות פסיכולוגית במערכות היחסים, מה שמביא לתחושת ביטחון גבוהה יותר.
ג'ון גוטמן, מטפל זוגי אמריקאי ומייסד המרכז לחקר יחסים של מכון גוטמן, מציין כי זוגות ממתינים בממוצע שש שנים לפני שהם מתחילים את הפגישה הראשונה שלהם בייעוץ זוגי. עם זאת, הקונצנזוס הנוכחי בקרב המומחים הוא ברור: אין להמתין להחרפת הבעיות, לגירושין או לפרידה. מומלץ לפנות למומחה כבר כאשר בעיות או קונפליקטים בזוגיות מתחילים להשפיע על החיים היומיומיים. בנוסף, ישנם זוגות הפונים לטיפול מונע, במטרה למנוע כל התפתחות של אי-הבנות בזוגיות.
סימנים המצביעים על צורך בייעוץ זוגי כוללים חילוקי דעות שיטתיים, ויכוחים או טענות חוזרות על אותם נושאים; תחושה של "הם לא שומעים אותי" או שהתקשורת מתנהלת ב"שפות שונות"; וחילוקי דעות בנושאים כמו הורות, אחריות או סוגיות כלכליות. מומלץ לשקול ייעוץ זוגי אם המריבות והסכסוכים חוזרים על עצמם בתדירות גבוהה ואינם מצאו פתרון, או אם חווית האהבה והכבוד בזוגיות נראית כאילו נעלמה.
הסיבות לביקור בייעוץ זוגי עשויות לכלול גם בעיות בתחום המיני, בגידה, או התלבטות לגבי התגרשות. "לעתים קרובות, הפנייה למטפל זוגי נתפסת כהתקווה האחרונה לזוג, כצעד קיצוני," אך נראה שהמצב משתנה הדרגתית, וכיום זוגות רבים, במיוחד הצעירים בהם, רואים בייעוץ זוגי אצל מומחה לא כצעד קיצוני, אלא כאמצעי טבעי לפתרון קשיים. אין צורך לחכות עד לרגע האחרון ולא לנסות לפתור בעיות בלתי פתירות לבד.
מטפל זוגי הוא פסיכולוג או פסיכותרפיסט שעבר הכשרה מתקדמת בתחום. עם זאת, כמו במקצועות אחרים, קריטריונים פורמליים אינם מבטיחים בהכרח הצלחה: חיוני שהפסיכותרפיסט יהיה מתאים לזוג ספציפי, הבנה שניתן להגיע אליה רק בדרך אמפירית. זאת מכיוון שלמרות הידע הרחב של כל מקצועי, האישיות שלו משפיעה באופן משמעותי על עבודתו, ומכאן החשיבות הגבוהה של התאמה אישית.
הפסיכותרפיסט יכול להדריך גם זוגות וגם מטופלים יחידים. אך, האם ניתן לעבוד באופן נפרד עם אחד מבני הזוג? אנו סבורים שזה מתאפשר בהתקיים מספר תנאים חשובים. זה יתכן רק לאחר שהזוג דן בכך והסכים שני השותפים לכך. כמו כן, בטיפול אישי יש להתמקד בנושאים שאינם קשורים ישירות לזוגיות, כגון קושיים מהילדות, ושאלות הקשורות לבן הזוג יש לדון בהן במסגרת הייעוץ הזוגי.
מטפלים זוגיים נדרשים לשמור על כללים אתיים בסיסיים שחלים על מומחים בתחום, עם כמה תוספות ספציפיות. למשל, מטפל זוגי אסור לו לנטות לצד אחד מבני הזוג; הוא חייב לשמור על ניטרליות מקסימלית. כל בן זוג חשוב באותה מידה למטפל, וזו נקודה קריטית, משום שלעיתים קרובות יש חשש אצל אחד מהם שהמטפל יתמוך בצד השני. אך במקרה של מטפל זוגי מקצועי, דבר כזה אינו אפשרי.
במהלך הטיפול, יתכן שמה שנתפס כ"סכסוך" זוגי אינו קונפליקט רגיל, אלא ביטוי להתעללות בזוגיות. חשוב לזכור כי התעללות אינה נושא שניתן לטפל בו במסגרת ייעוץ זוגי, מסיבות שונות. ייעוץ זוגי לא יכול לתקן את חוסר השוויון במערכת היחסים, שלעיתים קרובות מהווה גורם מעורר להתנהלות פוגענית. יתרה מכך, הפגישות עלולות לא להוות מרחב בטוח לצד הנפגע, שכן המתעלל עלול לנצל את מה שנאמר בטיפול כנגדו בעתיד. במצב של התעללות בזוגיות, קשה למדוד התקדמות, מכיוון שהתפיסה של מי שמתעלל וכלפי מי התעללות מתבצעת נבדלת. לבסוף, קורבן התעללות עלול להימנע מלדבר על זה מחשש לביטחונו האישי, מה שמוביל לכך שהיעילות של הטיפול במקרים אלו נמוכה ביותר.
מול מצב של התעללות בזוגיות, מה יכול המטפל לעשות? גישה אינדיבידואלית וקבלת החלטה עצמאית ומאוזנת, המבוססת על הערכת המצב, הינה חיונית יותר מאי פעם.
ייעוץ זוגי מתברר כיעיל בכ-75% מהמקרים, אך קיימים גורמים רבים המשפיעים על הצלחתו. הגורם הראשון הוא הציפיות של בני הזוג עצמם, כולל נכונותם (או היעדרה) לנהל דיאלוג בונה, למצוא פתרונות למצבים קשים, לעיתים קונפליקטואליים. ייתכן מצב שבו אחד מבני הזוג מעוניין לשפר את היחסים, בעוד השני מעוניין לדון בפרידה. כתוצאה מכך, כל אחד עשוי להעריך את יעילות הטיפול אחרת. ברור שלהשגת מטרה משותפת, שני בני הזוג צריכים לחלוק את אותו רצון, באותה עוצמה, אחרת ההשפעה עלולה להיות מוגבלת. בהקשר זה, סיום מערכת יחסים רומנטית או שמירה על חברות הינם בקשות תקפות באותה מידה שעם הן יכול המטפל לעבוד.
הצלחת הייעוץ הזוגי תלויה גם בהתנהלות בני הזוג במהלך הפגישות. חשוב להתנהל בכנות עם המטפל וכתוצאה מכך גם עם בן הזוג, לשתף בכל מה שמטריד אותך בקשר. חשיבות רבה גם ליכולת להקשיב לבן או לבת הזוג, להבין ולדמיין את רצונותיו וכיצד ניתן לממשם במערכת היחסים. נדרשת גם הכנה להשקיע זמן ולא לצפות לתוצאות מיידיות.
תוצאה טובה של טיפול תלויה במטרות שעם הן הגיעו בני הזוג לייעוץ: מה הם רצו לשנות או להשיג. בייעוץ זוגי, הצלחה מוגדרת כהשגת התוצאה הרצויה שנקבעה בתחילת התהליך.