עמוד הבית > חדשות > נרקיסיסט , איך לזהות אותו?
נרקיסיסט , איך לזהות אותו?

נרקיסיסט , איך לזהות אותו?

איך לזהות נרקיסיסט? הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא תוצאה של פיתוח מוגזם של נרקיסיזם. במצב זה, אדם מייחס לעצמו חשיבות שהיא לא מופרזת בלבד, אלא גם לא מאוזנת. זו אינה תכונה שקיימת באופן רגיל, אלא התנהגות קבועה שמשפיעה על היכולת של האדם להתמודד עם העולם.
avatarPsychologim.com | 20/02/2024 19:49

נרקיסיסט , איך לזהות אותו? הפרעת אישיות נרקיסיסטית מתפתחת כתוצאה מנרקיסיזם מוגזם. במצב זה, האדם מייחס לעצמו חשיבות שהיא לא רק מופרזת אלא גם לא מאוזנת. זוהי לא רק תכונה שקיימת לעיתים, אלא התנהגות קבועה המשפיעה על היכולת של האדם להתמודד עם העולם.

הנרקיסיסט סובל מחוסר אמפתיה כלפי אחרים, מה שמגביל את יכולתו לתקשר ולפתח קשרים בריאים. הוא מתקשה להבין את רגשות האחרים, דבר המוביל למערכות יחסים לקויות.

ניתן להבין את המצב הקליני של הנרקיסיסט באמצעות ה-DSM, מדריך שהופק על ידי האגודה האמריקאית לפסיכיאטריה. המדריך כולל את הקריטריונים לאבחון של הפרעת אישיות נרקיסיסטית. במהלך המאמר, אני אתאר את הקריטריונים האלה.

בין המאפיינים הבולטים של נרקיסיסט נמנית תחושה מוגזמת של חשיבות עצמית

במרכז התפיסה הנרקיסיסטית עומדת תחושת חשיבות עצמית מוגזמת. הנרקיסיסט נסחף אל מישור שבו חשיבות זו לא רק מופרזת אלא גם מעוותת את האופן שבו הוא רואה את העולם. הוא נמצא בתחושה קבועה של צורך להיות במרכז הבמה, להיות הדמות המרכזית בכל סיטואציה, כאילו המציאות כולה מסתובבת סביבו.

הנרקיסיסט מצפה מהאחרים להכיר בזכויותיו ובצרכיו כעדיפים על פני שלהם, מה שמחשף אי-איזון עמוק בתפיסתו של היחסים הבינאישיים והעולם. זהו אי-איזון שמתבטא גם בציפייתו להערצה ותשומת לב מתמדת מצד האחרים, אף על פי שהתנהלותו והציפיות שלו אינן מתאימות למציאות הקיימת.

עיסוק מוגזם של נרקיסיסט בהצלחה, כוח, ויופי

נרקיסיסטים מכירים בחשיבות הגדולה של הצלחה, כוח ויופי. הם מבלים שעות רבות במסעות בהם הם מחפשים את המראה המושלם, משתדלים לצבור כוח, ומתגאים בהצלחותיהם. התחושה של שלמות חיצונית משמשת את הנרקיסיסט כמאגר ממנו הוא בונה את האגו שלו.

הנרקיסיסט מתאר את עצמו כאדם שעומד מעל לאחרים, מכוח הזיקה שלו. עיסוק מתמיד בנושאים אלה יכול להכניס את הנרקיסיסט לקושי. הוא עשוי לאבד את היכולת ליצור קשרים אמיתיים, או להראות אמפתיה וחמימות.

במקום להקדיש עצמם לפיתוח קשרים ממשיים, נרקיסיסטים ממוקדים בהצגת דימוי מלאכותי. הם מצגים את עצמם כגיבורים, מצליחים, ויפים, במקום להתמקד במהות החיבור לאחרים.

תחושת עליונות וייחוד של נרקיסיסט

הנרקיסיסט מאופיין בתחושה מוגזמת של חשיבות עצמית, שמובילה אותו להתנהג כאילו הוא אדם מיוחד או עליון לאחרים. האמונה העמוקה בייחודיותו ועליונותו גורמת לו לדרוש להיות מוקף רק באנשים שהוא תופס כשווי ערך לו, דבר המוביל להתנהגות שמנתקת אותו מאחרים.

התנהלות זו גוררת מגבלות בין-אישיות משמעותיות, שכן הנרקיסיסט מקשה על עצמו לפתח ולשמר קשרים משמעותיים ויציבים עם אחרים. חוסר היכולת שלו לקבל את האחר כפי שהוא מביא לתחושות של בדידות ולאי-הבנות מצד הסובבים אותו, מה שעלול לגרום לסבל פנימי רב.

הצורך הבלתי פוסק של הנרקיסיסט בהערצה ובנאמנות מוחלטת

נרקיסיסטים חשים צורך עז בהערצה ובנאמנות ללא פשרות, תוך ציפייה לקבל את זה מהסביבה שלהם באופן קבוע ומתמשך. הם מצפים שאחרים יענו על דרישותיהם וישבחו אותם בלי הפסקה.

מתוך חיפוש אחר אישור ושבח, נרקיסיסטים עלולים לנקוט בהתנהלות דורשת ומתריסה כלפי אחרים, מבלי לשקול את האפשרות שדרישותיהם אולי לא יתקבלו. כשמישהו לא מספק את הציפיות האלו, הם עלולים לתפוס זאת כניאות או בגידה.

התוצאה היא לעיתים התנהלות מניפולטיבית ונוקשה, שמטרתה לוודא שהסביבה תמשיך להעניק להם את ההערצה שהם מייחלים לה. הנרקיסיסטים משוכנעים שהם ראויים להערצה ולנאמנות הזו באופן אוטומטי.

הדרך הזו של חיים גם פותחת אותם לפגיעות רבות. הם פגיעים במיוחד לביקורת או דחייה, מה שעלול להוביל לכאב רב ולפצעים עמוקים.

התחושה העצומה של "מגיע לי" אצל נרקיסיסטים

נרקיסיסטים מחזיקים באמונה בלתי רגילה כי הם ראויים לקבל יותר ממה שהם מוכנים להעניק לאחרים. יש בידיהם תחושה מובהקת של "זכאות", המושתתת על הערכה מוגזמת של החשיבות והייחוד של עצמם. התחושה זו תורמת ישירות להתנהלותם כלפי הזולת.

הם סבורים שמגיע להם לקבל מבלי להחזיר, מה שמוביל אותם לצפות כי אחרים יהיו זמינים לשירותם, יספקו תמיכה ויענו על צרכיהם ללא צורך בתמורה. הם מתייחסים לכך כאל זכות מובנת מאליה, ללא התחייבות להדדיות.

זוהי התנהגות שאינה מתחשבת אמיתית בצרכים וברגשות של האחר. לבסוף, זה מוביל למצב שבו האחרים מרגישים חסרי תמורה ונצלנים.

נרקיסיסטים במרחב: ניצול אינסופי של אחרים

נרקיסיסטים נוטים לנצל אחרים לטובת האינטרסים האישיים שלהם, תוך שימוש באנשים ללא כל התחשבות בנוחותם, בצרכיהם, או ברגשותיהם. הרגשת הזכות שהם חשים שמגיעה להם מאחרים, מתעלמת מכל דרישה להבנה הדדית או כבוד הדדי.

התנהגות זו יכולה להתבטא במגוון סיטואציות, החל מיחסים אישיים וכלה בסביבה העסקית. הם תמיד מחפשים דרכים להשתמש באחרים לטובתם.

בנוסף, נרקיסיסטים עשויים לנצל אחרים כדי לשפר את מעמדם החברתי או המקצועי. זה כולל את השגת יתרונות אישיים או השגת שליטה נוספת. הם שואפים להגביר את השפעתם ושליטתם על ידי ניצול מודע של אחרים.

חוסר אמפתיה: הצל של הנרקיסיזם

חוסר אמפתיה מהווה תכונה מרכזית בהפרעת אישיות נרקיסיסטית. נרקיסיסטים מתקשים להבין או להתחשב בצרכים וברגשות של האחרים, ולעיתים קרובות מתעלמים מהנושאים החשובים להם.

במקום להתייחס למה שחשוב לאחרים, נרקיסיסטים נוטים להפנות את כל תשומת ליבם אל מה שחשוב להם בלבד. הם מתעלמים, מזניחים, או מקטינים את חשיבות הרגשות והצרכים של אחרים, על מנת לשמור על מעמדם הדומיננטי.

בנושא של אמפתיה, הנרקיסיסטים אינם מצליחים להראות הבנה וחמלה אמיתיות כלפי האחרים. לא שהם אינם מסוגלים להבין את רגשות האחרים, אלא שהם בוחרים שלא להעניק לכך חשיבות. רגשות של אחרים נדחקים לשוליים, במיוחד כאשר הם מאתגרים את הרצונות או הצרכים של הנרקיסיסט.

הקנאה הנרקיסיסטית

הקנאה מהווה חוויה רגשית נפוצה בקרב אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית. נרקיסיסטים נוטים להרגיש קנאה כלפי אנשים בסביבתם שהצליחו יותר מהם, ולעיתים קרובות יש להם רצון להשתוות למעמדם של אותם אנשים.

מקור הקנאה בתחושה של עוול ואי-מספיקות, והם מחפשים דרכים להתמודד עם תחושות אלו. בתחילה, הם מפגינים עניין מוגבר באלו שהם מקנאים בהם.

בנוסף, הם שואפים להפחית את חשיבותם ומעמדם של האנשים הללו, דרך נזק או שליטה. הקנאה, אפוא, נתפסת כאמצעי להתמודדות עם תחושת חוסר הנחת ואי-השביעות רצון מעמקי נפשם.

המסכה הנרקיסיסטית: עליונות מתנשאת כמנגנון הגנה

נרקיסיסטים מפגינים התנהגות מתנשאת במטרה לתחזק את תחושת העליונות העצמית שלהם. הם משתמשים בשפת הגוף, ביטויים פנים, תחביבים, והחלטות שהם מקבלים, כדרך להעביר את הרושם של עליונות.

בעת דיבור, הם עלולים להיות מעליבים או מתנשאים, ולעיתים אף מזלזלים באחרים, במיוחד כאשר מרגישים שאגו שלהם נפגע.

לעיתים, הם משווים את עצמם לאחרים באופן לא הוגן, בניסיון להוכיח את עצמם כעליונים. ההתנהגות המתנשאת זו משמשת כמנגנון הגנה, נועדה לכסות על תחושות של חולשה וחוסר.

האסטרטגיה הנרקיסיסטית: ניצול קרבה אישית ללא רחמים או הוקרה

נרקיסיסטים מתגלים כמנצלים מיומנים של הקרבה האישית של הזולת. הם נוהגים להשתמש באנשים ללא התחשבות, לנצל את כיבודם, את זמנם ואת משאביהם למען טובתם האישית. כאשר מוצאים שהם לא מסוגלים יותר להשתמש באחרים לצורכיהם או כשהאחרים אינם מועילים להם, הם נוטים להתעלם מהם ולנטוש אותם בחוסר רחמים. נרקיסיסטים אינם מבטאים תודה, אינם מעריכים את מאמצי הזולת וחסרים בהם תחושת אשמה או התחייבות להכרת טובה. בעיניהם, השימוש באחרים הוא רק כלי להשגת אינטרסים אישיים.

המצוקה הנרקיסיסטית: בין חיפוש הערצה לתחושת חוסר ערך

הנרקיסיסט מחפש תשומת לב והערצה באופן קבוע, תוך שהוא נמשך להיות מוקצן ומוערך. בעידן הנוכחי, שבו המדיה החברתית מציעה פלטפורמות רבות לקבלת הכרה, לעיתים אף אלו לא מספקות את הצורך העמוק להערצה. חוסר בקבלת הערצה נתפס כחוסר ערך אישי, מה שמחזק את התחושה שלא נעשה להם צדק. נרקיסיסטים עשויים להרגיש עליונים, אך ללא אישור והכרה מהסביבה, הם חווים תחושת חוסר ערך. ביקורת או תקיפה על אגו שלהם יכולה לגרום להם להרגיש כאילו העולם מתמוטט עליהם.

זעם נרקיסיסטי: התגובה הפוגענית של האגו הפגוע והדרך לריפוי

בשל רגישותם המוגברת לפגיעה, נרקיסיסטים עלולים להגיב בזעם ואכזבה חריפים כאשר נתקלים במכשולים בדרך למטרותיהם. פגיעה באגו שלהם עלולה לגרום למה שמכונה "זעם נרקיסיסטי", תגובה בה הם יכולים להתפתח לאגרסיביים ופוגעניים. במקרים של סכנה או איום מוגברים, ישנה הסכנה שנרקיסיסטים יעשו נזק חמור או "ישרפו את הכל לאחוריהם", מה שמדגיש את הפוטנציאל להשאיר נזק וחורבן בעקבותיהם.

הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא מצב רפואי חמור הדורש טיפול מקצועי. טיפולים, כגון טיפול CBT, יכולים להוות עזרה לנרקיסיסטים בהבנת התנהגותם ובפיתוח יכולת להיות יותר אמפתיים ומחויבים לזולת.

Narcissistic Personality Disorder

גירושין מבן זוג נרקיסיסט

כלי נגישות